Virtuvės baldų paviršius – kokį pasirinkti?

Virtuvės įrengimas – svarbus darbas kiekvienam namų šeimininkui. Virtuvė dažnai yra erdvė, kurioje ne tik gaminamas maistas, bet ir leidžiamas laikas su šeima prie pietų ar vakarienės stalo. Kuo daugiau darbų atliekama virtuvėje, tuo svarbiau, kad jos apdaila ir baldai būtų kokybiški bei praktiški. Todėl dažnam naujakuriui kyla klausimai, koks virtuvės baldų fasadas yra praktiškiausias, stalviršis – kokybiškiausias.

Interjero dizainerė D. Sakevičė priduria, kad šiandien naujos statybos būstuose virtuvė tampa dalimi svetainės, todėl projektuojant virtuvės interjerą svarbu ne tik grožis ir dizaino sprendimas, bet ir funkcionalumas, praktiškumas, pritaikymas prie gyventojų poreikių. Todėl pradedant rinktis medžiagas virtuvės karkasui, fasadams ir stalviršiui, reiktų turėti bendrą namų viziją, kad būtų lengviau ieškoti ir rinktis, nes baldinių plokščių pasiūla – nemaža.

„Medžiagų pasirinkimas labai įvairus: LMDP (viena dažniausiai naudojamų-laminuota medžio drožlių plokštė), MDF (dažyta medžio dulkių plokštė, galima išgauti bet kokią spalvą dažant pagal NCS arba RAL paletę, taip pat frezuoti fasadus), faneruota plokštė, natūrali mediena. Dėl geriausio pasirinkimo sunku atsakyti, reiktų atkreipti dėmesį į gyvenimo būdą, t.y, ar daug gaminama ir praleidžiama virtuvėje, kaip virtuvės erdvė bus prižiūrima ir valoma, taip pat viskas atsiremia ir į biudžetą, kurį gali skirti užsakovas. Visuomet reikia rasti balansą tarp grožio ir praktiškumo. Pasirinktos plokštės turi būti kokybiškos, išliekamąją vertę bei tarnauti žmogui, o pasirinkti deriniai būti originalūs“, – pabrėžia pašnekovė.

Balta blizgi virtuvė ir Compact hpl stalviršis (Beno Šileikos nuotr.)

Reikia nepamiršti, kad virtuvės baldų fasadai – visada matomi, jiems tenka atlaikyti temperatūros pokyčius, drėgmę, riebalų ar kitas dėmes.

„Medžio drožlių plokščių fasadai vienas iš dažniausių sprendimų. Jos yra gaminamos skirtingų išmatavimų, spalvų, gamintojų, kainų. Natūralaus medžio ar faneruotės (natūraliu medienos lukštu dengta) plokštės – sprendimas iš tiesų unikalus, atrodantis įdomiai, nes medis turi tekstūrą, skirtingą raštą, o spalva išgaunama beicuojant, lakuojant. Tokie virtuvės fasadai yra daug brangesni lyginant su LMDP. Tinkamai prižiūrint šiuos paviršius jie tarnaus tikrai ilgai“, – pažymi interjero dizainerė.

Spalvos – svarbi interjero dalis

Pašnekovės teigimu, renkantis virtuvės baldus, reikėtų nepamiršti ne tik jų medžiagos, bet ir spalvos.

„Spalvos atlieka labai svarbų vaidmenį. Pasirinkus neutralią spalvinę gamą virtuvė erdvėje gali „pranykti“, bet gali ir tapti akcentu pasirinkus ryškesnius atspalvius ar išraiškingesnius paviršius. Mano nuomone, virtuvė turi papildyti interjerą, nes yra visumos dalis“, – pažymi interjero dizainerė.

Pasak jos, renkantis spalvas bei faktūras virtuvėje, reikia atkreipti dėmesį į visų paviršių ir spalvų praktiškumą. Vienas iš pavydžių – ant tamsių paviršių nešvarumai, dėmės, riebalai, dulkės matyti labiau, todėl tokius paviršius tektų prižiūrėti ir valyti dažniau. Tinkamiausi yra žemės tonai, šiltos pastelinės ir šviesios spalvos – būtent dėl praktiškumo ir pagalbos sukurti jaukią aplinką. Pilka, balta, smėlio, ruda, chaki spalva – tai dažnas šių dienų atspalvių pasirinkimas, o pabrėžti virtuvės charakterį galima pasirenkant išraiškingą stalviršį su sienelę ar, pavyzdžiui, frezuojant fasadą vertikaliais elementais ar naudojant kelias spalvas fasadams.

