Įvertinkite galimus raštus, atspalvius, baldų stilių, aksesuarus, medžiagas, jų baigiamojo sluoksnio pobūdį, audinius, meno kūrinių braižą. Taip pat pabandykite atsakyti į toliau pateikiamus klausimus.
Kokia jūsų būsto paskirtis? Sprendimus priimkite priklausomai nuo to, ar ketinate gyventi šiame būste ilgai ar tik laikinai. O gal jį ketinate nuomoti?

Kokia pagrindinė konkrečios erdvės funkcija? Funkcionalumas – vienas esminių aspektų renkantis dangą. Jeigu tai drėgna patalpa, galvokite tik apie vandeniui atsparius variantus, jeigu itin dažnai naudojama – ilgaamžiškesnius, lengvai valomus. Rekomenduojami estetiniai sprendimai kiekvienoje iš erdvių:

• miegamajame – delikatesni;
• virtuvėje, vonioje ir vaikų kambaryje – praktiškesni, lengvai valomi, atsparūs drėgmei;
• svetainėje ir valgomajame – išskirtinesni, ekstravagantiškesni;
• sandėliuke – ekonomiškesni.

Kaip išsirinkti tinkamą sienų dangą? (www.boconcept.lt nuotr.)

Koks interjero stilius kuriamas namuose? Šiandieną pasirinkimų bei jų pritaikymo galimybių yra labai daug, galite būti lankstūs ir pritaikyti, rodos, tai, kas nepritaikoma. Kad ir kaip būtų, visada stenkitės išlaikyti pagrindinius pasirinkto stiliaus bruožus.

Kokie jūsų asmeniniai estetikos prioritetai? Rinkitės tik tas dangas, jų spalvas, raštus bei tekstūras, kurios jums asmeniškai yra gražiausios, jaukiausios ir maloniausios.

Kaip išsirinkti tinkamą sienų dangą? (www.interio.lt nuotr.)

Ką sufleruoja pats kambarys? Jeigu kambarį didžiąją dienos dalį apšviečia tiesioginiai saulės spinduliai, rinkitės dangą su matiniu baigiamuoju sluoksniu, nes pernelyg blizgūs paviršiai dėl susidarančių atspindžių gali varginti. Priešingai, jei jūsų patalpa nedidelė, toks blizgumas suteiks jai erdvumo bei šviesumo iliuziją. Jeigu kambarys išsiskiria sudėtinga architektūra, harmoningą vaizdą lengviau sukursite vientisais neutraliais sprendimais arba juos pabrėšite kai kurias plokštumas pavertę akcentinėmis.

Kaip išsirinkti tinkamą sienų dangą? (www.dekorama.lt.)

Kokią nuotaiką norite sukurti kambaryje? Spalvos ir raštai – galingi įrankiai, lengvai formuojantys pageidaujamą atmosferą.

• Šviesios spalvos erdvei suteiks gaivos ir švaros įspūdį, o sodrios tamsesnės – solidumo, prabangos.
• Šilti jų atspalviai patalpą vizualiai „sušildys“, padidins, o šalti ramins, atpalaiduos.
• Smulkūs raštai nuteiks romantiškai, o griežtų linijų ornamentika pabrėš eleganciją, rafinuotumą, formalumą.
• Blizgūs paviršiai kambarį padarys optiškai šviesesnį ir erdvesnį, o matiniai – santūresnį, trapesnį, elegantiškesnį.

Kaip išsirinkti tinkamą sienų dangą? (Interjero ABC nuotr.)

• Jaukumo suteiks šviesiai dažytos, medžiu ar tapetais dengtos sienos, erdvės eleganciją pabrėšite sienas nudažę viena spalva, išklijavę solidžiomis plytelėmis ar natūraliu akmeniu, o šiuolaikiško meniškumo potėpį suteiksite pasirinkę betoninę, plytinę ar reljefinių plokščių dangą.
• Ekstravagantišką atmosferą sukursite netradiciniais sprendimais: audiniu ar oda aptrauktomis sienomis, veidrodinėmis plytelėmis, dažyta ornamentika ar išpieštomis freskomis.
Kaip išsirinkti tinkamą sienų dangą? (www.dekorama.lt.)

