Kilimas – dažniausiai paskutinis namų dekoro elementas, kurį tenka derinti prie jau suformuoto interjero stiliaus. Rinkdamiesi atkreipkite dėmesį į sienų, grindų, baldų, užuolaidų bei smulkių detalių stilių, koloritą, raštus.

Kaip išsirinkti tinkamiausią kilimą?

Prieš rinkdamiesi kilimą, atsakykite sau į penkis pagrindinius klausimus:

  • Koks jūsų biudžetas, skirtas šiam pirkiniui? Atkreipkite dėmesį, kad dažnai kaina atspindi ir gaminio kokybę.
  • Koks jūsų poreikis: galvojate apie pigesnį variantą, kurį norėsite dažnai keisti, ar brangesnį, bet ilgaamžį?
  • Kokioje konkrečioje zonoje kilimas bus klojamas?
  • Koks jūsų būsto interjero stilius ir kokios spalvos jame dominuoja?
  • Kokie jūsų asmeniniai prioritetai: funkcionalumas, grožis, patogumas?

Spalviniai derinimo principai. Nesvarbu, pasirenkamas monochromatinis ar kontrastingas sprendimas, kilimas turėtų harmoningai įsilieti į bendrą erdvės dekoro spalvinę gamą ar ją papildyti.
Galima rinktis interjere dominuojančiai spalvai ar dekoro elementams, pavyzdžiui, išskirtinei vazai, užuolaidoms, pagalvėlėms ar tekstiliniams kėdžių apmušalams, artimus variantus.

Ryškus kilimas – puikus pagrindinis akcentas neutraliomis spalvomis dekoruotame kambaryje.
Jei kilimas nėra pagrindinis kambario akcentas, jo spalvinę gamą reikėtų sulieti su dominuojančiu kambario koloritu: šiltas spalvas derinkite su šiltomis, šaltas – su šaltomis.

Jeigu jūsų interjeras ryškus, nebūtina galvoti tik apie neutralų kilimą: jame taip pat lengvai priderinsite ir ryškiaspalvį gaminį.

Interjero ABC. Kilimo pasirinkimas (www.ligne-roset.lt nuotr)

Tekstūra. Erdvei prabangos visada suteikia įvairios tekstūros, todėl nebijokite su jomis žaisti ar net kurti kontrastų: rinkitės tiek trumpo ar ilgo plauko, tiek kilpelinės struktūros beplaukius kilimus. Geriausią sprendimą jums gali padiktuoti netgi išsirinkti baldai. Jeigu jūsų sofa yra iš minkšto velveto, galbūt prie jos puikiai derės kontrastingas trumpo plauko šilkinis, o prie aptakios odinės – puraus, ilgo plauko kilimas?

Dydis. Kilimo dydis tiesiogiai priklauso nuo patalpos, kurioje jį klosite. Viskas labai paprasta, jeigu galvojate apie koridoriaus takelius ar kilimėlius prie įėjimo – čia ypatingų taisyklių nėra. Tačiau svetainėse, valgomuosiuose ar miegamuosiuose matmenis rinkitės pagal jums priimtiniausią kilimo klojimo rekomendaciją.

Kilimų klojimo rekomendacijos

Interjero ABC. Kilimo pasirinkimas (Interjero ABC nuotr)

  • Dideliame kambaryje arba atviros erdvės svetainės zonoje kilimas turėtų būti kuo didesnis, kad ant jo tilptų visi baldai.
  • Jeigu sofa yra pristumta prie sienos, kilimas gali būti ir mažesnis, bet bent jau priekinės sėdimųjų baldų kojelės vis tiek turėtų stovėti ant jo.
  • Sėdint ant minkštasuolio, jūsų kojos visada turi būti ant kilimo, todėl atsisakykite pernelyg mažos dangos, kurią paklotumėte tik po kavos staliuku.
Interjero ABC. Kilimo pasirinkimas (Interjero ABC nuotr)
  • Nesvarbu, ar stalas yra stačiakampis, ar apvalus, valgomojo erdvėje rinkitės tokį kilimą, kad net atitraukus kėdes nuo stalo iki jo kraštų liktų bent 60 cm.
  • Atsisakykite kilimo, kuris net pristūmus kėdes prie stalo vos telpa po baldais.
Interjero ABC. Kilimo pasirinkimas (Interjero ABC nuotr)
  • Jeigu jūsų miegamasis erdvus, drąsiai rinkitės didelį kilimą, ant kurio ne tik tilptų sustatyti visus baldus, bet ir liktų vietos iš kraštų minkštai, šiltai praeiti.
  • Galima rinktis tokio dydžio kilimą, kurį paklotumėte po lova ir iškištumėte iš šonų bei už kojūgalio tiek, kad atsikėlę galėtumėte ne tik patogiai atsistoti, bet ir juo apeiti baldą.
  • Šiuo atveju naktiniai staliukai gali stovėti ant nedengtos grindų dangos.
Interjero ABC. Kilimo pasirinkimas (www.bjarnumbaldai.lt nuotr)
  • Jeigu nenorite vieno didelio kilimo, galite drąsiai rinktis du mažesnius ir juos greta lovos pakloti iš abiejų jos kraštų. Naktiniai staliukai gali būti statomi ant nedengtos grindų dangos.
  • Jeigu jūsų lova yra šonu pristumta prie sienos, paklokite vieną nedidelį kilimą iš laisvojo krašto pusės ir ant jo taip pat pastatykite naktinę spintelę.
Rasa Tomkienė



Renkantis kilimą, labai svarbu atkreipti dėmesį ir į kokybines visų interjere naudojamų medžiagų ypatybes. Jeigu grindis išklojote itin kokybiška danga, langus dekoravote prabangiomis užuolaidomis, o kambario viduryje pastatėte prašmatnų minkštasuolį, kilimą taip pat turėtumėte rinktis gerą ir brangų. Išleidote neplanuotai daugiau ir pinigų liko tik pigiam sintetiniam kilimui? Tokiu atveju, norėdami išlaikyti tam tikrą interjero lygmenį, ant grindų kol kas geriau neklokite nieko.

Nuo šiol „Delfi Būstas" kiekvieną šeštadienį publikuos ištrauką iš Rasos Tomkienės ir Gintarės Adamonytės knygos „Interjero ABC".


-->