Pastaraisiais metais biurų interjerų projektuose pastebimi dideli pokyčiai, kurie siejami su pasaulinėmis aktualijomis ir keičia biuro bei darbo vietos sampratą. Kalbėdama apie darbo erdvės pokyčius „Blank Page“ bendraįkūrėja, interjero dizainerė,Rūta Bužinskaitė išskiria pagrindinius aspektus, kurie nulėmė šiandienę darbo erdvės sampratą:

  • Pandemija mums parodė, kad galime dirbti kitaip ir padėjo atrasti nuotolinio darbo galimybę;
  • Šiuolaikinis gyvenimo tempas verčia vis daugiau galvoti apie produktyvumą ir darbo/poilsio balansą;
  • Vykstantis karas verčia perdėlioti prioritetus ir išmintingai peržiūrėti išlaidas.
R. Bužinskaitė pabrėžia, kad profesionalus interjero dizaineris, kurdamas įmonės biurą, sprendžia toli gražu ne tik estetinius klausimus. Šiame procese jis tampa konsultantu, dėl kurio erdvė gali virsti svarbiu įrankiu įmonės tikslams siekti. Priimti tinkami erdvės planavimo ir organizavimo sprendimai tampa ne tik įvaizdžio dalimi, bet ir padeda didinti darbuotojų efektyvumą bei įsitraukimą, optimizuoti išlaidas.
Biuras

Daug įmonių po pandemijos į biurus grįžo tik dalinai. Interjero dizainerė pasakoja, kad klientų pavyzdžiai rodo, jog didelę laiko dalį biurai po pandemijos pustuščiai, darbuotojai renkasi hibridinio darbo modelį.

„Taip šią situaciją įvardija patys klientai, tačiau svarbu suprasti, kad hibridinio darbo modelis kiekvienai kompanijai gali būti skirtingas. Yra kompanijų, kuriose galbūt nuotolinis darbas daliai darbuotojų neįmanomas ir dalis jų turi nuolat dirbti biure, bet likusi dalis puikiausiai gali mainydamiesi eiti į darbą kas antrą dieną. Yra kompanijų, kurių visi darbuotojai gali dirbti nuotoliniu būdu, taigi biuras reikalingas tik socializacijai bei susitikimams su klientais. Yra klientų, kurių poreikiai visiškai individualūs. Tačiau tiek vieni, tiek kiti turi pustuščius biurus su dedikuotomis darbo vietomis kiekvienam darbuotojui. Tinkamai parinktas hibridinio darbo modelis leidžia optimizuoti darbo erdvę ir išlaidas. Dirbant pasirinktu tinkamiausiu modeliu, galima atsisakyti perteklinių darbo vietų ir prie jų atsirandančių nebereikalingų baldų, o tai leidžia kiekybę keisti į kokybę“, – paaiškina interjero dizainerė.

Biuras

Jos teigimu, sumažinus darbo vietų skaičių galima likusioje erdvėje įrengti papildomas biuro zonas, gerinančias darbo erdvės kokybę. Taip pat galima ieškoti mažesnių patalpų, bet geresnėje miesto vietoje arba ieškoti tiesiog mažesnių patalpų, o sutaupytą biudžeto dalį skirti geriems tikslams arba tiesiog sutaupyti.

Kintantys erdvės elementai

Kad hibridinio darbo modeliai būtų efektyvesni, įprasti biuro erdvės elementai turi kisti. Priklausomai nuo hibridinio darbo modelio gali būti mažinamas darbo stalų kiekis, atsisakoma individualių, kiekvienam darbo stalui skirtų daiktų laikymo sprendimų.

Darbuotojai, dirbdami nuotoliniu būdu, priprato prie jaukios namų aplinkos ir dažnai mažiau jauki biuro aplinka gali atrodyti ne taip patraukliai. Tad norėdami užtikrinti geras emocijas, biurų dizainui turime suteikti jaukius, namų interjerui artimus sprendimus, pavyzdžiui, minkšti, jaukūs audiniai, natūralios medžiagos, leidžiančios įjungti savo pojūčius – jausti skirtingas tekstūras kilimuose, paveiksluose, apvalintose formose.

