Geriausi patarėjai šiuo atveju – interjero dizaineriai, visada gebantys pasiūlyti, kaip, pasirinkus atitinkamus baldus, dekorą ir spalvas, vizualiai išplėsti nediduko kambario erdvę. Jei tai aktualu ir jums, visų pirma, mąstydami, kaip išdažyti būsto sienas, turėtumėte vengti toliau išvardytų sprendimų.

Sprendimas sienas nudažyti ryškiai

Kad ir kaip norėtųsi suteikti kambariui unikalumo, jeigu jis mažas, ryškių ir nuotaikingų spalvų – raudonos, alyvinės, žalios, oranžinės ar pan. – reikėtų vengti, nurodo Leia Ward, Konektikute, JAV, veikiančios namų dizaino įmonės „LTW Design“ savininkė.

„Dėl ryškių ir rėksmingų spalvų kambarys iš karto atrodys mažesnis, nes sienos tarytum priartės viena prie kitos“, – sako specialistė.

Sprendimas sienas nudažyti kontrastingomis spalvomis

Erdvė vizualiai susitrauks net ir tada, kai sienos bus kitokios spalvos nei lubos. Štai kodėl L. Ward dažniausiai pasisako už baltą spalvą – baltas lubas, sienas ir visa kita.

„Vienoda lubų ir sienų spalva suteikia vaizdui vientisumo“, – nurodo L. Ward ir priduria, kad kuriama estetika gali būti grindžiama suderintomis tekstūromis, aiškiomis linijomis ir lakoniškomis, natūraliomis spalvomis.

Vis dėlto išsirinkti baltą spalvą yra sunkiau negu atrodo, kadangi dažų spalvų paletėje – begalė pustonių, ir net balta gali turėti gelsvą, rusvą, žydrą, pilkšvą ir netgi rausvą atspalvį. Kurį gi pasirinkti?

L. Ward pataria elgtis kuo paprasčiau – susilaikyti nuo eksperimentų ir rinktis kuo natūralesnę, kuo švaresnę ir kuo labiau išgrynintą baltą spalvą.

Sprendimas palikti nenudažytus langų rėmus, grindjuostes ir kt.

Galvodami apie kambario perdažymą, būtinai prisiminkite, kad, norint sukurti erdvios patalpos iliuziją, reikia nudažyti ne tiktai sienas, bet ir grindjuostes, langų rėmus, durų staktas ir kt., trumpai tariant – visiškai viską.

„Jei sienos bus baltos, o apvadai – kitokios spalvos arba nenudažyti (jeigu jie mediniai), erdvė kaipmat susitrauks. Jei jiems parinksite ryškią spalvą, jie iš karto patrauks dėmesį ir vizualiai sumažins erdvės dimensijas“, – aiškina L. Ward.

Sprendimas nudažyti tik pusę sienos

Žinoma, iki pusės arba trimis ketvirtadaliais nudažyta siena gali atrodyti labai efektingai, bet jeigu kambarys mažas, turėtumėte gerai pagalvoti, ar toks sprendimas tinkamas. Nicholas Pielaatas, dirbantis Naujajame Džersyje, JAV, įsikūrusioje nekilnojamojo turto įmonėje „Amy Owens“ ir užsiimantis namų tobulinimu prieš parduodant, įsitikinęs, kad taip eksperimentuoti tikrai neverta.

„Žvilgsnis jokiu būdu nepakils aukščiau nudažyto ploto, todėl kambarys atrodys mažesnis“, – aiškina jis.

Mažas butas

Sprendimas nudažyti lubas

Jei jūsų tikslas – suteikti kambariui jaukios kino teatro salės įspūdį, nudažę lubas jį tikrai pasieksite, bet norint gauti priešingą rezultatą – suteikti kambariui erdvumo, – lubas reikėtų palikti baltas.

„Jeigu luboms parinksite šiltą, sodrią spalvą – kad ir pilką, automatiškai susidarys įspūdis, kad lubos yra žemiau nei iš tikrųjų“, – sako N. Pielaatas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)