Ar ketinate optiškai keisti erdvės proporcijas? Gylio erdvei suteiks tekstūriniai paviršiai, ją praplatins horizontalūs, o paaukštins vertikalūs klojimo raštai ar ornamentika.
Kokia jūsų sienų būklė? Jeigu sienos idealiai lygios, jas galėsite dekoruoti bet kokia pasirinkta danga, bet, jei yra netolygumų, blizgia juos tik pabrėšite.

Ar reikalinga papildoma izoliacija? Jeigu jums reikalinga stipresnė garso ar šilumos izoliacija, rinkitės storesnes, šiltesnes, gal net minkštas dangas.

Kaip išsirinkti tinkamą sienų dangą? (www.decosense.lt nuotr.)

Koks jūsų biudžetas? Sienų dangų kainos svyruoja itin stipriai: jas nudažyti ar išklijuoti tapetais bus pigiau, bet oda aptraukti kainuos gana brangiai. Jūsų biudžetas nedidelis, tačiau vis tiek svajojate apie prabangos potėpį? Išskirtine danga padenkite tik akcentinę sieną.

Zonas įrengę atviroje erdvėje harmoningą ir vientisą vaizdą sukursite visas sienas padengę vienoda neutralia danga. Tokia taisyklė negalioja virtuvei, nes šioje patalpoje reikalingas vandeniui atsparus ir lengvai valomas dekoras. Visas funkcines zonas atskyrę skirtingomis dangomis sukursite chaotišką įspūdį. Jeigu vis dėlto norite išskirtinių potėpių, vieną pasirinktą funkcinę zoną pabrėžkite akcentine siena. Jei pageidaujate dar didesnės sienų dangų įvairovės būste su atvira erdve, išryškinkite tik tas vertikalias plokštumas, kurios suformuoja natūralias architektūrines ribas: užsukimus, susiaurėjimus, nišas, laiptų pakylas.

Kaip išsirinkti tinkamą sienų dangą? (www.decosense.lt nuotr.)

Jeigu tik galite, pasirinktos dangos pavyzdį – plytelę, tapetų juostą, nudažytą plokštę – parsineškite namo. Koks vaizdas sukuriamas jį pridėjus prie konkrečios sienos, jau turimų baldų ar kitų aksesuarų? Kaip dangos savybės atsiskleidžia vis kitoje šviesoje skirtingu paros metu? Ar sukursite harmoningą vaizdą?

Atkreipkite dėmesį!

• Ryškios spalvos ir raštai tinkamesni dideliems paviršiams, o subtilūs ir maži pranyks, susilies, bet patalpai suteiks romantiškumo įspūdį.
• Sienas su durimis, langais puoškite vienspalve ar smulkiais raštais dekoruota danga, nes stambūs ornamentai gali blaškyti ir stokoti vientisumo.
• Ryškios spalvos, išskirtinė ornamentika, realistiniai vaizdai (pavyzdžiui, fototapetų) per laiką gali pabosti, o stilizuoti, neutralesni sprendimai – saugus pasirinkimas ilgam.
• Languoti ar linijiniai raštai pabrėžia lubų ar grindų nelygumą sienų atžvilgiu.
• Jeigu kambaryje daug baldų, rinkitės vienspalvės, lengvos tekstūros ar raštų dangą. Ryški raštuota gali atrodyti chaotiškai.
• Paveikslai ir kiti sienų aksesuarai geriau išryškėja, kai sienos vienspalvės.

Nuo šiol „Delfi Būstas" kiekvieną šeštadienį publikuos ištrauką iš Rasos Tomkienės ir Gintarės Adamonytės knygos „Interjero ABC".