Pastaruoju metu itin populiarios tapo didelio formato plytelės. Jos ne tik vizualiai didina erdvę, išlaiko patalpos vientisumą, bet ir yra itin praktiškos. Visų pirma, dėl mažesnio siūlių tarp plytelių kiekio, nes būtent siūlės labiausiai sugeria nešvarumus. Plytelių salono „Vaineta“ ekspertė Jurita Morkūnienė pabrėžia, kad renkantis didelio formato plytelės, būtina atsižvelgti į patalpos dydį. Pvz. jei patalpos sienos ilgis 1.80 m., vizualiai geriau atrodys 3 plytelės, kurių plotis 60 cm, nei dvi plytelės, turinčios 90 cm pločio. Apskritai, bendra taisyklė, į kurią reikia atsižvelgti, klijuojant plyteles – per vidurį sienos turi eiti sveika plytelė, o ne siūlė, tokiu būdu bus išlaikomas patalpos vientisumas. Sienų šonuose gali būti klijuojamos pjautos plytelių dalys. Idealu, jei pavyksta per visą sieną sudėti vien sveikas plyteles.

Plytelės namuose (Interjero ABC/www.vaineta.lt nuotr.)

Renkantis plyteles, dažnai iškyla klausimas, rinktis matines, ar blizgias. Daugelis renkasi matines dėl lengvesnės priežiūros ir saugumo. Tai ypač tampa aktualu vonioje, kur šlapiose zonose paslydimo tikimybė visada yra didesnė. Tačiau ne visos matinės plytelės yra neslidžios. J. Morkūnienė pataria atkreipti dėmesį į patį plytelės paviršių, dėl tam tikrų gamybos technologijų, ir matinės plytelės gali būti slidžios. Esant dvejonių, visada verta kreiptis į kompetentingus specialistus, kurie įvertins plytelės paviršiaus slidumą. Blizgios plytelės visada pasiteisins mažo dydžio patalpoje. Išklijavus ir sienas, ir grindis vienodomis plytelėmis, patalpa vizualiai atrodys didesnė.

Interjero ABC dizainerė Karolina Čirbaitė (Interjero ABC nuotr.)

O ir traumų tikimybė mažų gabaritų patalpoje yra mažesnė. Šiuo metu itin populiaru išklijuoti ir dušo zoną tomis pačiomis plytelėmis kaip ir grindys. Tačiau, ką daryti tuomet, jei pasirinktos grindų plytelės yra blizgios, o tokias dėti į dušą nepatartina dėl saugumo. Sprendimas galėtų būti akmens masės dušo padėklas, kuris gali būti klijuojamas sulig grindų lygiu, atrodo estetiškai, yra visiškai saugus, be galo praktiškas, nes neturi jokių sudūrimų, o šiuo metu gamintojai siūlo ir platų jų spalvų pasirinkimą.

Plytelės namuose (Interjero ABC/www.vaineta.lt nuotr.)

Labiausiai erzinantis plytelių priežiūros dalykas – tarpai tarp plytelių siūlių, kurie laikui bėgant apsineša purvu ir praranda estetinį vaizdą. Sprendimas galėtų būti siūlių užpildymas epoksidiniu glaistu. Tokiu glaistu užpildyti tarpai ilgai išlieka švarūs, glaisto spalva išsilaiko nepakitusi. Kitas sprendimas, kaip išlaikyti tarpus tarp plytelių kuo ilgiau švaresnius – padengti tarpus siūlių impregnantu, kuris irgi apsaugo nuo purvo įsigėrimo į siūles.

Plytelės namuose (Interjero ABC/www.vaineta.lt nuotr.)

Šiuolaikinės technologijos leidžia idealiai atkartoti gamtoje randamų tokių natūralių medžiagų kaip medis, marmuras, raštą. Skirtingai nei natūralios medžiagos, jas imituojančios plytelės yra praktiškesnės, jos beveik nesugeria skysčių, yra lengvai klojamos ir prižiūrimos, labiau atsparios fiziniam ar natūralių gamtos sąlygų poveikiui ir yra pigesnės. Renkantis marmuro ar kito natūralaus akmens raštą imituojančias plyteles, svarbu turėti omenyje tai, kad viena plytelė, kurią matote salone, neatspindi bendro vaizdo. Visada svarbu salono konsultanto paprašyti, kad kataloge parodytų, kaip atrodo visa patalpa išklijuota pasirinktomis plytelėmis. Siekiant išgauti kuo natūralesnį vaizdą, gamintojai stengiasi, kad būtų kuo mažiau to paties rašto plytelių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)