Dažytas matinis mdf paviršius (Beno Šileikos nuotr.)

„Taip pat mažoms erdvėms visada patariu rinktis šviesius atspalvius, o tik papildyti jį ryškesnėmis ar tamsesnėmis detalėmis, aksesuarais, tuomet būstas tampa vizualiai erdvesnis, šviesesnis. Taip pat mažose erdvėse atsirandantys atspindį turintys paviršiai (blizgūs) didina erdvę. Ant blizgių paviršių greičiau pamatome nešvarumus, dulkes ir pirštų antspaudus, tačiau šis paviršius ypač lengvai ir greitai valomas paprastu universaliu valikliu ir šluoste. Šiai dienai matiniai paviršiai gali būti iš MDF arba vis populiarėjantys naudojami LMDP specialūs matiniai paviršiai, kurių paviršius yra švelnus ir itin glotnus, lygus, ant tokių paviršių nelieka pirštų antspaudų, bet valymas reikalauja specialių priemonių“, – apie virtuvės baldų fasadų pasirinkimą aiškina D. Sakevičė.

Stalviršių pasirinkimas – platus

Pasak D. Sakevičės virtuvės baldų stalviršių pasirinkimas – tikrai labai platus: įprastas LMDP (laminuota medžio drožlių plokštė), ypatingasis Compact HPL, medžio masyvas, jei leidžia finansinės galimybės – akmuo, lietas/dirbtinis akmuo. Interjero dizainerė pažymi, kad renkantis stalviršį reikia įvertinti kiekvienos medžiagos rizikas, privalumus ir trūkumus, taip pat – kad derėtų visame interjere.

LMDP (laminuota medžio drožlių plokštė) – dažniausiai 40 mm storio, pasižymintis patvarumu (smūgiams, drėgmei, karščiui), pakankamai dideliu spalvų ir tekstūrų pasirinkimu, lengva priežiūra ir valymu. Taigi, pasak D. Sakevičės, šis pasirinkimas yra praktiškas ir be visa to ekonomiškas, ypač norintiems sutaupyti.

Matinis dažytas mdf paviršius ir stalviršis 40mm (Beno Šileikos nuotr.)

Interjero dizainerė sako, kad šiuo metu labai populiarus yra Compact HPL stalviršis. Šis stalviršis pasižymi kitokiu gamybos būdu ir dizainu. Stebina savo plonumu, elegancija – paprastai Compact HPL stalviršis būna 8–24 mm storio.

„Šis stalviršio pasirinkimas leidžia sukurti lengvą, elegantišką dizainą ir jaustis užtikrintai dėl praktiškumo, nes didžiausias privalumas – lengva priežiūra, atsparumas trinčiai, dėmėms, braižymams, temperatūrų pokyčiams, cheminėms medžiagoms ir drėgmei.

Medžio masyvas – sprendimas ieškantiems ekologiškos medžiagos. Medis suteiks šiltumo, jaukumo, išskirtinumo, bet nebus praktiškas pasirinkimas, nes reaguoja į drėgmę, gali įgerti dėmes. Tačiau tinkamai prižiūrint medžio masyvo stalviršį – šis bus ilgaamžis ir tarnaus ne vienerius metus, be to, laikui bėgant, jį galima atnaujinti.

Blizgi laminuota medžio drožlių plokštė (Beno Šileikos nuotr.)

Natūralus akmuo dera su moderniu, skandinavišku, minimalistiniu, klasikiniu interjero stiliumi ir gali suteikti subtilumo, elegancijos bei prabangos jausmą erdvei. D. Sakevičė pažymi, kad akmuo – atsparus karščiui, yra be galo tvirta medžiaga. Tačiau be minėtų privalumų, akmuo yra porėtas, todėl gali sugerti tam tikras dėmes, kurios sunkiai išsivalys.

„Dar vienas pasirinkimas – lieto akmens stalviršiai. Pagrindiniai privalumai – turi dideles galimybes formuojant (galima išlieti plautuvę, tuomet išvengiama sudūrimų ar papildomų detalių kauptis nešvarumams), lengvai atnaujinamas, lengva priežiūra ir valymas, atsparus karščiui. Galima išskirti kaip trūkumą – atsirandantys įbrėžimai ir kaina (tai nėra pigus pasirinkimas)“, – akcentuoja interjero dizainerė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)