Provansas yra Pietų Prancūzijos regionas, garsus savo įspūdingu kraštovaizdžiu, įmantriai kvepiančiu maistu, neįtikėtinai mėlyna jūra ir skaisčia saule. Provanso interjero stilius paremtas būtent šiais komponentais. Jo spalvos yra šviesios, sukuriančios jaukumą ir džiaugsmą. Svetainė medium.com surašė viską, kas svarbiausia, ir kas būdinga šiam interjero stiliui.

Provanso stiliaus interjero skiriamieji bruožai:

  • Pastelinės spalvos;
  • Labai lengvos, beveik besvorės užuolaidos;
  • Elegantiškai šviesūs, dažniausiai balti baldai;
  • Šviesios grindys;
  • Šviežios gėlės;
  • Gėlių raštai;
  • Įvairūs siuviniai;
  • Gausybė puošmenų, pagamintų iš porceliano, keramikos ir audinio.

Sienos ir grindys

Sienos dažniausiai būna dažytos, tapetai naudojami retai. Labai svarbu, jog visas kambarys būtų pakankamai apšviestas, natūrali dienos šviesa taip pat reikšminga. Provanso stiliaus namai visuomet pripildyti ryškios saulės šviesos, nubalinančios sienas ir iš pirmo žvilgsnio atrodo, jog jas dengia seni, tarsi apdegę dažai.

Baldai

Baldai šiame interjero stiliuje turi būti ne tik funkcionalūs, bet ir itin gražūs, nes jie yra svarbi namų dekoro dalis. Būtina, kad baldai būtų seni arba kaimiški, būtinai dažyti. Baldai turi atrodyti taip, lyg jie būtų tarnavę šeimai iš kartos į kartą. Pavyzdžiui, kėdės su išraižytomis ir apsilupusiomis kojomis, pieno spalvos komodos, indaujos. Ikoniškas Provanso baldas yra šviesios spalvos, pagamintas iš natūralaus ąžuolo, kaštonmedžio ar riešutmedžio.

Provanso stiliaus interjeras

Nudažytas baldų priekis turėtų atrodyti šiek tiek kaimiškai. Medžio paviršius neretai būna dirbtinai pasendintas imituojant nusitrynimus, atsipleišėjimus ir kirmėlių paliktus pėdsakus. Seni ir antikiniai daiktai, skaičiuojantys šimtmečius, Provanso interjere yra labai pageidaujami. Sena skrynia su beveik nusidėvėjusiomis dekoro detalėmis, atrodanti taip, lyg būtų paveldėta, visuomet gaus vietą pačioje garbingiausioje namų vietoje. Įvairūs seni, dėvėti, antikiniai daiktai praktiškai yra šeimos palikimas.

Spalvų paletė

Spalvų tonai yra gilūs ir ryškūs, tačiau ne per daug: Provanso stiliui verčiau rinktis prislopintus atspalvius. Tradiciškai renkamasi išblukusias, pastelines spalvas: baltą, pieno, smėlio, alyvuogių, levandų, jūros bangų, ochros, saulėgrąžų, terakotos.

Šio stiliaus interjeras turėtų atvaizduoti žydinčius Provanso laukus. Jūrų dvelksmą čia taip pat būtina pajusti. Tam galima pasitelkti visus mėlynus atspalvius, įvairias smulkmenas, pavyzdžiui, jūros kriaukleles, žvejybos tinklus. Daugiausia jūros tematikos turi matytis vonios kambaryje.

Akcentai

Namus reikėtų dekoruoti visų rūšių žolelėmis bei gėlėmis, taip pat kabinti gėlių paveikslus ir piešinius. Rožės, liucernos ir levandos yra ypatingi augalai Provanse – daugybė miestų gatvių ir skverų yra pavadinti gėlių ir žolių vardais.

Provanso stiliaus interjeras

Praktiškai joks keramikinis ar tekstilinis daiktas yra neįmanomas be gėlių rašto. Be to, gyvai skintos gėlės ir kambariniai augalai turi ypatingą reikšmę interjerui.

Audiniai, puošti natūraliais ornamentais, bei įvairūs siuviniai taip pat labai dažnai naudojami interjere. Naudojama ir daug kaltinių dirbinių, dažniausiai jie būna balti arba juodi. Kaltiniai dirbiniai taip pat negali būti itin masyvūs, jie turėtų būti pretenzingi, rafinuoti ir beveik besvoriai.

Iš metalo nukaltas gali būti lovos galvūgalis, pakabos drabužiams, gėlių vazonai, nuotraukų rėmeliai. Šiek tiek kitokios spalvos turėtų būti naudojamos metalinėms lempoms ir apšvietimui apskritai. Išskirtiniu virtuvės elementu gali tapti keramika.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)