Architektą glumino sparti industrializacijos era, kurioje nebeliko vietos meninėms vertybėms bei humanizmui, o atskirtis tarp vaizduojamojo meno ir taikomųjų amatų buvo tapusi pernelyg didelė. Šios priežastys paklojo pagrindą institucijos, rėmusios alternatyvią koncepciją, steigimui.

„Staatliches Bauhaus“ išgarsėjo savo dizaino filosofija, siekusia suvienyti masinės gamybos principus su individualia menine išraiška, suderinti estetiką su kasdiene funkcija. Architektūra, interjero dizainas, menas ir amatai turėjo tapti viena. Nauja formuojama kryptis buvo priimta plačiai: mokytis alternatyvioje bohemiškoje mokykloje rinkose menininkai iš visos Europos.

Fizinė įstaiga Vokietijoje veikė tik 14 metų: nacių režimas privertė ją užsidaryti. Vis dėlto, mokyklos, gyvavusios tiek trumpai, idėjos buvo labai paveikios ir suformavo atskirą judėjimą. Augančios įtampos metais nemaža dalis jos auklėtinių paliko Vokietiją, tačiau tęsė bauhauzo filosofijos plėtojimą kituose kraštuose. Taip nauja kryptis netruko pasklisti po pasaulį: nuo Jungtinių Valstijų, iki Artimųjų Rytų.

Interjero ABC. Bauhauzo stilius

Pagrindiniai bruožai:

  • Akcentuojamas funkcionalumas, paprastumas, praktiškumas, tvarka, patogumas.
  • Minimalistinis erdvių planavimas: prioritetas teikiamas tik būtiniesiems interjero elementams, atsisakoma visų perteklinių detalių.
  • Estetika pragmatiška, interjero elementų forma visada atitinka funkciją.
  • Atsisakoma ornamentikos, akcentuojamos švarios linijos, išgrynintos geometrinės formos, lygūs paviršiai.
  • Eksperimentuojama su mokyklos iškilimo periodu inovatyviomis medžiagomis – plienu, stiklu, plastiku, fanera, betonu.


Bauhauzo judėjimo filosofija padarė didžiulę įtaką tiek architektūrai ir interjero dizainui, tiek visam meno pasauliui. Siekis akcentuoti funkcionalizmą, sumažinti elementų kiekį bei akcentuoti aiškias, organiškas formas buvo priimtas ir pradėtas taikyti plačiai, o svarbiausios jo idėjos – išliko aktualios iki šiol.

Medžiagos. Pabrėžiamos stiliaus formavimosi laikmečiui modernios medžiagos, tokios kaip stiklas, plastikas, betonas, plienas. Taip pat naudojamas akmuo, medis, austos tekstilės detalės.

Įdomu! Bauhauzo mokykla ne tik suformavo atskirą judėjimą, bet ir padovanojo interjero pasauliui ikoniškus, charakteringus baldų siluetus, aktualius iki pat šių dienų.


Spalvos. Bauhauzo dizainas siekia darnos ir paprastumo, todėl koloritas limituotas, vyrauja baziniai industriniai atspalviai: balta, juoda, pilka, ruda, chromo. Akcentams gali būti naudojami pirminių spalvų – raudonos, geltonos ir mėlynos – tonai.

Baldai. Stiliaus etalonas – minimalizmas, persipynęs su griežtu funkcionalumu. Baldų charakterį kuria švarios linijos, aiški geometrija. Bauhauzo iškilimo periodu tokie siluetai atrodė itin moderniai. Prioritetas teikiamas daugiafunkciniams, moduliniams sprendimams, akcentuojamas praktiškumas, komfortabilumas. Kietosios baldų detalės gaminamos iš plieno, stiklo, faneros, plastiko, minkštosios – iš natūralios odos ar kokybiško gobeleno. Nors dažnesni vienspalviai tekstiliniai elementai, tačiau norint ryškesnio akcento galima rinktis ir su geometrinių formų raštais. Baldai įprastai pasirenkami sienoms kontrastingų spalvų.

Apšvietimas. Bauhauzo stiliaus apšvietimo elementai išsiskiria linijiniais motyvais, lengvais linkiais, švariomis geometrinėmis formomis, turi futuristinio funkcionalumo bruožų. Ryškus modernizmas atsispindi ne tik siluetuose, bet ir medžiagose: paprastai metaliniai elementai derinami su stiklu. Bauhauzo interjere galimi tiek pastatomi ar staliniai, tiek pakabinami šviestuvai.

Dekoras. Stiliuje akcentuojami funkcionalaus minimalizmo principai, todėl dekorui turėtų būti pasirenkami tik konkrečią paskirtį turintys, nuolatos naudojami elementai. Puošnių aksesuarų bei jų gausos atsisakoma. Norėdami erdvei suteikti jaukumo išsirinkite charakteringą stalinį šviestuvą, ant grindų paklokite kilimą, sieną papuoškite geometrinėmis formomis išsiskiriančiu ar abstraktaus meno kūriniu, o lentyną – didelėmis, sunkiomis knygomis kietu, estetišku viršeliu (pavyzdžiui, bauhauzo tematikos).

Interjero ABC. Bauhauzo stilius

Įdomu! Išskirtinis dėmesys kuriant bauhauzo stiliaus elementus – baldus, šviestuvus ar kitus interjero akcentus – kreipiamas į kokybę ir ilgaamžiškumą. Judėjimo filosofija grindžiama tuo, kad kiekvienas pirkinys taptų it ilgainiui atsiperkančia investicija į ateitį. Dėl šios priežasties bauhauzo stiliaus elementai neretai išsiskiria aukštesne kaina.

Daugiau interjerų idėjų ir nuotraukų ieškokite Interjero ABC „Instagram“ paskyroje ČIA.