Pirmiausia – patogumas

Dažniausiai lietuvių virtuvė – tai 6 kv. m ploto patalpa, kurioje ne tik laikomi maisto produktai, gaminamas maistas šeimai, tačiau ir valgoma. Nusprendus atnaujinti seną virtuvę, pirmiausia, reikės įvertinti, kokių dalykų pakeisti negalėsite, pavyzdžiui, santechnikos, elektros, dujų įvadai diktuos, kaip virtuvėje bus suplanuotos plautuvė, viryklė, reikalinga buitinė technika.

„Planuojant virtuvę – tiek naują, tiek senos virtuvės atnaujinimą, siūlau šiek tiek pažaisti – atsistojus erdvėje imituoti maisto gaminimą, pirkinių dėliojimą. Tai padės įvertinti, kuri virtuvės vieta suplanuota patogiai, o kur reikia pokyčių. Virtuvės paskirtis – maisto ruoša, todėl esminiai patalpos komponentai yra viryklė, darbastalis ir plautuvė. Svarbu atminti, kad darbastalio plotis turėtų būti bent 80 cm, o plautuvė ir indaplovė – viena šalia kitos“, – esminius principus vardija dizainerė.

Vilnietės virtuvę atnaujinusi dizainerė sako, jog maisto ruoša palieka savo pėdsakus ant sienų, lubų. Tad prieš keičiant baldus, virtuvėje reikia bent minimaliai „atšviežinti“ patalpas: atnaujinti sienų plyteles, perdažyti lubas, sienas. Dar vienas svarbus žingsnis yra tinkamas apšvietimas. Virtuvėje itin svarbu, kad tinkamai būtų apšviesti darbastaliai, tad planuojant baldus reikėtų numatyti galimybes įrengti bent LED juostas, kurios gali veikti ir baterijų pagalba.

Būdai padidinti virtuvės plotą

Viena dažniausių problemų, kurią tenka spręsti virtuvėse, yra vietos trūkumas. Vilnietės virtuvėje taip pat trūko vietos patogiai susidėti didesnius indus, keptuves ir įrankius. Daugelis virtuvės rakandų buvo sudėti ant baldų paviršių, spintelių ar stalo. Pasak dizainerės, tai kuria netvarkos įspūdį, tampa sunku ruošti maistą, mat visi stalviršiai nukrauti daiktais.

„Mažoje virtuvėje tikslas yra užimti kuo mažiau stalviršio paviršiaus, kad kuo daugiau vietos liktų maisto ruošimui. Taigi vos kelis eurus kainuojančios sieninės sistemos, pavyzdžiui, skersinis su kabliukais, yra sprendimas, norint virtuvę suorganizuoti kiek įmanoma funkcionaliau. Sukabinus samčius, grūstuvus, pjaustymo lenteles, sietelius ir net keptuves, nuo jų likusį stalčių bus galima panaudoti maisto atsargoms susidėti. Taip pat ant sienos galima sukabinti šluostes, papildomas lentynas, purkštuvus ir kt. Siūlau nebijoti eksperimentuoti ir net sienas išnaudoti daiktams laikyti“, – sako dizainerė.

Kitas triukas, kuris atneš daugiau tvarkos ir suteiks erdvės – pakabinamas spinteles planuoti iki pat lubų. Aukščiau esančiose lentynose galima laikyti rečiau naudojamus rakandus, o juos pasiekti padės nedidelės kopėtėlės. Dar vienas erdvės rezervas yra spintelėse bei stalčiuose. Pasak dizainerės, pats stalčius ar lentyna taps gerokai funkcionalesnis, pritaikius stalčių skirtukus, pastatomas lentynėles, dėžes.

Virtuvės remontas - prieš ir po

„Paprasčiausias pavyzdys yra įrankių stalčius – su specialiais skyreliais šakutėms, šaukšteliams, peiliams ir kt., šis stalčius tampa patogesnis. Lygiai tas pats yra taikoma ir spintelėms bei kitiems stalčiams. Stalčių skirtukai padės lengviau rasti ten laikomus daiktus, papildomos pastatomos lentynėlės leis visiškai išnaudoti visą spintelės aukštį ir pan.“, – pastebi I. Mozgo.

Atstoja ir valgomąjį

Kaip ir daugumos lietuvių namuose, Mintarės virtuvė atstojo ir valgomąjį, todėl čia vietos rasti turėjo ir valgymui skirti baldai.

„Įprasta, kad daugiausiai vietos užima valgomojo stalas, tačiau nedidelėse patalpose pravers išskleidžiami stalai – jų galima įsigyti skyrus vos kelias dešimtis eurų“, – pasakoja dizainerė. „Išskleidžiami stalai nenaudojami užims vos 10–15 cm, o pasirinkus vieną ant kitos sustatomas kėdes erdvės nuostoliai bus minimalūs“.

Kiti sprendimai, kurie leidžia lanksčiau išnaudoti virtuvę yra stumdomi vežimėliai, pristatomi stalviršiai, kurie esant reikalui gali būti ten išstumiami į kitą kambarį, o įprastomis dienomis tarnauja kaip dar vienas papildomas daiktų laikymo sprendimas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)