Būstas miesto žmogui

Komfortiškas, jaukus mažas butas – misija įmanoma, sako interjero dizainerė, studijos „Blank Page“ bendraįkūrėja Rūta Bužinskaitė. Ji laidos „Keturios sienos“ komandą pakvietė į nedidelį vieno miegamojo butą Kaune, kuriame papasakojo, kaip mažas patalpas paversti erdvesnėmis.

„Esame Kaune, Žaliakalnio mikrorajono vakarinėje dalyje. Su šio buto savininku iš karto nusipiešėme būsimo nuomininko portretą. Taip, šis 45 kv. m. butas skirtas nuomai. Užduotis buvo labai įdomi, kad užsakovas matė, kad čia turi gyventi miesto žmogus, jaunas arba jaunatviškas, važinėjantis elektromobiliu, mėgstantis laisvę ir gana dinamišką miesto gyvenimą, nebijantis ir pėsčiomis nusileisti iki miesto centro, nes jis yra labai arti. