Bendrosios apšvietimo rekomendacijos

Kiekvienai kambaryje atliekamai veiklai – savas apšvietimas. Sukurkite kelias šviesos saleles, kurių ryškumas galėtų būti reguliuojamas. Mažame kambaryje galite kabinti vieną nuo lubų nuleistą šviestuvą, bet didelėje erdvėje reikėtų kelių. Vienoje patalpoje derinkite skirtingo intensyvumo šviesos šaltinius. Tai galite padaryti įrengę šviesos intensyvumo reguliatorius arba jungikliais kontroliuodami šviestuve uždegamų lempučių skaičių. Kad kambarys atrodytų įdomiai, žaiskite su apšvietimo šaltinių aukščiais. Toks sprendimas taip pat sukurs žaismingų šviesių ir šešėlinių plotų.

Pageidaujama atmosfera ir jaukumas patalpose kuriamas šviesos kontrastų – šešėlių ir ryškumo – sąveika. Kontrastingas apšvietimas sukuria daug šešėlių, o nekontrastingas – tik kelis, todėl apšvieta yra beveik vienoda visoje erdvėje. Šiuos efektus sukursite derindami tiesioginio, atspindėto ir išsklaidyto šviesos srauto šviestuvus. Daugiapakopės lubos puikiai padeda sukurti akcentinį apšvietimą patalpoje.

Apšvietimas

Pagalvokite apie tekstūrinius paviršius: norėtumėte juos pabrėžti ar paslėpti? Ryški tiesiogiai nukreipta šviesa tekstūrinį paviršių optiškai išlygins. Atminkite, kad kambariams su tamsiomis sienomis reikalingas ryškesnis, o su šviesiomis – blausesnis apšvietimas.

Planuodami apšvietimą, būtinai galvokite ir apie praktiškumą: jeigu jūsų lubos yra ypač aukštos, o šviestuvai – arti jų, kaip pakeisite perdegusią elektros lemputę? Rinkitės šviestuvus su permatomais ar pastelinių spalvų matiniais gaubtais, nes spalvoti iškraipys šviesos spalvą.


Atkreipkite dėmesį

Tinkamai apšviestame kambaryje turėtų būti bent trys šviesos šaltiniai, kurių skleidžiama šviesa atsispindės nuo sienų ir erdvei vizualiai suteiks pločio.

Nemirštanti apšvietimo klasika valgomajame – virš stalo kabantis nuo lubų nuleistas šviestuvas. Toks pasirinkimas visada sukurs jaukią ir malonią atmosferą erdvėje.

Apšvietimas (www.boconcept.lt nuotr.)

Kad tiesioginė šviesa neakintų, virš valgomojo stalo rinkitės žemyn ar aukštyn nukreipto šviesos srauto arba netiesioginę šviesą skleidžiančius šviestuvus su matiniais gaubtais.

Norėdami optiškai padidinti mažą kambarį, jame numatykite ryškesnį apšvietimą.

Kambaryje su žemomis lubomis taškiniai įmontuojami prožektoriai ar prigludę plafonai sukurs taip reikiamo aukščio iliuziją, o šešėlius kuriantys sietynai ar kiti pakabinami šviestuvai, priešingai, lubas dar labiau pažemins.

Rasa Tomkienė

Mažoje patalpoje įrenkite daugiau veidrodžių: jie, atspindėdami tiek natūralią, tiek dirbtinę šviesą, kurs didesnės, platesnės erdvės iliuziją.

Nuo lubų apšviečiamas kambarys atrodys didesnis, o apšviečiamas nuo grindų ar sienų apačios optiškai šiek tiek sumažės, bet bus jaukesnis.

Daugiau interjerų idėjų ir patarimų ieškokite Interjero ABC „Instagram“ paskyroje ČIA.