Milano dizaino savaitės renginius galima būtų suskirstyti į 2 dalis.

Pirmoji – „Salone del Mobile“, vykstanti didžiuliame Rho Fiera parodų centre, kurią 5 dienas gali lankyti tik su dizainu dirbantys profesionalai, o šeštąją, paskutinę parodos dieną, ji yra atvira visiems lankytojams. Kiekvienais metais ji vyksta balandžio mėnesį, tačiau šiais metais dėl pasaulinės pandemijos buvo nukelta į birželį. Šiais metais vyko jubiliejinė, 60-oji paroda. Per 6 dienas „Salone del Mobile“ aplankė 262 608 lankytojai iš 173 šalių, savo ekspozicijas rodė 2 175 baldų ar interjero aksesuarų gamintojai. Šiais metais be pagrindinių kietųjų ir minkštųjų baldų, buvo eksponuojamos naujovės virtuvės ir vonios kambario srityse, o kitais metais bus sukviesti apšvietimo gamintojai.

Interjero ABC. Milano paroda

Tad kokios naujienos buvo pastebėtos „Salone di Mobile“?

Dėl įvykusios pasaulinės pandemijos, ypač didelis dėmesys buvo skiriamas lauko baldams. Galima drąsiai teigti, kad riba tarp lauko ir vidaus baldų buvo visiškai ištrinta. Gamintojai pristatė baldus, kuriuos galima naudoti tiek lauke, tiek viduje, iš medžiagų, kurios yra malonios liesti, minkštos, patogios.

Interjero ABC. Milano paroda

Buvo pristatytos ir dušo sistemos, tinkamo naudoti tiek viduje, tiek lauke.

Darbo vieta taip pat užėmė ypatingą vietą parodoje. Baldų gamintojai pristatė stalus, kurie galėtų tikti praktiškai bet kokioje patalpoje. Jie dažnai yra daugiafunkciniai, esant reikalui jie gali užsidaryti ir tapti mažiau pastebimi ar pavirsti kitu baldu pasibaigus darbui.

Interjero ABC. Milano paroda

Šiais metais buvo itin pastebimos turtingos, gilių tonų žemės spalvos. Juoda, balta ir pilka buvo pakeistos ruda, kremine ir įvairiais smėlinės, medaus spalvos atspalviais, o kaip akcentas naudojamos įvairių atspalvių žalia, mėlyna, terakotos spalva, sukuriant harmoningą vaizdą.

Baldų formos, kaip jau buvo pastebėta ir anksčiau, išlieka organiškos, apvalios, kuo labiau panašios į gamtoje sutinkamas formas, suteikiančios patogumo, žaismingumo, svetingumo jausmą.
Kalbant apie naudojamas medžiagas, savaime suprantama, kad pastebimai mažėja nenatūralių medžiagų, plastiko naudojimas, nebent jis būtų perdirbtas.

Vėlgi, dizaineriai stengiasi grįžti prie šaknų, eksperimentuodami su tokiomis natūraliomis medžiagomis kaip mediena, bambukas, ratanas, akmuo, marmuras, linas, žalvaris, varis, stiklas. Pastebimas itin dažnas virvės įkomponavimas į baldus.

Interjero ABC. Milano paroda

Kita svarbi dizaino savaitės renginių dalis yra „Fuorisalone“, vykstanti skirtinguose rajonuose visame Milane, ir kurią jau gali lankyti bet kas panorėjęs. Dizaino savaitę daugelis salonų, vidiniai kiemeliai, galerijos, muziejai, istoriniai rūmai ar netgi apleistos vietos būna prikeltos naujam gyvenimui ir užleistos dizaino savaitės renginiams, tokiems kaip: instaliacijos, parodos, prezentacijos, performansai, netikėtose vietose iškylantys pop-up renginiai, teminiai pokalbiai, koncertai bei kitokie įvairaus pobūdžio renginiai, susiję su dizainu, baldais bei inovacijomis namų srityje. Teko girdėti, kad milaniečiai, gyvenantys labiausiai lankytinose vietose, savaitei išvažiuoja į ramesnes vietas. Jau ne pirmus metus pastebėjau tendenciją, kad vis daugiau renginių vyksta ne tik Milano centre (Brera ar Tortona rajonuose), o išsikelia į naujas vietas. Šiais metais labiausiai lankytina vieta – Alcova, buvusios kareivinių ligoninės patalpose rodytos ekspozicijos.

Pagrindinė 2022-ųjų metų dizaino savaitės tema – tvarumas, nuoširdus ir atviras įsipareigojimas realiems pokyčiams su tikslu pasiekti išsikeltus tvarumo tikslus. Daugelis gamintojų ne tik siekia, bet jau ir dirba žiedinės ekonomikos principu, taip perplanavo savo gamybos procesą, kad jame ilgalaikėje perspektyvoje būtų naudojama kuo mažiau energijos, baldai, šviestuvai ir kiti aksesuarai būtų gaminami iš perdirbtų medžiagų. Mano dėmesį patraukė itin estetiškai atrodantis kilimas iš panaudotų padangų, saldainių popierėlių, šviestuvas iš kvepalų ar nagų lako buteliukų, audinys iš spyglių ar grybų.

Interjero ABC. Milano paroda
Interjero ABC. Milano paroda

Dažnai dizaineriai siekia ne tik sukurti baldą ar interjero aksesuarą iš tvarių ar perdirbtų medžiagų, bet ir atkreipti dėmesį, šokiruoti, priversti susimąstyti lankytoją. Pavyzdžiui, olandų menininko specialiai sukurta itin nepatogi kėdė, prikimšta cigarečių nuorūkų, kosmetikos likučių, nešvarių skalbinių. Dėmesys skiriamas ne tik atliekoms, bet ir per daug sunaudojamam vandeniui, pasaulyje didėjančiam gimstamumui, vietos trūkumui.

Tiek „Salone del Mobile“, tiek ir „Fuorisalone“ ekspozicijose kaip dekoracijos buvo itin gausiai naudojamos gėlės, augalai. Kaktusas ir alavijas užėmė pagrindinę vietą dėl savo ilgaamžiškumo, lengvos priežiūros, mažo vandens poreikio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją