– Kokių naujienų parsivežėte iš parodos, kas padarė didžiausią įspūdį?

– Pasikeitė pats parodos (Tarptautinė baldų paroda „Salone del Mobile Milano“) formatas. Anksčiau baldų gamintojai įrenginėdavo didžiules erdves su savo ekspozicijomis, kurdavo pilnus interjerus su baldais ir aksesuarais (pavyzdžiui, keletas variantų svetainių su minkštais baldais, pietų stalais, indaujomis, komodomis ir pan.). Šiais metais buvo apsiribota tokio tipo ekspozicijomis į kurias nebuvo galima įeiti – tarsi nuostabios vitrinos miestų gatvėse. Ir tai buvo puikus sprendimas, padedantis išvengti žmonių būriavimosi ir leidžiantis saugiai susipažinti su naujausiomis tendencijomis. Taip pat, šiais metais buvo eksponuojami ir studentų darbai, kurie yra pelnę įvairiausių apdovanojimų.

– Svetainės baldų tendencijos: kaip jos keitėsi, ar yra kažkokia kryptis, kaip keičiasi tendencijos?

– Tiek svetainės, tiek kituose balduose vyrauja grįžtančios, šiek tiek pasikeitusios tendencijos. Sakyčiau, šiuo metu grįžta minkštieji baldai – sofos, foteliai – kurie kuriami vis žemesni ir kompaktiškesni. Lenktos, užapvalintos formos šiek tiek primena 70-80-ųjų stilių. Gerokai mažiau galime išvysti aukštų atkalčių sofose ar masyvių fotelių. Sėdimi baldai, ypatingai foteliai, gali tapti pagrindiniais interjero akcentais – jie ypatingai skulptūriškų formų ir faktūrų.

Maža svetainė

Parodoje buvo galima pastebėti modulinius baldus, skirtus susikurti šiuo metu ypač aktualią darbo erdvę namuose. Labai ryški tendencija ta, kad baldų gabaritai mažėja, o jų funkcionalumas didėja, prisitaikant prie mažesnių erdvių ir platesnių poreikių namuose.

– Virtuvės baldų tendencijos. Ką būtų galima naujo pasakyti apie jas, ką pavyko naujo pamatyti parodoje?

–Virtuvės sprendimai tampa gerokai mažesni, labiau pritaikyti mažoms erdvėms. Parodoje visos eksponuojamos virtuvės turėjo tik integruotas ar frezuotas rankenėles. Visų virtuvių spalvos matinės, net stikliniai fasadai – matiniai. Virtuvėse taip pat daug funkcionalių, praktiškų sprendimų tokių kaip integruota ištraukiama pakopa palipimui, leidžianti pasiekti viršutines spinteles, arba paprasčiausi sprendimai virtuvinio rankšluostėlio pakabinimui, kuris labai dažnai neranda vietos virtuvėje ir guli tiesiog ant stalviršio.

Virtuvė

– Kiek tendencijose atsispindi išmanūs sprendimai ir kokie jie? Ko sulaukėme?

– Išmanūs sprendimai parodose vyrauja visuomet. Šiais metais atsirado daugiau modulinių baldų, kurie skirti susiprojektuoti/susimodeliuoti namų erdvėje reikalingus individualius sprendimus – poilsio zoną, darbo zoną ar pan. Šie moduliai, tai viena kolekcija, kurioje atkaltė gali virsti skiriamąja sienele tarp sofos ir stalo arba paprasčiausiu porankiu. Taip pat tobulėja ir baldai-transformeriai – mechanizmai tampa labiau motorizuoti. Jei anksčiau džiaugėmės sprendimais kad galime iš spintos išlankstyti miegamojo lovą, tai šiuo metu vos paspaudus mygtuką iš sofos išsilanksto patogi dvigulė lova ar iš lygaus baro stalo – mini virtuvės įranga.

Naujausios interjero dizaino tendencijos

– Kokios medžiagos, kokių savybių, tekstūros ir pan. siūloma naudoti parodoje?

– Medžiagų karaliai – medis ir metalas. Vyrauja įvairų spalvų ir tekstūrų medis. Tuo tarpu auksiniai, variniai metalo tonai traukiasi ir vietą užleidžia juodam, matiniam ar chromuotam paviršiui. Į baldų sprendimus grįžo stikliniai sprendimai, tačiau stiklas – matinis, kuomet matiškumas išgaunamas pašiaušimo būdu, stiklas tarsi stipriai subraižytas. Tekstilėje vyrauja bukle audinys. Naudojamų medžiagų tonai natūralūs, žemės atspalvių.

Apie spalvas galima paminėti, kad jos stipriai nekinta. Vyrauja žemiški, natūralūs tonai. Daug eksponuotą ir rodytą plytų raudonį keičia šaltesni atspalviai, daugiau raudonos spalvos turintys tonai. O smaragdinė žalia spalva virsta į tokią pačią sodrią žalią, tačiau ne tokią gryną – ji tarsi sumaišyta su pilkomis spalvomis ir labiau matiškesnė. Susidaro įspūdis, kad matiškėja ne tik medžiagos, bet ir visos spalvos.

B. Beniušė

Balta spalva visiškai išnyko iš naujai kuriamų sprendimų, ją keičia švelnesni pieno atspalviai. Lygiai taip pat, lietuvių itin mėgstama pilka spalva ir jos visi tonai – visiškai dingo iš Milano parodos salių.

– Kada tendencijos, matytos parodoje, pasieks Lietuvą, ar jau pasiekė?

– Lietuviai labai pasaulietiški ir tikrai domisi naujausiomis tendencijomis, tad kurdami savo namus jie vis drąsiau renkasi naujausius sprendimus. Nenustebsiu, jei jau net šiais metais interjeruose pamatysime Milano parodoje vyravusių tendencijų.

Naujausios interjero dizaino tendencijos

– Jeigu reikėtų keliais sakiniais apibūdinti visą parodą, kur dėtumėte akcentus?

Apibūdinant vienu sakiniu Milano baldų parodos ekspoziciją sakyčiau taip – nors ekspozicija ir gerokai paprastesnė bei mažesnė, tačiau joje, kaip visuomet, aiškiai matėsi naujausios tendencijos ir dizaino kryptys. Interjere, balduose šiuo metu vyrauja daugiau spalvų, matiškumo ir skulptūriškumo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)