Parodoje „Baldai. Interjeras. Dizainas 2018“ baldų gamintojai ir pardavėjai pasakojo, jog lietuviai savo interjere nebepageidauja vienodo stiliaus – daug dažniau stengiamasi derinti skirtingus baldus ir interjero aksesuarus.

Vaikštant po parodą buvo akivaizdu, kad gamintojai šį lietuvių norą stengėsi visiškai patenkinti. Akis traukė ir džiugino žaismingų aksominių pagalvėlių gausa, minkšti lovų užtiesalai ir kitokie smulkūs aksesuarai, kurie neabejotinai interjerą paverčia daug šiltesniu ir jaukesniu net ir labai darganotą rudenį.

Visgi baldų spalviškumas demonstruoja lietuvių rafinuotą skonį, mat rėkiančių ir akį rėžiančių spalvų čia nėra daug. Ryškios spalvos pasitelkiamos tik detalėms, bet perkant baldus pirmenybė teikiama žemiškoms, kultūrai artimesnėms spalvoms. Nors daugelis vis dar jaučia šiltus jausmus skandinaviškam stiliui, bet nevengia į namus įsileisti ir daugiau modernių akcentų.

Šiuo metu ypač populiaru derinti klasikinio ir modernaus stiliaus detales. Pavyzdžiui, įsigijus klasikinę sofą, perkami modernūs šviestuvai arba stalai. Tarp populiariausių pasiūlymo dominuoja žemiškų spalvų baldai, į kuriuos įaustas mažas, į akis pernelyg nekrentantis raštas.

Kaip pabrėžė konsultantai, šiuo metu žmonėms rūpi baldai, kuriuos galima priderinti prie skirtingų interjero stilių. Tokie, kurie derėtų ir klasikinio, ir modernaus, ir skandinaviško stiliaus kontekste.

Lietuvių perkami būstai yra vis mažesni, todėl baldai turėtų ne tik neužimti daug vietos, bet ir būti naudojami ne vienai paskirčiai. Pavyzdžiui, nedidelis žurnalinis staliukas turėtų nesunkiai transformuotis į pakankamo dydžio valgomąjį stalą, taip pat vis dažniau žmonės renkasi ne visą kambarį užimančias lovas, o kompaktiškas sofas-lovas.

Pakalbinti pardavėjai teigė, jog lietuviams itin svarbus išskirtinumas ir galimybė turėti savo namuose kažką, ko galbūt neturi kiti. Todėl retas, kuris perka visą baldų komplektą – tendencijos rodo, jog dabar populiaru interjerą kurti iš skirtingų baldų kolekcijų.

Lietuvių pasirinkti interjero sprendimai visai neblogai atspindi tautinį charakterį. Nors šiuo metu populiaru namus puošti įvairiomis išskirtinėmis detalėmis, paveikslais ar įdomesnių formų šviestuvais, visgi interjeras neperkraunamas. Įsirengiant namus dominuoja minimalizmas ir funkcionalumas – būstas turėtų būti gražus, tačiau patogus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)