Pasaulinė pandemija gerokai pakoregavo prieš kelis metus vyravusias interjero dizaino ir namų stiliaus tendencijas. Jeigu anksčiau namai buvo vien tik kasdieniams asmens ar jo šeimos poreikiams patenkinti skirta erdve, pandemijos suvaržymų laikotarpiu namuose turėjo tilpti visas gyvenimas – nuo darbo ir mokslo iki poilsio.

Problemoms sveikatos srityje atslūgus, į savo vėžes sugrįžo ir iš jų ne savo noru išklydę interjero dizaino akcentai: spalvos, šviesos, formos, medžiagos ir tekstūros. Ekspertai pastebi, kad pirkėjai vis dažniau ieško drąsesnių ir ryškesnių sprendimų įvairioms savo namų erdvėms atnaujinti, bei pasakoja, kokios tendencijos dominuos kitąmet.

Metų spalva – „Viva Magenta“

Prieš kelis metus nuosavo būsto įrengimo tendencijų viršuje karaliavo balta spalva, o didžiojoje dalyje interjero dizaino projektų buvo rengiami kuriant ramaus gyvenimo erdves. Tokia namų aplinka yra subtili ir minimalistinė, neiššaukianti, tačiau laikui bėgant šeimininkams gali kiek pabosti. Ją atnaujinkite ryškiomis spalvomis, pataria ekspertai.

Apie nenumaldomą ryškių spalvų pliūpsnį kasdienybėje praneša ir „Pantone“ spalvų instituto išrinkta 2023-ųjų metų spalva – „Viva Magenta“. Tai ryški, dinamiška, žaisminga rausva spalva su violetiniais atspalviais, kurie į gyvenimą ir namus įneš džiaugsmo bei drąsos. Pastebima, kad baldų dizaineriai ir kūrėjai ateinančių metų kolekcijose nestokoja ryškių mėlynos bei žalios spalvos akcentų.

Jeigu šiemet namuose neplanuojate atlikti kardinalių interjero pokyčių, ryškiam ir nuotaikingam gyvenimui pakaks pasirinkti ryškių spalvų interjero detales. Pavyzdžiui, rinkitės ryškius, didelio formato paveikslus, žemę siekiančias užuolaidas, įvairių tekstūrų staltieses, netradicinių formų šviestuvus ar skulptūras. Tiesa, neperkraukite namų dideliu kiekiu skirtingų interjero dekoro elementų, prioretizuokite minimalizmą ir atviras erdves, kuriose gausu natūralios šviesos.

Naujam gyvenimui prikelti ir rankų darbo daiktai

Kuo daugiau laiko praleidžiame namuose, tuo geriau pažįstame kiekvieną jų kampelį ir būste esančius daiktus. Dėl praėjusios pandemijos tiek butų, tiek privačių namų ar kotedžų savininkai pradėjo kur kas labiau vertinti ilgaamžius daiktus, rankų darbo akcentus ir atnaujintus baldus.

Prisidėdami prie šiuo metu itin populiarių tvarumo tendencijų, žmonės vis dažniau ieško prieš kelis dešimtmečius meistrų rankomis pagamintų daiktų ar turėdami laisvo laiko patys imasi gaminti medines kėdes, staliukus ar siūti. Pasak „MOKI VEŽI“ ekspertų, taip vietą šiandieniame interjere atranda žmogaus noras išreikšti savo asmenybės unikalumą ir poreikis jausti pasitenkinimą.

Šie jausmai skatina žmones atsigręžti į senus, daugelio pamirštus daiktus, pavyzdžiui, kėdes, spintas ar stalus, bei prikelti juos naujam gyvenimui, t.y. sutaisyti ir atrestauruoti. Jeigu nenorite patys imtis darbų, o šiemet namuose tikitės sukurti išties jaukią aplinką, apsilankykite smarkiai populiarėjančiose antikvarinių baldų ir senienų parduotuvėse.

Dominuos natūralumas ir gamtos įkvėpti motyvai

Ekspertų teigimu, namuose praleistas laikas taip pat paskatino visuomenę įsirengiant namus daugiau dėmesio skirti natūralioms formoms, pavyzdžiui, bangoms. Lygios ir tiesiog linijos kitąmet praras populiarumą, o kartu iš interjero dizaino katalogų dings „skraidančios“ lentynos, masyvūs medžiaginiai motyvai bei nuobodi pilka (asfalto) spalva.

Priešingai, į interjero viršūnes sugrįš natūralus akmuo bei marmuras, iš kurio pagaminti stalviršiai ar virtuvės sienelės atrodys patraukliai ir išlaikys ilgaamžiškumo egzaminą. Dar daugiau natūralumo gyvenimui mieste suteiks rudi medžio atspalviai, kurie tiek derės naujos statybos būste, tiek papildys senųjų tradicijų įkvėptą interjerą. Populiarumą įgauna ir mediniai lubų elementai.

Interjero dizaino specialistai pažymi, kad 2023-aisiais aktualumo tikrai nepraras žaliuojantys, gėlių ir augalų pilni namai. Visgi, akcentas nuo šiemet dominavusių lapuočių ir žydinčių augalų kitąmet persikels ant mažiau priežiūros reikalaujančių sukulentų ir kaktusų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją