Pagrindiniai bruožai

  • Tvarka, simetrija, balansas, elegancija, puošnumas.
  • Natūralios spalvos ir medžiagos.
  • Baldai, dekoruoti įmantriais, dažnai paauksuotais, raižiniais (juos įprasta sustatyti orientuojantis į pagrindinį kambario akcentą, pavyzdžiui, židinį).
  • Puošnūs, elegantiški audiniai.


Erdvėse formuojamos kolonos, arkos, sienų ir lubų puošybai naudojami lipdiniai.

Klasikinis interjero dizainas – visada pasiteisinantis sprendimas. Jis niekada neišeina iš mados, atrodo prabangiai, kuria aristokratišką atmosferą namuose. Šis stilius yra tikslus iki pat paskutinės detalės. Tikrą klasikinį interjerą formuoja amžius gyvuojanti tradicija, kurioje šiuolaikiniams elementams erdvės nėra: pagrindiniai bruožai mena dar senovės Graikijos ir Romos laikus, o jų, beje, griežtai laikomasi iki šiol.

Klasikinis interjero stilius (Interjero ABC / www.luxurysparks.com nuotr.)

Spalvos. Klasikinio stiliaus spalvų paletė įkvėpta gamtos. Nesuklysite pasirinkę šiltus geltonus, mėlynus, žalius, rudus ar švelnesnius, kiek prigesintus terakotos, pilkšvus, rausvus atspalvius. Jeigu norite baltų tonų, autentiškesnę atmosferą sukursite su nuplauta, o modernesnę – su skaisčiai balta. Nors jie neprivalomi, bus išraiškingiau, jeigu kurdami klasikinį interjerą įtrauksite ir auksinių elementų.

Grindys ir lubos. Vienareikšmiškai geriausias sprendimas grindims – medis. Virtuvę ir vonios kambarį galima iškloti natūralaus akmens ar vintažiniais ornamentais puoštomis plytelėmis. Lubas tinka išdažyti įvairiais dramblio kaulo, kreminiais ar pieniškais atspalviais. Populiariausi lubų dekoro elementai – gipsiniai apvadai bei lipdiniai kampuose ar aplink sietyną, karnizai, įvairios dekoratyvinės plokštės, puošybinės juostelės, piliastrai, kolonos.

Klasikinis interjero stilius (Interjero ABC / www.luxurysparks.com nuotr.)

Medžiagos. Svarbiausia medžiaga klasikiniame interjere yra gausių spalvinių tonų medis: vyšnia, klevas, raudonmedis. Siekiant sukurti prabangos ir elegancijos pojūtį, išdrožta mediena paliekama natūralios spalvos, padengiama tik permatomu laku. Klasikiniame interjere naudojami prabangūs audiniai, pavyzdžiui, šilkas, velvetas, kašmyras. Paprastai jie išsiskiria sodriomis, solidžiomis spalvomis, tačiau gana dažni ir floristiniai ar stilizuotų plunksnų (angl. paisley) motyvai.

Baldai. Pagrindiniai kriterijai klasikinio stiliaus baldams – puošnumas, minkštos linijos ir simetrija. Visi jie turi aiškiai pabrėžti eleganciją bei rafinuotumą. Idealiausiu atveju reikėtų rinktis senovinius baldus: pagaminti iš medžio masyvo ar lukšto, įstiklinti, kreivų lenktų formų ar dekoruoti sudėtinga ornamentika – visi jie ne tik atliks praktinę funkciją, bet ir taps išskirtinėmis namų erdvės detalėmis.

Rasa Tomkienė

Dekoro elementai. Vienas esminių dekoro elementų klasikinio stiliaus interjere – židinys (dažniausiai marmurinis). Paprastai jis įrengiamas svetainėje, vienos iš sienų viduryje. Neretai virš židinio pakabinamas veidrodis ar paveikslas puošniais rėmais, o priešais pastatomi du derantys foteliai. Tai klasikinė, amžina kompozicija. Židinys taip pat atlieka pagrindinio erdvės akcento funkciją, pagal jį projektuojami kiti interjero elementai. Senovinės kolonos, sunkios užtraukiamos užuolaidos, prabangūs krištoliniai sietynai, veidrodžių gausa, vazos, bronzinės statulėlės – kitos neatsiejamos klasikos detalės. Dominuoja auksiniai elementai, pavyzdžiui, šviestuvai, įvairūs rėmai, laiptų turėklai.

Daugiau Interjero ABC patarimų rasite ČIA.

Daugiau interjerų idėjų ir nuotraukų ieškokite Interjero ABC „Instagram“ paskyroje ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (47)