Statybinės chemijos produktų vystymo įmonė „Tegra State“ prieš pusmetį persikėlė į naują 400 kv. m biurą verslo centre „Highway“. Jo interjerą su lietuve kolege sukūrusi A. Tutlys ir dabar nenustoja džiaugtis, kiek pačiai pavyko atrasti naujo ir sužinoti apie triukšmo suvaldymo sprendimus.

Susipažino su kolegų darbais

Jų pirmiausia apsižvalgyta „Quadrum“ verslo centre („Arches“, „Schmidt Hammer Lassen Architects“ bei „Lund+Slaatto Arkitekter“). Mat „Tegra State“ vadovai pageidavo vadinamojo atvirojo biuro su galimybe dalytis darbo vietomis (angl. no assigned desks), kuriame nėra hierarchijos ženklų, ryškių pertvarų, patalpų. Užsakovai taip pat norėjo, kad biure nebūtų triukšmo. Šie klientų pageidavimai tapo iššūkiu, bet išsprendžiamu.

A. Tutlys pasakojo, kad jas visų pirma verslo centre nustebino tai, jog išlipus iš lifto nesigirdi aido, o pokalbio garsas girdisi tik savame rate. „Tokiam tikslui pasiekti reikia garsą sugeriančių medžiagų, naudojamų lubose, sienose, grindyse. Kiekvienas patalpos paviršius mūsų apžiūrėtame biure suprojektuotas taip, kad sugertų kuo daugiau garso, – teigė architektė. – Žinoma, projekto biudžetas dėl to išauga, bet rinkoje yra nemažai įvairių sprendimų, tad tinkamai parinkus medžiagas sąmata suvaldoma.“

Akivaizdu, kad variantas „nukopijuoti ir priklijuoti“ (angl. copy-paste) netiko – iš pamatyto projekto architektės pasisėmė gerosios patirties ir ėmėsi kūrybos bei rinkoje esančių akustinių sprendimų paieškų.

Pakabinamosios lubos ne visur

Ant „Tegra State“ biuro grindų nutarta patiesti specialią kiliminę dangą, turinčią akustinį padą. Tokių dangų rinkoje yra, todėl reikėjo surasti ją už patrauklią kainą. „Ieškojome tokios kiliminės dangos su specialiu padu, kuri kuo labiau sugertų garsą. Objekte ant sienos pritvirtintos porolono akustinės plokštės, skirtos aukštesnio dažnio garsui sugerti. Žmogaus balso ir muzikos dažniai yra skirtingi, todėl skirtingiems poreikiams reikalingi ir skirtingi sprendimai“, – pažymėjo A. Tutlys.

Naujojo biuro luboms surastas ypatingas sprendimas: tose vietose, kur stovi darbo stalai, yra kėdės ar vyksta susibūrimai, įrengtos pakabinamosios lubos iš mineralinės vatos. Jų akustinė sugertis didelė, todėl jos taip pat atlieka svarbią triukšmo slopinimo funkciją. Jos buvo nudažytos kalkiniais dažais, o šių padengti naujais neįmanoma, todėl senuosius reikėjo pašalinti ir tik tada perdažyti.

Palikta administracinio pastato elementų

Verslo centras „Highway“ įkurtas buvusiame administraciniame pastate, tad jo architektūra gana grubi, tačiau sykiu ir estetiškai patraukli. Sienose ir lubose buvo sąmoningai palikta išlikusių grubaus betono ir armatūros elementų. Jie darniai sugyvena su naujaisiais interjero sprendimais ir garso slopinimo sistemomis. Beje, „Highway“ yra pirmasis verslo centras Lietuvoje, gavęs A+ energinio naudingumo klasės sertifikatą.

Tarp darbo stalų įrengtos garsą taip pat sugeriančios akustinės plokštės. Rinkoje yra nemažai tokių akustinių pertvarų pavyzdžių – architektėms reikėjo išsirinkti už klientams priimtiną kainą.

Anot A. Tutlys, užsakovai norėjo, kad jų biure būtų laisvo bendravimo atmosfera, kurioje nėra hierarchijos išraiškų, kur vadovai dirba toje pačioje erdvėje su pavaldiniais, tėra tik keli kabinetai svarbiems ir didelio susikaupimo reikalaujantiems darbams atlikti, taip pat yra dvi susitikimų salės.

Posėdžių salėje – sėdmaišiai

Įrengta ir netradicinė posėdžių salė. Joje vietoje įprastinių kėdžių ir stalų – sėdmaišiai. Toks sprendimas priimtas siekiant panaikinti hierarchines sistemas. Be to, taip sėdint atsipalaiduojama ir yra lengviau bendrauti. Penktadieniai kli ento biure – darbuotojų, vadovų bendravimo, refleksijų diena. Tądien visi šioje posėdžių salėje šnekasi, aptaria darbus, planuoja.

Štai, pavyzdžiui, į jau įrengtą biurą neseniai A. Tutlys buvo pakviesta kartu su darbuotojais kurti tradicinius lietuviškus sodus iš šiaudų, o neseniai juos kartu su „Tegra State“ kolektyvu ir pakabino. Visa tai vyksta penktadieniais.

Posėdžių salėje prie lango įrengta ir atvira palangė, ant kurios prireikus galima pasidėti kompiuterį ir dirbti.

Netrikdantys garsai

Apžvelgdama šiame biure panaudotas medžiagas, japonė architektė sakė, kad ten, kur galėta, naudotos natūralios medžiagos. „Biuruose dėl įvairių jiems keliamų priešgaisrinės saugos ir kitų reikalavimų ne visada tokios yra galimos. Bet stengėmės į šį interjerą jas įpinti, – kalbėjo pašnekovė.

Biuras įrengti pradėtas pernai gegužę, per Kalėdas įmonės kolektyvas persikėlė dirbti į naująsias patalpas, o šį vasarį jų įrengimo darbai buvo visiškai užbaigti. „Įdomiausia, kad būdamas čia lyg ir girdi, jog kažkur šnekasi kiti darbuotojai, bet tavęs tai netrikdo, vadinasi, triukšmą pavyko suvaldyti. Tokia ir buvo mūsų užduotis“, – pažymi keturiolika metų Lietuvoje dirbanti architektė A. Tutlys.