Tendencijos, be abejonės, keičiasi, tačiau kai kurios spalvos, pavyzdžiui, oranžinė arba violetinė, taip ir netampa tokios populiarios kaip neutraliems priskiriami rusvi tonai arba sodriai žalia – vieni dažniausių šiandienos pasirinkimų kambariui, virtuvei arba voniai. Visgi net ir neutralūs tonai nėra madingi amžinai: kad kambarys padvelktų šviežumu, o ne nuobodžia monotonija, prireikia pasitelkti išmonę, rašoma portale „The Spruce“.

Toliau išvardytos spalvos savaime nėra prastos ir šiaip jau nieko nenutiks, jei kambarys bus apstatytas tokių spalvų baldais ar išklijuotas būtent tokiais tapetais. Vis dėlto nemažai ekspertų teigia pastebėję, kad šias spalvas prisijaukinti nėra lengva, tad bus geriau, jei bent dabar jų nesirinksite. Žinoma, kita vertus, jokių draudimų apsisprendžiant nė negali būti, be to, anot dizainerių, idėjinis ir sumanus pritaikymas gali priversti gaiviai suskambėti bet kurią paletę – net laikomą visai nebemadinga.

Vien tiktai neutralios spalvos

Tik neskubėkite niurzgėti – taip pamėgtos rusvos dar niekas nenurašė. Esminga – ne pati spalva, o jos pritaikymas, įkomponavimas, ir, kalbant apie tai, privalu pasakyti, kad prieš dvejus metus pasiūlytą sprendimą reikėtų kiek pakoreguoti. Interjero dizainerė Karen Gutierrez, dirbanti Finikse (JAV) įsikūrusioje dizaino įmonėje „Mackenzie Collier Interiors“ įsitinkinusi, kad neutralūs tonai pernelyg užsibuvo rampos šviesoje, todėl jeigu akivaizdu, kad metas perdažyti sienas, tikrai derėtų paeksperimentuoti.

Neutralios spalvos gali būti įvairių pustonių, bet to, jei pasiilgote akcentų, būtent neutralios spalvos padės išvengti kakofonijos, nes su jomis nesusikris joks kitas atspalvis, taigi, pavyks išsaugoti subalansuotą vaizdą, kad ir kokiomis dėmėmis būtų papildyta erdvė.

„Atkreipkite dėmesį į vadinamąsias naująsias neutralias spalvas – mėlyną, žalią – arba prislopintus tonus, suteikiančius autentiškumo bet kokiai estetikai ir sukuriančius lakoniškos, atviros erdvės įspūdį, – siūlo interjero dizainerė. – Jei į tradicinę neutralių spalvų paletę įtrauksite ir šių „naujųjų“, eksperimentuoti su ryškiais akcentais tikrai bus nesunku. Juos rinkitės tokių spalvų, kad atitiktų bendrą namų spalvų gamą. Tikiu, kad labai greitai toksai sprendimas bus ypač paklausus.“

Oranžinė

Andre Kazimierski, būsto renovavimo idėjas ir paslaugas teikiančios firmos „Improovy Painters Ann Arbor“ įkūrėjas bei vadovas, teigia, kad būtent oranžinė ir rožinė dar visai neseniai buvo trumpam išpopuliarėjusios.

„Tokią tendenciją veikiausiai nulėmė tas faktas, kad šios dvi spalvos atkreipia dėmesį – ne veltui jomis dažomi kelio stulpeliai, statybviečių ženklai ir kt. – aiškina jis. – Deja, kai šitiek laiko tenka leisti namuose, dėmesio aplinkai norisi skirti tik tiek, kiek iš tikrųjų būtina. Oranžinė tampriai siejasi su 8-o ir 9-o praeito amžiaus dešimtmečių tendencijomis, taigi, dabar ji ir atrodo it iš praeities.“

Jei tiesiog mėgstate oranžinę, derėtų rinktis tamsokus, rusvus jos atspalvius, kadangi jie labiau panašūs į neutralius nei į rėksmingus ir ekscentriškus.

Rausva

Rausva, kaip ir oranžinė, yra traukianti dėmesį, netgi rėksminga spalva, ir bent kol kas netenka pastebėti, kad žmonės apie ją svarstytų, galvodami, kaip perdažyti kambarį ar tiesiog vieną sieną. Net atvirkščiai – šios spalvos patrauklumas kažkodėl vis blėsta – bent šitaip mano kai kurie ekspertai.

