Klausimai, į kuriuos verta sau atsakyti prieš imantis konkrečių veiksmų:

1. Koks turimos erdvės dydis: tai nedidelis daugiabučio balkonas ar erdvi gyvenamojo namo terasa?

2. Kaip norėtumėte išnaudoti šią lauko erdvę, kokios veiklos čia planuojamos?

3. Kaip dažnai turite svečių, su kuriais leistumėte laiką balkone ar terasoje? Kiek žmonių dažniausiai susiburia?

4. Koks vaizdas atsiveria iš balkono ar terasos? Ką mato praeiviai? Galbūt aktualūs maskuojantys elementai?

5. Į kurią pasaulio kryptį jūsų lauko erdvė atsisukusi? Jei šiaurinė, papildomų elementų neprireiks, tačiau jei balkonas ar terasa žiūri į pietinę pusę, greičiausiai norėsite apsvarstyti ir stoginės ar pavėsinės montavimą.

Balkonai ir terasos: lauko erdvės įrengimas

6. Kaip išlaikysite kertinių aspektų – asmeninių poreikių, pastato architektūros ir aplinkos – harmoniją? Kokią sąsają kursite su būsto interjero dizainu?

7. Ar galima lauko erdvę praplatinti plačiai atvėrus langus ir susieti ją su būsto vidumi?

8. Kokią atmosferą kursite: jaukią, gausiai dekoruotą aksesuarais, ar minimalistinę, funkcionalią?

9. Jei jūsų lauko erdvė nedidelė, ar turėsite galimybę išorinę namo sieną išnaudoti pakabinamiems sprendimas – lentynėlėms, dekoro elementams?

10. Kokios galimybės erdvę dekoruoti lauko augalais: galite juos pakabinti ant balkono krašto arba terasos sienelės, ar statysite ant žemės?

11. Kiek laiko galėsite skirti erdvės priežiūrai?

12. Koks jūsų biudžetas?

Stilistine prasme rekomenduojama, kad sprendimai atspindėtų būsto dizaino tęstinumą, tačiau harmoniją svarbu išlaikyti ir su pastato fasadu. Renkantis baldus aktualu atkreipti dėmesį į tai, kad jie bus tiesiogiai veikiami tiesioginės saulės spindulių, lietaus, šalčių žiemą ar kitų aplinkos veiksnių. Dėl šios priežasties prioritetą rekomenduojama teikti ne tik stiliui, bet ir gaminių kokybei.

Lauko ir vidaus erdvių sujungimas. Perėjimą iš vidaus į terasą ar balkoną skiria dideli, žemę siekiantys langai, kuriuos galėsite ir norėsite plačiai atverti? Tokiu atveju abejose erdvėse pasistenkite sukurti stilistinį vientisumą. Tai įgyvendinti nesudėtinga lauko baldus ir dekorą derinant su esančiais viduje tiek spalviškai, tiek dizaino prasmėmis: rinkitės tų pačių ar kontrastingų atspalvių, raštų, tekstūrų bei audinių tekstilinius elementus, aksesuarus, planuokite atsikartojančius apšvietimo sprendimus. Toks griežtos ribos tarp lauko ir vidaus ištrynimas šiandien – itin populiarus.

Jis leidžia ne tik sukurti vientisumą bei harmoningai sulieti erdves, bet ir sukurti optiškai erdvesnės lauko zonos bei didesnės vidaus patalpos įspūdį.

Balkonai ir terasos: lauko erdvės įrengimas

Baldai ir lauko erdvės dydis. Lauko erdvės dydis daro tiesioginę įtaką baldų pasirinkimui. Planuodami nedidelio balkono įrengimą, apgalvokite kompaktiškų, daugiafunkcių baldų sprendimus. Kartu nebijokite į turimą erdvę pažiū- rėti lanksčiau. Ne visi baldiniai elementai turi būti statomi ant grindų: galbūt atlenkiamą staliuką pritvirtinsite prie balkono turėklo, supamąjį krėslą prie lubų, o atsisėsti skirtą dalį ar lentynėles – prie sienos. Įrenginėjant mažą balkoną prioritetą rekomenduojama teikti būtiniausiems baldams, o praėjimai turėtų išlikti patogūs. Pageidaujant jaukumo, verčiau jį kurti ne masyvesnių elementų gausa, bet tekstiliniais aksesuarais, smulkiosiomis stalo, lentynėlių dekoracijomis, lempučių girliandomis ar pakabinamais augalais.

Jei įrenginėjate erdvią terasą, joje galite planuoti ne tik svarbiausius baldus, bet ir atskiras funkcines zonas, išpildomas joms skirtais baldiniais elementais. Drąsiai juos derinkite su kitais akcentais – išskirtinio dizaino skulptūromis, vešlia augmenija, maisto gaminimo įranga. Vis dėlto, norint išlaikyti erdvės ir jos elementų proporciją, baldus rekomenduojama rinktis masyvesnius: taip sukursite harmoningą, išpildytą vaizdą.

Stilius. Dažniausias – modernaus dizaino lauko erdvių išpildymas, tačiau vis labiau akcentuojamas natūralumas.

Keičiantis žmonių įpročiams, keičiasi ir patys baldai. Ankščiau jie dažniausiai asocijuodavosi tik su ąžuoliniais sprendimas, o šiandieną gamintojai siūlo kur kas platesnį tiek formų, tiek medžiagų pasirinkimą. Žmonės neretai prioritetą teikia modernaus dizaino tikmedžio baldams: laikui bėgant toks medis pilkėja, tačiau formos išlieka aktualios ilgai.

Balkonai ir terasos: lauko erdvės įrengimas

Kartu erdvėse atsiranda ne tik baldai, bet ir įvairūs jaukumo suteikiantys dekoro elementai: stilistinę kryptį atspindintys tekstiliniai ar kiti aksesuarai, augalai, apšvietimo sprendimai.

Spalvos. Projektuodami lauko erdves, dizaineriai prioritetą teikia neutraliems, augmenijos neužgožiantiems atspalviams. Dėl šios priežasties pilka – dažniausiai lauko baldų asortimente sutinkama spalva.

Daugiau interjerų idėjų ir nuotraukų ieškokite Interjero ABC „Instagram“ paskyroje ČIA, o interjero patarimų ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)