Mano močiutė Anna demonstravo savo meilę katėms, išdėliodama jų figūrėles įvairiuose kampeliuose ir ant stalelių prie sienos. Žinoma, lengviausiai dūžtantys katinėliai buvo laikomi stiklinėje vitrinoje.

Kai mane pradeda lankyti tokie prisiminimai, visai nesistebiu, kad nemažai mano močiutės interjero detalių vėl atrodo stilingai, nes dauguma jų gana neblogai įsilieja į eklektišką „Grandmillenial“ estetikos kryptį. Šiuo atveju pirmiausia į galvą ateina svarbiausi miegamojo elementai, kuriuos pamenu iš nakvojimo senelių namuose: pradedant lovos užtiesalais bei pagalvėlėmis ir baigiant tokiais dekoratyviniais akcentais kaip floristiniai paveikslai ir naktinės lempos gruoblėtais gaubtais. Taigi kviečiu į kelionę prisiminimų taku, kuriame apžvelgsime daiktus iš praeities, galinčius tikti ir šiuolaikiniam interjerui.

Apvalios klostytos pagalvėlės

Galbūt jūsų seneliai tokias apvalias pagalvėles laikė ant savo sofos, bet jos kuo puikiausiai tinka ir miegamajame. Norėdami suteikti interjerui retro akcentų, numeskite pora tokių pagalvėlių ant savo lovos. Šiuolaikiškumo atsvarą užtikrins šiugždanti, raštuota patalynė ir pūkinė antklodė.

Vintažinio interjero detalės

Dygsniuotas lovos užtiesalas

Naujausia miegamojo mada? Dygsniuoti lovos užtiesalai! Tiesa, šiais laikais jie nėra tokie spalvingi ir margi, ant kokių veikiausiai miegojote vaikystėje. Rinkitės modernaus, minimalistinio dizaino užtiesalus, kurie subtiliai primintų praėjusius laikus.

Gėlėti sienų apmušalai

Veikiausiai 90 proc. jūsų senelių namų sienų buvo apklijuotos tapetais su gėlėmis. Šiuolaikiniame interjere dizaineriai floristinių raštų tapetus siūlo naudoti tik kambario akcentui – sienai už jūsų lovos. Parduotuvėse galite išsirinkti įvairiausių tapetų pagal savo skonį ir poreikį: ties su ryškiais ir stambiais gėlių raštais, tiek subtilesnių motyvų ir spalvų.

Vintažinio interjero detalės

Senovinis žadintuvas

Technologijos niekada nebuvo užvaldžiusios mano senelių namų, ir veikiausiai taip buvo dėl to, kad jie buvo atradę kažką ypatinga. Retro stiliaus žadintuvai, pavyzdžiui, tikrai išgyvena atgimimą, ir būtent toks laikrodukas kiekvieną rytą prikeldavo mano senelį iš lovos. Aš taip pat ketinu grįžti prie tokių žadintuvų, juo labiau, kad jų galima nesunkiai rasti parduotuvėse ir kainuoja jie visai nedaug.

Šenilinė lovatiesė

Jei pogulio metu pas senelius jums neteko palįsti po dygsniuotu lovos užtiesalu, galbūt teko snūstelėti po minkšta, šeniline lovatiese. Mano močiutė turėjo rožinės spalvos šenilinį lovatiesės ir dviejų pagalvių komplektą, kurį aš labai mėgau. Tokios lovatiesės sugrįžta – galbūt dėl to, kad turi spalvinį užtaisą, bet išsaugo rafinuotumą dėl savo švelnios tekstūros.

Vintažinio interjero detalės

Gruoblėto paviršiaus lempos

Jei yra toks dekoratyvinis motyvas, kuris geriausiai apibūdintų mano senelių namus, tai būtų iškilių taškelių paviršius, kuris puošdavo vazas, stiklines ir naktines lempas. Mažiausiai trys iš šešių naktinių lempų turėjo tokį gruoblėtą paviršių, ir visų jų gaubtai buvo vintažinio pieno butelio formų.

Paveikslai su gėlėmis

Tarsi gėlėtų sienų būtų maža, seneliai taip pat mėgo paveikslus su gėlėmis. Jei negalite rasti vintažinės akvarelės su gėlių puokšte ar tapybos darbo su dailiu sodu, rinkitės šiuolaikinius paveikslus, nupieštus, pavyzdžiui, ant storo, balto perdirbto popieriaus ir įrėmintus į plonus medinius rėmelius. Idealu, jei tokį paveikslą pavyktų suderinti su kitais floristiniais kambario akcentais.

Vintažinio interjero detalės

Gauruotas kilimas

Nemanykite, kad seni, ilgo plauko kilimai negali atrodyti šiuolaikiškai. Iš tikrųjų šviesių, pastelinių spalvų gauruoti kilimai gali tikti bet kokiam miegamojo kambariui. Dar geriau, jei toks kilimas yra pagamintas iš geros kokybės vilnos, laikantis etiškos gamybos principų, ir nekainuoja daugiau negu 500 eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)