„Būtina pasakyti, kad keletą metų rausvai pavyko išsilaikyti ant bangos. Visgi pastelinis tonas ne tiktai dvelkia infantilumu, bet gali nesunkiai nustelbti visa kita, kas yra kambaryje“, – tvirtina dizaineris KD Reidas, dirbantis savo paties įkurtoje įmonėje „KD Reid Interiors“.

Nuotaika, kurią rausva pajėgi išprovokuoti, yra bemaž priešinga tai atmosferai, kurios dabar labiausiai pageidaujama.

„Ryškus, gyvastingas tonas spinduliuoja begalinę energiją. Jis ne iš tų, kurie padėtų atsipalaiduoti ar nusiraminti, o kaip tik šito žmonės dabar ypač pageidauja“, – aiškina KD Reidas.

Norint suteikti rausvai bent menkutį šansą, ją garantuotai verta rinktis kaip akcentą – jinai jokiu būdu neturi dominuoti.

Geltona

Dar viena abejotina spalva yra geltona. Visgi jei jos atmesti niekaip nesinori, verta žinoti, kad yra būdų, kaip šią saulėtą spalvą reabilituoti.

„Geltoną iš esmės galima priskirti klasikai, tačiau nenorint nusivilti šia spalva, svarbu žinoti, kad viską lemia atspalvis ir mastas, – dėsto Lacy Hughes iš „Julian Design“. – Geltonos pasirinkimą turėtų lemti viso kambario dizainas ir jame tvyranti nuotaika.“

L. Hughes rekomenduoja pirmenybę teikti blyškesniems tonams, ypač jei tenka rinktis svetainės ar virtuvės sienų spalvą. Ne ką mažiau svarbu turėti išankstinį planą, kaip nuslopinti geltonos intensyvumą papildant interjerą kitokių spalvų akcentais.

„Jeigu erdvė nedidelė – tokia kaip prieškambario arba vonios kambario, galima nebijoti rinktis ir ryškesnį toną. Toksai sprendimas paprastai pasiteisina, nes geltona padidina patalpos energetiką, tačiau neužkelia jos iki vargiai toleruojamos ribos, kadangi sienų protas nėra didelis“, – sako L. Hughes.

Traktuojant geltoną kaip neutralią spalvą, gali pavykti išlaikyti tinkamą balansą bet kurioje erdvėje, kurioje bus šios spalvos elementų, reziumuoja L. Hughes.

Violetinė

Turint omenyje didžiulę spalvų ir atspalvių įvairovę, taip pat gelme ir ryškumu besiskiriančius tonų variantus, visai suprantama, kodėl violetinė neužkariavo nei dekoratorių, nei jų klientų širdžių. Šią spalvą nėra taip paprasta įkomponuoti, kad ji nesudarkytų visumos, be to, nūnai taip geidžiamiems minimalistiniams sprendimams ji suteikia visai nebūtinos eklektikos.

Nepaisant to, kas pasakyta, konkretų violetinės atspalvį (būdingą žiemėms) „Pantone“ paskelbė 2022-ųjų spalva, ir šito fakto neišeina ignoruoti. Taigi, labai tikėtina, kad jau visai netrukus požiūris į violetinę turėtų pasikeisti. Dizainerė Eleanor Trepte, bendradarbiaujanti su įmone „Dekay and Tate“, ragina jau dabar atsikratyti baimės renkantis violetinę.

Ultra violetinė

„Violetinė tikrai neturėtų gąsdinti. Tereikia pamėginti išradingai ją pritaikyti. Šiaip jau ji gali tikti net ir luboms, – mano dizainerė. – Kai kurie violetinės atspalviai veikia raminamai ir sumaniai įkomponuoti gali suteikti kambariui rimties, tam tikro monumentalumo. Jeigu violetinė vilioja, bet nesate tikri dėl to, kaip pasijustumėte tarp keturių violetinių sienų, pakaks jeigu violetinė bus tik viena. Tada spalva taps įspūdingu akcentu, bet neužgoš visos erdvės.“

Nesvarbu, ar violetinę nutarsite paversti dėmesio traukos centru ir nudažysite ja visą sieną, ar išsklaidysite po erdvę mažomis salelėmis, įterptomis kaip pagalvėlės ar užuolaidos, atminkite, kad visi atspalviai vertingi.

„Aš nesiryžčiau nurašyti nė vieno violetinės atspalvio. Svarbiausia yra, kaip ir kur bus realizuotas konkretus sprendimas, – pabrėžia E. Trepte. – Labai tamsi violetinė (baklažaninė) puikiausiai tiks svetainei arba tik vienai sienai, na, o alyvinę patarčiau rinktis vaikų kambariui arba miegamajam.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją