– Kokios naujausios baldų pramonės tendencijos atsispindėjo parodoje? Kaip jos keičiasi bėgant metams, pavyzdžiui, lyginant su pernai metų paroda?


Amžiaus vidurio modernaus stiliaus įsigalėjimas

Panašu, kad moderni klasika pasitraukė ir užleido vietą amžiaus vidurio moderniam stiliui (angl. mid-century), pasižyminčiam švariomis linijomis, lenktomis formomis, prislopintais spalvų tonais, natūralių medžiagų naudojimu.

Parodoje vyravo ir vadinamasis Japandi stilius, apjungiantis skandinavišką funkcionalumą ir japonišką minimalizmą bei harmoniją. Tokie interjerai yra „arti gamtos“ ir kartu meno. Juose vyrauja švarios linijos, šviesios, monochromiškos spalvos.

Milano dizaino savaitės idėjos


Žemės tonai su ryškiais akcentais

Kalbant apie spalvas, šiemet parodoje vyravo dvi kryptys: šviesios žemės spalvos, tarp kurių – rudos, pilkos, žalios, terakotos, kreminės atspalviai bei vadinamajam Bauhaus stiliui būdinga pagrindinių spalvų gama. Pastarojoje figūruoja indigo mėlyna, garstyčių geltona, terakotos oranžinė, rožinė, violetinė. Šios krypties interjeruose šiemet galima matyti netikėtų ir drąsių spalvų derinių, kaip pavyzdžiui žydra ir violetinė ir t.t.

Lyginant su ankstesniais metais, balduose liko nedaug aukso. Jo dar išlieka amžiaus vidurio stiliaus baldų detalėse: kojelėse, rankenėlėse. Amžiaus vidurio stiliaus balduose vyrauja metalai, medis. Daug metalo matyti ir virtuvėse – nauja tai, kad nemažai virtuvių primena profesionalaus restorano virtuves, kur tiek sala, tiek buitinė technika ir baldų paviršiai – iš chromuoto metalo.

„Minkštos“ formos

Šiemet balduose ir toliau vyrauja apvalios, „minkštos“ formos, mažai aštrių kampų. Vyrauja simetrija, aiškios geometrinės formos ir daug apskritimo detalių: apvalūs kavos staliukai, veidrodžiai, paveikslai, kilimai, pagalvėlės.

Kaip ir pernai, sofos, foteliai, kėdės – žemomis atkaltėmis, daugiausia ant plonų kojelių. Vyrauja daug horizontalumo, kurį pagyvina netobulų formų, rankų darbą primenantys aksesuarai. Matyti daug skulptūriškų formų, pavyzdžiui, valgomojo stalai ir kavos staliukai primena skulptūras. Kilimų, pagalvėlių raštuose neretai vyrauja aiškios geometrinės formos.

Milano dizaino savaitės idėjos

Harmonijos ir buvimo arčiau gamtos troškulys pasireiškia net tik per žemės spalvų, lenktų formų naudojimą, bet ir natūralias medžiagas. Ši tendencija vyrauja jau ne vienerius metus. Šiemet prie marmuro, medžio, rotango, akmens ir kitų jau kuris laikas gausiai naudojamų medžiagų prisijungė ir smiltainis, terakota, molis, keramika, o minkštuose balduose – oda.

Smiltainio naudojimas šiemet išskirtinai dominuoja. Iš jo kuriami stalai, kavos staliukai, komodos, virtuvių fasadai, dekoratyvinės sienos. Balduose jis derinamas ir su medžiu.

Nors minkštuose balduose bukle audinys vyrauja jau ne pirmi metai, galima sakyti, kad šiemet visiškai įsigalėjo – jis naudojamas sofose, kėdėse, krėsluose.

Bauhaus stilius juntamas ir spalvoto stiklo balduose, kurie šiemet matomi ne taip retai. Panašu, kad grįžta ir lakuotos faneros baldai.

Milano dizaino savaitės idėjos

Virtuvės ir vonios tampa hibridinėmis erdvėmis

Virtuvė tampa daugiau nei tik maisto gaminimo erdve. Pandemijos įtaka lėmė tai, kad dabar ne tik svetainių, miegamųjų, bet ir virtuvių interjeruose atsiranda dedikuotos darbo vietos. Tai gali būti tiek atskiras nedidelis staliukas, tiek visa siena, dedikuota darbo vietai ir lentynoms. Taip pat, virtuvėse vis daugiau matoma atsirandančių laiko sau erdvių su foteliukais ir funkciniu šviestuvu bei kavos staliuku. Tokiame kampelyje galima leisti laiką su arbatos puodeliu, savo mintimis ar knyga.

Didelėse virtuvėse aplink erdvias salas kuriamos erdvės bendravimui su draugais ir artimaisiais. Tai tampa ir laiko leidimo erdve. Galbūt dėl tų pačių priežasčių vyrauja tendencija paslėpti virtuvės rakandus ir reikmenis. Tam pasitelkiamos stumdomos durys, stumdomi baro stalviršiai, kurie paslepia kaitlentę, plautuvę ir į ją nusileidžiantį maišytuvą.