R. Bužinskaitė pažymi, kad šiandien biurų interjerams vis dažniau pritaikomas biofilinis dizainas. Klaidingai manoma, kad tai yra džiunglių efekto sukūrimas biure. Iš tiesų tai yra natūralios gamtos įleidimas iš išorės į vidų ir naudojant ne tik augalus. Tokiems interjerams pasitelkiamos natūralios ir perdirbtos medžiagos, tekstūros, spalvos, kvapai, natūrali ir atitinkamai kuo artimesnė jai dirbtinė šviesa.

"TransferGo" biuras Vilniuje

Išmaniosios technologijos biure

Norėdamos darbuotojams pasiūlyti kuo patogesnį biurą, įmonės nepamiršta technologinių sprendimų – nuo automatizuoto apšvietimo, šildymo ir oro kokybės reguliavimo iki efektyvaus hibridinio darbo modelio valdymo, pavyzdžiui, stebėjimo ir duomenų rinkimo, vėliau jų vertinimo ir erdvės keitimo pagal darbuotojų poreikius.

Modernias sistemas biurams kuriančios bendrovės „Flanco“ vadovas Mindaugas Juška teigia, kad šiandien jau yra sukurti ir veikiantys įrankiai, kurie leidžia ne tik organizuoti hibridinio darbo modelius, bet ir surinkus duomenis bei juos išanalizavus pagrįstai atlikti paskaičiuotus erdvės pakeitimus. Tokiu būdu įmonė gali ne tik sutaupyti, bet ir pagerinti darbuotojų gerbūvį.

„Dirbant hibridinio darbo principais labai svarbu žinoti tikslius duomenis apie biuro darbo vietų, susitikimų kambarių, parkavimo vietų užimtumą ir naudojimą. Technologinis sprendimas gali padėti gauti duomenis apie tai, kurios darbo vietos labiau naudojamos, kiek darbo vietų išvis reikia per mėnesį/ketvirtį, kiek darbo vietų reikia tam tikram kiekiui kolegų, kaip keičiantis kolegų skaičiui keičiasi darbo vietų poreikiai, koks kabinetų užimtumas per mėnesį ar kitą laikotarpį, kokie kabinetai populiariausi ir pan.“, – seminare sako M. Juška.

Programos, padedančios biuruose (Flanco nuotr)

Jo teigimu, duomenis galima analizuoti ir tuomet, remiantis objektyviais faktais, organizuoti biuro interjerą šiandienos ir ateities poreikiams. Specialistas sako, kad tokiu atveju nebelieka prielaidų, jog biuras apytuštis arba sausakimšas.

„Dažnai jos atsiranda subjektyviai stebint biuro kasdienybę, bet ar tikrai taip yra, parodo duomenys. Dažnai nesusimąstoma apie tai, kad ne visuomet rezervuotos erdvės yra panaudojamos. Remiantis statistika, 30-40 proc. rezervuoto laiko yra neišnaudojama, o duomenų rinkimas su rezervacija ir registracija leidžia biuro erdves išnaudoti 100 proc.“, – įsitikinęs pašnekovas.

„Delfi būstas“ tęsia bendradarbiavimą su interjero studija „Blank Page“ ir jau antrus metus suteikia galimybę naujakuriams arba tiesiog besidomintiems interjero dizainu sužinoti įvairios naudingos informacijos apie namų ir ne tik įrengimą. Taip pat daugiau namų interjero sprendimus galite sužinoti nemokamuose „Blank Page“ nuotoliniuose seminaruose. Apie biurų ir namų darbo vietų sprendimus ekspertai pasakojo Delfi TV laidoje „Keturios sienos“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją