Vilniaus priemiestyje esančiam 240 kv. metrų namui sukūrusi įspūdingą interjerą, dizainerė pasidalino savo įspūdžiais jį kuriant kartu su DELFI.

Pirmame namo aukšte įrengtas didelis vestibiulis, garažas su techninėmis ir ūkinėmis patalpomis. Taip pat yra darbo bei svečių kambarys, virtuvė ir valgomasis su gyvenamuoju kambariu, vonios kambarys. Antrame aukšte elegantiškas miegamasis su drabužine, du dideli vaikų kambariai, skalbykla bei du vonios kambariai.

Tai yra šiek tiek skandinaviškas interjeras, tačiau aš apibūdinčiau jį kaip šiaurietišką. Šiuo metu panašūs interjerai yra aktualūs, manau, kad jie tokiais ir išliks. Jis yra lakoniškas, paprastų formų, architektūriški, daug paslėptų spintų, kad galima būtų visus daiktus ir jie netrukdytų vaizdui“, - pasakoja dizainerė.

J. Balvočiūtė labai džiaugiasi šiuo savo sukurtu interjeru – ne tik todėl, kad labai puikiai pavyko sutarti su užsakovais, bet ir dėl dizaino unikalumo.

„Šis mano interjeras yra kurtas prieš tai buvusiems užsakovams – aš jiems prieš porą metų įrengiau butą. Jie pas mane atėjo ir pasakė – mes įsigijom namą. Aš labai džiaugiausi, kad jie vėl paprašė manęs. Kadangi žmones jau pažinojau, stilistiškai viskas buvo labai aišku, apibrėžta ir aš tiksliai žinojau, kas tiems žmonėms patinka ir kas nepatinka“, - įspūdžiais dalinasi J. Balvočiūtė.

Architektės Justinos Balvočiūtės sukurtas interjeras

Dizainerė pasakoja, kad interjerą sukurti užtruko maždaug mėnesį, tačiau buvo tokių momentų, kai kūrybos procesas užsitęsė, pvz., niekaip nepavyko apsispręsti dėl laiptų, kadangi variantų buvo labai daug ir labai įvairių. Namą įrengti pagal sukurtą interjerą užtruko keletą metų.

„Sudėtinga buvo pačioje pradžioje perplanuojant erdves, nes reikėjo nemažai pakeitimų. Antrame aukšte mes iš vieno galo į kitą tempėm vonios kambarį, tai buvo sudėtinga, nes reikėjo sulaukti meistrų ir profesionalų nuomonės, ar bus įmanoma tai įgyvendinti. Buvo netgi tokių, kurie atsisakė tai padaryti, todėl šis darbas sukėlė sunkumų. Antrame aukšte buvo labai didelė erdvė, kur yra miegamasis: ten tilpo ir rūbinė, ir sanitarinis mazgas“, - pasakoja J. Balvočiūtė.

Architektė teigia, kad ji ne tik sukuria interjerą, bet ir dalyvauja jo įrengime: „Tai vadinama reautorine priežiūra – aš procesą stebiu nuo pat pradžios iki pabaigos. Jeigu eigoje kyla kažkokių klausimų ar nesklandumų, visą laiką bendradarbiaujam su rangovais ir sprendžiam kylančias problemas. Žinoma, ta priežiūra nėra mano vadovavimas darbų vykdymui, tiesiog dalyvauju procese ir konsultuoju – mes dirbam kaip komanda.“

Itin drąsūs užsakovų sprendimai

J. Balvočiūtė sako, jog labai džiaugiasi visais savo darbas, tačiau šis interjeras yra ypatingas tuo, kad užsakovai buvo labai drąsūs – jie įgyvendino idėjas, kurios buvo labai diskutuotinos. Anot jos, ne kiekvienas žmogus sutiktų su tokiais sprendimais, o jie padarė tai labai lengvai.

„Virtuvėje sukonstruota tokia architektūrinė konstrukcija, kurioje paslėptas apšvietimas. Ši detalė yra tokia, kuri tikrai tinka ne kiekvienam žmogui. Šiuo atveju ji yra skirta tam, kad atskirtų šiek tiek erdves – virtuvę nuo praėjimo, o tuo pačiu jame suformuotas apšvietimas. Viduje yra įrengti šviestuvai, kurie uždengti specialiomis lubomis, kurios praleidžia šviesą. Labai geras darbastalio apšvietimas bei išskirtinis ir stiprus namų akcentas“, - aiškina dizainerė.

Architektės Justinos Balvočiūtės sukurtas interjeras

Svarbiu namų akcentu tapo laiptai, kurie ne tik puikiai atlieka savo funkciją, bet tuo pačiu yra ir meno kūrinys: „Iš kelių laiptų variantų išsirinkom patį paskutinį – susibraižiau labai detalų eskizą, iš kurio būtų viskas aišku. Nusiunčiau užsakovei pati galvodama, jog tai yra itin rizikingas ir netradicinis sprendimas. Tačiau, mano dideliam džiaugsmui, užsakovai labai mielai sutiko su šia idėja. Tie laiptai yra labiau kaip skulptūra – viena dalis yra masyvaus tūrio, o kita konstrukcija yra lengvesnė. Masyviame tūryje yra paslėpti katėms reikalingi dalykai, kurių visiškai nesimato namie – tai, kas nepuoštų interjero. O lengvesnė konstrukcija yra tam, kad laiptinė nebūtų tamsi, o tuo pačiu ir sukurtas kontrastas.“

Architektės Justinos Balvočiūtės sukurtas interjeras

Dar vienas nestandartinis sprendimas – vonios įrengimas miegamajame. Visai šalia, uždaroje erdvėje įrengtas ir dušas, todėl architektė sako, jog šis sprendimas yra skirtas pasilepinimui. Vaizdas pro langą, anot jos, taip pat labai gražus - tolumoje matyti miškas, prūdelis.
J. Balvočiūtė sako, kad visos naudotos medžiagos yra natūralios: akmuo, medis, metalas, keramika. Spalvos yra žemiškos, projektavime naudojama daug kontrasto principų.

Architektės Justinos Balvočiūtės sukurtas interjeras

„Grindys yra lietas betonas, plytelių ten nesinorėjo, nes jos gali įvairiai nusidėvėti. O lietas betonas yra labai praktiškas. Kadangi grindys suteikia šaltesnį įspūdį, interjere yra ir daug medžio elementų, todėl atsiranda balansas. Nėra jokių ryškių spalvų, tačiau bet kokie ryškūs interjero akcentai labai tiktų šiame interjere. Tiesa, naudojome žalius atspalvius, bet jie taip pat yra tokie prislopinti“, - apie savo sukurtą interjerą pasakoja ji.

Interjero dizainerė taip pat atkreipia dėmesį, kad namuose pasirinktas grindinis šildymas – nėra jokių radiatorių, kurie interjere nelabai gražiai atrodo. Pasak jos, šis variantas yra labai patogus ir daugelis jau renkasi būtent jį.