Vonios kambariai taip pat tarnauja nebe tik įprastoms funkcijoms. Jie vis labiau primena SPA: atsiranda ne tik funkcinės, bet ir dekoratyvios lentynos, kur galima laikyti vonios reikmenis, aksesuarus. Taip pat čia, kaip ir virtuvėse, atsiranda minkštųjų baldų, vietų laikyti žurnalams ir t.t. Į vonias įsiveržė ir mediniai baldai, suteikiantys intymiausiai namų erdvei jaukumo ir gamtos artumo pojūtį. Vonios kambariuose įsikuria ir mini sporto salės: treniruokliai, skersiniai, jogos kilimėliai.

E. Nemanė

Svetainės

Jau ne pirmus metus pastebima tendencija – vietoje vieno kavos staliuko „miksuojami“ bent du ar trys. Jie ne tik atlieka funkciją, bet ir tampa svarbiu estetiniu akcentu. Tarpusavyje „miksuojami“ staliukai gali būti iš skirtingų medžiagų, pavyzdžiui, keramikos, akmens ir medžio, bei spalvų.
Jau kuris laikas balduose pastebimos vertikalios detalės tampa nebe tik akcentu – dabar mediniais vertikaliais strypeliais dekoruojamos sienos, baldų fasadai, iš jų daromos pertvaros.

Pertvaros apskritai šios parodos naujiena, greičiausiai nulemta pandemijos ir poreikio atskirti erdves, sukurti daugiau privatumo kiekvienam namų gyventojui. Jos gali būti tiek minimalistinės, iš medinių stulpelių, tiek amžiaus vidurio stiliaus interjeruose su aukso detalėmis ir rotangu, ar iš tekstilės ir t.t. Pertvaromis tampa ir stilizuotos knygų lentynos su gėlėmis, prie interjero derančios širmos.

– Kiek balduose atsiranda ekologijos ir tvarumo?

Šiemet parodoje eksponuotuose balduose ne tik vyravo natūralios ir atsinaujinančios medžiagos, bet taip pat nemažai keramikinių ar akmeninių aksesuarų, kurie primena rankomis gamintus daiktus.

Taip pat, daug baldų gamintojų savo ekspozicijose kalbėjo apie tvarumą. Baldai gaminami iš perdirbtų medžiagų, pavyzdžiui, kėdės iš panaudotų kavos kapsulių; gamyboje atsakingai naudojami ištekliai, pavyzdžiui, kilimai audžiami iš kitų gamintojų vilnos siūlų likučių.

Milano dizaino savaitės idėjos


– Kokių naujovių atradote parodoje?

Išmanios naujovės – belaidžiai virtuvės buitiniai prietaisai, kai, pavyzdžiui, tam tikroje stalviršio vietoje pastačius kokteilinę, ji įsijungia. Taip pat, virtuvės stalviršis gali tarnauti kaip kaitlentė, kur nėra dedikuotų kaitviečių, tačiau stalviršis šyla norimoje vietoje. Indukcijos sistema, įtaisyta po stalviršiu, leidžia virtuvės plotą išnaudoti maksimaliai funkcionaliai, bei palaikyti estetiką.
Estetika virtuvėse išlaikoma ir slepiant buitį už stumdomų durų ar baro stalviršio. Tai leidžia pasirinkti, ką ir kada norima rodyti, o namai tarnauja mums ir mūsų poreikiams.

– Kaip keičiasi gobeleno ir paties baldo karkaso medžiagiškumas bei spalvų paletė?

Kalbant apie gobelenus, bukle audinys ne tik niekur nepasitraukė, bet tik dar labiau įsitvirtino. Skirtingų spalvų ir audimų jis matyti sofose, foteliuose, kėdžių minkštosiose dalyse.

Veliūrą po truputį keičia velvetas. Taip pat, šiemet balduose daugiau atsirado odos. Vyraujančios spalvos, kaip minėta: terakotos oranžinė, vaiskiai mėlyna, garstyčių geltona, visų atspalvių žalia, šviesios, žemės spalvos. Tamsių, gilių spalvų baldų šiemet parodoje pamatyti buvo gana sunku.
Kalbant apie baldų karkasą, daugelyje minkštųjų baldų jis paslėptas – baldai kuriami taip, kad sudarytų minkštumo, pūstumo įspūdį. Tais atvejais, kai medinis ar metalinis baldo karkasas rodomas – jis tampa baldo akcentu, stilių pabrėžianti detalė.

Milano dizaino savaitės idėjos


– Kokių naujų furnitūros sprendimų buvo pristatyta parodoje?

Panašu, kad daugelyje baldų vengiama bereikalingų detalių – atsisakoma rankenėlių ir naudojama funkcija, kai atidaroma dureles jas paspaudus. Taip išlaikomas vientisumo jausmas.
Virtuvės stalviršiai – plonėja. Vyrauja lygios formos: įleistos kriauklės, kaitlentės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją