Šį sykį dizaineriai susidūrė su 50 metų atnaujinimo nemačiusia namų erdve – miegamajame Rygos rajone esančio daugiabučio balkonu. Savo bute su seserimi ir dviem katėmis gyvenančiai merginai balkonas buvo tapęs retai naudojamų daiktų laikymo vieta. Šių namų šeimininkė Eliza pripažino, kad iš tiesų šią erdvę norėtų naudoti visiškai kitoms reikmėms.

IKEA interjero dizainerė Eimantė Nemanė pastebi, kad pradėjus balkono tvarkymą, paprastai paaiškėja, jog dauguma balkone saugomų daiktų iš tiesų nėra reikalingi, o juos išrūšiavus ir tinkamai suorganizavus netrunka atsirasti erdvės tikriesiems poreikiams: atsipalaidavimui, kasdieniam poilsiu ar rytiniams šviežios kavos ir raguolių ritualams.

„Peržiūrėjus balkone laikomus daiktus ir apgalvojus visas patalpos funkcijas galima suderinti skirtingus poreikius“, – pastebi E. Nemanė. Kaip pavyzdį ji pateikia balkoną, kuriame šeimininkės pageidavimu, po atnaujinimo atsirado ne tik laisvalaikio erdvė, bet tilpo ir būtiniausi įrankiai, ir kambariniai augalai, ir zona džiauti skalbinius.

Viename balkone – daugybė funkcijų

Tipinio plano daugiabučiuose Lietuvoje, kaip ir Latvijoje, paprastai vyrauja siauri ir pailgi balkonai, tad jų įrengimas turi būti gerai apgalvotas. E. Nemanė pabrėžia, kad svarbus ne tik grožis, tačiau ir patogumas bei funkcionalumas. Tai suderinti padeda įvairūs vietą taupantys sprendimai ir aiškus balkono zonavimas.

„Kaip ir bet kurios namų patalpos, balkono atnaujinimą verta pradėti nuo suskirstymo į atskiras zonas. Pavyzdžiui, viena iš jų galėtų būti skirta laisvalaikiui, poilsiui, maistui ir buvimui su draugais, kitoje – laikomi daiktai, įrankiai ir užsiimama įvairiais namų ruošos darbais ar sodininkyste“, – sako E. Nemanė.

Būtent tokiais principais vadovaujantis buvo atnaujintas šis balkonas. Erdvė buvo padalinta į dvi dalis. Poilsio zonai buvo parinkti daugiafunkciai, vietą taupantys baldai: pufų ar staliukų viduje galima laikyti daiktus, o nenaudojamus baldus – sulankstyti. Antroje dalyje prie sienos buvo pastatytos metalinės lentynos, skirtos laikyti įrankių dėžėms, sodininkystės aksesuarams ir kitiems smulkiems daiktams. Prie balkono sienos pritvirtinti kabliukai, skirti pakabinti džiovyklai, kai ši nenaudojama.

E. Nemanė pastebi, kad net atnaujintame balkone verta nepamiršti daiktų laikymo ir organizavimo sprendimų – lentynų, dėžių, stalčių. Pasak jos, lauko erdvėje puikiai tinka praktiškesni, nedaug kainuojantys sprendimai. Pavyzdžiui, lauko lentynas, stalelį ir kėdes galima įsigyti skyrus vos keliasdešimt eurų. Tinkamai pasirinkus šiuos sprendimus, balkonas atrodys pakankamai erdvus, net jei jame atsiras ir naujų daiktų.

Seno balkono atnaujinimas

Šviesus ir lengvas dizainas

Balkone galima praleisti visą šiltąjį sezoną, todėl interjero dizaineriai siūlo nepamiršti šios erdvės stiliaus. Rygoje atnaujintam jaunos ir nuolat besišypsančios merginos balkonui buvo parinktos balta ir šviesiai pilka spalvos, o žaismingumo suteikė spalvoti akcentai – raudonas kavos stalelis, margi saulės energija maitinami kabantys šviestuvai, LED girliandos ir raštuotos pagalvėlės.

Interjero dizainerė pastebi, kad net prie judrios gatvės įsikūrusių namų balkonuose galima sukurti žalumos pojūtį: „Efektyviai balkono erdvę galima panaudoti pasirinkus pakabinamus vazonus, o žaliuojančios patalpos įvaizdį sukurti padės tikroviškai atrodanti dirbtinių augalų sienelė, kuri neužims papildomos vietos ir nereikalaus jokios priežiūros“, – sako E. Nemanė.

Balkono šeimininkė Eliza teigia neįsivaizdavusi, kad įmanoma tokia balkono transformacija: pakito ne tik jo estetinė išvaizda, bet ir judėti jame tapo daug patogiau. Atnaujintoje patalpoje vietos užteks net nedideliam vakarėliui su draugais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)