Vis dėlto tikėtina, kad pirmieji neoteniškų bruožų turintys elementai pastebėti praėjusio amžiaus penktojo dešimtmečio Italijos bei Danijos dizainerių kūriniuose. Bene garsiausiai apie neoteniško dizaino kryptį 2018-aisiais Jungtinėse Amerikos valstijose prabilo dizaineris Justinas Donnelly drauge su architekte Monling Lee.

Įdomu! Vieni interjero specialistai neotenišką putlių formų interjero elementų tendenciją sieja su vidurio amžiaus moderniu stiliumi, kiti tai vadina minkštesniu ir mielesniu minimalizmu.

Neoteniškas stilius (www.interjerosala.lt nuotr.)

Kūrėjai, išsiilgę emocijas keliančio vaikiško jaukumo, pristatė itin putliomis, apvalainomis formomis išsiskiriančius dizaino elementus. Ypatingo populiarumo šie jaunatviški kontūrai sulaukė 2019 metais „A/D/O“ dizaino centre Niujorke vykusioje parodoje, kai neoteniškumas buvo apibrėžtas kaip naujas judėjimas. Galbūt tai tik puikiai pavykusi kūrėjų rinkodaros kampanija, nes stiliui charakteringos formos pastebėtos ir jau beveik šimtmečiu anksčiau. Vis dėlto anksčiau už juos tokios aiškios šio dizaino charakteristikos nepateikė niekas.

Neoteniškas stilius (www.interjerosala.lt nuotr.)

Pagrindiniai bruožai:

  • Stilius išreiškiamas charakteringais baldais, apšvietimo sprendimais bei dekoro elementais.
  • Atsisakoma linijų griežtumo, kuriama aliuzija į vaikiškas formas: putlumą, pūstumą, švelnumą, minkštumą, aptakumą, kresnumą.
  • Akcentuojamas baldų patogumas.

Neoteniškumas apibūdina vaikiškų bruožų išlaikymą suaugus. Taigi, ir šiam stiliui charakteringi interjero elementai išsiskiria siluetais bei proporcijomis, primenančiais vaikystę, jaunystę. J.Donnelly kaip pavyzdžius pateikia animacinių filmų personažus: didelėmis galvomis, trumpomis galūnėmis, plačiomis akimis, kiek nerangius, netobulus, tačiau itin mielus. Interjere tokie bruožai atkartojami pasitelkus minkštumo, putlumo, patogumo, jaukumo savybes, zoomorfiškas, apvalainas, tačiau minimalistines formas. Taip kuriama teigiamą atsaką formuojanti vizualaus ir fizinio komforto idėja.

Neoteniškas stilius (www.interjerosala.lt nuotr.)

Įdomu! Neoteniškas dizainas pasižymi bruožais, iš pažiūros atspindinčiais vaikystės bei jaunystės dorybes, kuriems būdingas smalsumas, žaismingumas, kūrybiškumas ir prisitaikymas.

Šiuolaikinio interjero dizaino tendencijos neretai akcentuoja solidžius griežtesnių, kampuotesnių linijų baldus. Vis dėlto, anot neoteniškos krypties kūrėjų, tokios formos – ne visada patogios naudotis. Pasitelkus jų pristatytą stilių, priešingai, modeliuojamas naujas komforto, šilumos, jaukumo supratimas, žmonės įtraukiami į kitonišką švelnių siluetų ir rūpinimosi savimi erą.

Neoteniškas stilius (www.interjerosala.lt nuotr.)

Neoteniškas interjero stilius – naujai iškilęs ir dar besiformuojantis. Dėl šios priežasties jis namuose kuriamas pasitelkus būtent jam būdingų formų baldus, šviestuvus ar smulkiuosius dekoro elementus. Todėl dėliodami spalvinę paletę, besirinkdami apdailos medžiagas ar atlikdami kitus interjero planavimo veiksmus drąsiai pasitelkite vaizduotę! Vis dėlto, atkreiptinas dėmesys į tai, kad neoteniškos detalės – stiprų įspūdį kuriantys elementai, todėl nesudėtingai tampantys pagrindiniais erdvės akcentais. Pasiekti vizualinę harmoniją, išbaigtumą bus paprasčiau, jei būsto interjerą kursite vadovaudamiesi minimalizmo principais ir aplinką kursite ją derindami prie kelių charakteringiausių stiliaus akcentų.

Įdomu! Naujoji neoteniško dizaino tendencija šiandieną vis stipriau įkvepia interjero elementų kūrėjus visame pasaulyje: putlios formos ne tik dažnai matomos interjero dizaino žurnaluose, internetiniuose puslapiuose ar socialiniuose tinkluose, bet jau ir sutinkamos žmonių būstuose.