Iš 119 pasiūlymų, gautų iš viso pasaulio, geriausiu išrinktas „Paleko Archstudijos“ darbas. Jis per artimiausius kelerius metus gali būti įgyvendintas prie Vytauto Didžiojo (Aleksoto) tilto, pranešė savivaldybė.

„Pirmiausia, šis pastatas yra labai išmanus, savyje talpinantis daug funkcionalių erdvių, kurios iš pirmo žvilgsnio nėra matomos. Kitas dalykas – paties architekto vizija, jog naujasis pastatas nebūtinai turi tapatintis su jau esančiais aplink, bet priešingai, gali nubrėžti gaires ateities statiniams. Galiausiai paties statinio pristatymas ir jo elegancija: apima jausmas, tarsi įspūdingas objektas yra čia, bet tuo pačiu jo lyg ir nėra. Pastatas labai gražiai susitapatina su aplinkiniu kraštovaizdžiu“, – ketvirtadienį Kauno valstybinėje filharmonijoje skelbdamas konkurso rezultatus, sakė komisijos pirmininkas Malcolmas Readingas (Malkolmas Rydingas).

Antrą ir trečią vietas užėmė Jungtinės Karalystės architektų kompanijos – atitinkamai „Feilden Clegg Bradley Studios“ ir „Adam Khan Architects“.

Trys nugalėtojai, pasibaigus konkurso procedūroms, bus kviečiami dalyvauti derybose dėl teisės rengti techninį projektą.

Komisijoje dirbęs Kauno miesto tarybos narys, architektas Jonas Audėjaitis įsitikinęs, kad laimėtojai yra pajėgūs įgyvendinti tokio masto projektą: „Mes patys nustebome, kai pamatėme, kas tapo pirmosios vietos laureatais. Net neabejojame, kad šios komandos galimybės yra labai didelės. Jie yra vieni iš lyderių mūsų šalyje. Taigi tokio pobūdžio projektą jie pajėgūs sėkmingai realizuoti.“

Konkurso dalyvių prašyta pasiūlyti architektūrines idėjas daugiau kaip 11 tūkst. kvadratinių metrų ploto koncertų centrui. Bendra planuojama projekto vertė – 30 mln. eurų.

Kauno vicemero Povilo Mačiulio teigimu, Vyriausybė yra numačiusi tokį finansavimą nacionalinei koncertų salei.

„Žinoma, prie to prisidės ir miestas bei privatūs investuotojai“, – sakė jis.

Konkurso dalyviams keltas reikalavimas – suplanuoti 1,5 tūkst. žmonių talpinančią aukštos akustinės kokybės koncertų salę, mažesnę 700 vietų antrąją salę ir transformuojamą konferencijų salę, kad joje tilptų iki 600 žmonių, o prireikus ji galėtų būti skaidoma į atskiras erdves, skirtas nuo 20 iki 100 žmonių. Projektuose taip pat turėjo būti numatytas lauko amfiteatras, erdvi automobilių stovėjimo aikštelė ir kiti aplinkos elementai.

M.K.Čiurlionio koncertų centrą planuojama pastatyti per artimiausius ketverius metus, kad nauja aukštosios muzikos erdvė duris lankytojams atvertų 2022-aisiais, Kaunui tapus Europos kultūros sostine.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)