Galvos skausmas, sulaikantis nuo atnaujinimo, neretai yra nežinojimas nuo ko pradėti, kai atnaujinimo, regis, prašosi viskas, o kartais ir noras išsaugoti praeitį menančius daiktus. Tačiau, pasak IKEA interjero dizainerės Ilonos Mozgo, kartais gali užtekti sienų perdažymo ir daugiau funkcionalumo į seną virtuvę įnešimo, o erdvės autentiškumas ir relikvijos gali ne tik rasti vietą naujai atrodančiame kambaryje, bet ir tapti pagrindiniu akcentu.

Autentiškos detalės padiktavo stilių

„Įkvėpimu stiliui, lėmusiu dizaino sprendimus, tapo senosios virtuvės dekoracijos – lentelės, kuriomis dekoruotos sienos ir lubos, bei šeimininkės kolekcionuojamos lėkštės. Visa tai padiktavo šiuo metu itin madingą rustic interjero stilistiką: kaimo sodyba alsuojantys klasikinio stiliaus baldai, natūrali mediena, daug baltos spalvos ir truputis žalumos“, - pranešime spaudai sako I. Mozgo.
Perdažius medinėmis lentelėmis dekoruotas sienas ir lubas baltai, bei ant atvirų lentynėlių išeksponavus lėkščių kolekciją – švariame fone jos atsikleidė naujai ir tapo esminiu dekoro elementu atnaujintoje virtuvėje.

Sovietinės virtuvės pokyčiai

Kur pradingsta šviesa?

Net jei erdvėje yra pakankamai didelis langas, neretai senos virtuvės yra gana tamsios. Šviesą sugeria prieš kelis dešimtmečius populiarios būdavusios intensyvios spalvos arba tamsiomis medinėmis lentelėmis apkaltos sienos ar lubos.

„Norintiems atsinaujinti erdvę, vien sienų perdažymas šviesiomis spalvomis gali padėti pakeisti vaizdą. Jos nesugers šviesos, kambarys atrodys didesnis. Autentiškos, rustic stiliaus erdvės reikalauja natūralių medžiagų, klasikinio stiliaus baldų. Tad ir tokiose situacijose gelbėja balta spalva, gražiai deranti su natūraliu medžiu. Be to, erdvę vizualiai padidins tinkamas apšvietimas ir daugiau jo šaltinių“, - sako I. Mozgo.

Nematoma, bet svarbi virtuvės dalis

„Mažos virtuvėlės dar labiau vizualiai sumažėja dėl daiktais ir prietaisais nukrauto stalviršio. Tačiau net mažiausią erdvę galima padaryti daug patogesnę, jei atlaisvinsite stalviršį pasitelkiant lentynas, sieninius skersinius, kabliukus ir pan.“, - sako interjero dizainerė.

Sovietinės virtuvės pokyčiai

Virtuvės šeimininkė mėgsta gaminti. Tačiau senoje virtuvėje tam itin trūko laisvo stalviršio, jis taip pat buvo per žemas. Interjero dizainerė virtuvės erdvę maksimaliai išnaudojo naująją virtuvę sukomplektavusi kampu. Taip atsirado daugiau stalviršio ploto, o virš jo ant sienos nugulė spintelės iki pat lubų. Taip atsirado daugiau vietos paslėpti mažiau naudojamus daiktus ir neužkrauti jais stalviršio. Funkcionalumo poreikį padėjo išspręsti uždarų spintelių derinimas su stalčiais. Sieniniai skersiniai ant sienų – ne tik patogūs, bet ir papuošia erdvę, tampa naujojo stiliaus akcentu.

Tačiau daug vietos virtuvės rakandams paslėpti – dar ne viskas. Kaip ir virtuvės erdvę – erdvę spintelėse ir stalčiuose taip pat galima išnaudoti efektyviau, t.y. taip, kad tilptų kuo daugiau daiktų, būtų lengva jose palaikyti tvarką. Čia pasitarnaus virtuvinės vidinės detalės. Jos pravers ir neturintiems galimybės atsinaujinti visų baldų – taip esami taps funkcionalesni.

„Papildomos įstatomos lentynos leis geriau išnaudoti spinteles, lėkščių stovai – tvarkingai laikyti lėkštes, dėžutės – sutaupyti vietos stalčiuose ir spintelėse laikant prieskonius, smulkius rakandus it kt. Tokie maži sprendimai padeda ne tik sukurti daugiau vietos, bet ir palaikyti tvarką bei viską patogiai pasiekti“, - sako I. Mozgo.

Sovietinės virtuvės pokyčiai

Laikas sau virtuvėje

Visi žino, kad įdomiausi pokalbiai neretai įvyksta virtuvėje, čia taip pat daugeliui yra erdvė, kurioje su karšto gėrimo puodeliu rankoje, galime pabūti su savimi ir savo mintimis. Šios virtuvės šeimininkė virtuvėje net turėjo savo krėslą, kuriame sėdėdama mėgdavo žiūrėti pro langą. Tad ne mažiau nei funkcionalumas ir praktiškumas, čia svarbu ir jaukumas.

Tam kad virtuvėje būtų jauku, reikia šviesos ne tik dienos metu, bet ir vakare. Integruotas stalviršio apšvietimas, prie lentynų tvirtinami šviestuvai papildys lubinį apšvietimą ir suteiks jaukios šviesos skaitant laikraštį, ar leidžiant vakarus jaukiai besišnekučiuojant su svečiais. Vietoj buvusio seno krėslo, interjero dizainerė pritaikė itin lengvą, baltos spalvos fotelį, kurį padekoravo pagalvėlėmis. Jaukumui ir kojų šilumai pritaikė ir nedidelį kilimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)