Objektas įkurdintas tarp intensyvaus transporto judėjimo gatvės ir tankiai naudojamo paplūdimio Edinburge, Škotijoje. Vienu metu šis namas yra ir viešas, ir privatus, mandagus kaimynams ir vizualiai atrodo itin didelis.

Kompozicija sklype formuojama pasitelkiant V formą taip nuo gatvės atveriant namo tūrį į vidinį kiemą. Bendros erdvės išdėstytos naujajame korpuse, kuris yra dviejų senosios dalies dalių sąndūroje. Šiuolaikiškas medinis tūris atsiveria pakrantei, o viduje yra vientisa, nesuskaidyta bendra erdvė. Senasis korpusas, išdėstytas palei pakrantę talpina drabužinę, miegamąjį, sanmazgą ir sandėliavimo patalpas. Šie korpusai sąmoningai kontrastingi, taip atskiriant bendras ir privačias erdves, seną ir naują namo dalis.

Namas Edinburge/ Foto: Matthew Johnson

Navigacija ir orientacija name jautriai balansuoja tarp dėmesio pakrantei, vidiniam kiemui ir gatvei. Į namą patenkama per apželdintą vidinį kiemą. Plačios įstiklintos vitrinos atveria fasadą nuo gatvės į terasą. Išilgintos proporcijos langai pakrantės pusėje atveria horizontalias perspektyvas į Five ir East Lothian pakrantes. Jomis galima mėgautis esant gyvenamojosiose erdvėse ir darbo kambaryje.

Namas Edinburge/ Foto: Matthew Johnson

Naujas medinis tūris preciziškai suvestas, švarus ir natūralus. Jis kontrastuoja su senąją, šiurkščia ir grubia, tačiau stabilia akmenine struktūra. Šios dvi dalys kuria kontrastingą dermę ne tik medžiagiškai, bet ir skaidymo, prasme, kuri dar labiau pabrėžiama ryšyje su aukštingumu. Šiuolaikiška medinė bendros erdvės gyvenamoji dalis apsiūta vertikaliom medienos dailylentėm ir pasižymi iškilusiu šlaitiniu stogu. Taip sukuriamas dominuojantis tūris kompozicijoje. Akmeninė dalis atlieka pagrindo funkciją, ji aiškiai vieno aukšto ir suskaidyta natūralaus akmens raštu, kuris pabrėžia horizontalumą.

Namas Edinburge/ Foto: Matthew Johnson

Namo interjeras gaivinančiai šviesus ir lengvas. Dėmesys skiriamas pakrantės vaizdams. Gyvenamosios erdvės akcentai tampa valgomojo stalas, sofa ir virtuvės stalviršis. Jie vizualiai įsteigia šių erdvių svarbą patalpoje. Pati virtuvės zona integruota į nišą ir susilieja su sienomis. Erdvė sąmoningai neskaidyta perdangomis arba atresolėmis siekiant sukurti erdvumo pojūtį svetainėje. Čia šlaitinis stogas atsiskleidžia ne tik eksterjero, bet ir interjero dalyje.

Namas Edinburge/ Foto: Matthew Johnson

„A449 Ltd“ architektų sukurtas gyvenamasis namas yra puikus racionalios ir aiškios, tačiau tuo pačiu saikingos ir kontekstualios architektūros pavyzdys.