Patarimai, kaip maksimaliai išnaudoti mažą erdvę:

1. Tinkamai parinkti baldai yra bene esminis momentas siekiant, kad maža erdvė būtų ne tik funkcionali, bet ir jauki. Bene tinkamiausias pasirinkimas yra daugiafunkciniai baldai. Pavyzdžiui, iš knygų lentynos atsiverčiantis darbo stalas, fotelis, kuris, reikalui esant, gali pavirsti lova, toršeras su maža lentynėle, kuri gali tarnauti kaip šoninis staliukas prie sofos kavos puodeliui, knygai ar telefonui pasidėti, konsolė, kuri, reikalui esant, gali išsilankstyti į pietų stalą, kėdė šalia lovos vietoje naktinio stalelio, pufai, kurie, reikalui esant, gali tarnauti, kaip šoninis/kavos staliukas, pakojis kojoms atremti, o svečiams atėjus kaip sėdimoji vieta.

2. Kitas, labai aktualus klausimas gyvenantiems mažose erdvėse yra daiktų pasidėjimo vietos. Svarbu pabrėžti, kad be įprastinių baldų, tokių kaip spinta, daiktams pasidėti turi būti išnaudojami kiti baldai.

Pavyzdžiui, būtų pravartu, kad po miegamojo lova būtų patalynės dėžė, ar stalčiai, kurie gali virsti gan didele daiktų talpykla, po laiptais įrengiamos spintos, darbo vieta ar netgi virtuvės spintelės, dekoratyvūs, spalviškai prie bendro interjero priderinti krepšiai, įvairios dėžės taip pat gali pasitarnauti smulkiems daiktams susidėti, kavos staliukas, į kurio vidų taip pat galima sudėti daiktus, palangė gali būti virtuvės stalviršio pratęsimas, ar pavirsti darbo ar pusryčių vieta. Virtuvės ar vonios spintelių durelės taip pat gali būti išnaudojamos pakabinant ant jų specialias siauras lentynas ar kabliukus, pavyzdžiui, puodų dangčiams sudėti. Svarbu apgalvoti ir spintelių vidų, dažnai pasitaiko, kuomet, pavyzdžiui, virtuvės ar vonios spintelių vidinės lentynėlės nėra pakankamai tankiai išdėstytos, tuomet tarp lentynėlių atsiranda neišnaudoti tarpai, lentynėles sudėjus pagal daiktų aukščius, nebelieka neišnaudotų vietų.

Maža erdvė (Interjero ABC nuotr.)

3. Ne mažiau svarbus klausimas yra, ką daryti su maža erdve, kad optiškai ji atrodytų kuo didesnė. Be visiems jau gerai žinomų veidrodžių ir blizgių paviršių, svarbu nepamiršti ir baldų ant kojelių, geriausia, kad jie būtų kuo žemesni. Tokie dažniausiai būna Japandi ar Vidurio amžiaus modernaus stiliaus baldai. Taip pat ne mažiau svarbu palikti erdvės tarp baldų, nepristumti jų prie pat sienos, taip tarsi sukuriant judėjimą aplink juos. Visada geriau keletas baldų, nei daugybė mažų, kurie optiškai dar labiau mažina erdvę, ją skaldo. Dar vienas būdas optiškai padidinti erdvę – atsisakyti užuolaidų, nes jos tarsi sustabdo žvilgsnį tolyn ir tokiu būdu mažina erdvę. Jei visgi yra būtinybė dengti langus, tuomet šviesdengės ar roletai galėtų būti išeitis.

Maža erdvė (www.boconcept.lt  / Interjero ABC nuotr.)

4. Pagaliau lieka klausimas, kaip ir kokiomis spalvomis dekoruoti mažas erdves. Daugelis turbūt esate girdėję, kad mažų erdvių sienas reikia dažyti šviesia spalva, norint optiškai jas padidinti. Ar tai vienintelis būdas? Nebūtinai. Svarbu, kad ta pati spalva būtų dominuojanti visose erdvėse, t. y., kad erdvė būtų kuo mažiau skaldoma ir atrodytų vientisesnė. Monochrominiai interjerai visada optiškai atrodo erdvesni.


Jei norisi spalvų, visada galima apsieiti su viena ryškia akcentine siena. Ryškiu akcentu gali tapti ir didelio formato meno kūrinys, tačiau patartina, kad jis būtų pagrindinis toje erdvėje. Galima eksperimentuoti ir nudažant lubas ta pačia spalva kaip sienos, tokiu būdu akis nesustos ties baltomis lubomis ir erdvė dėl to taps vizualiai didesne.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją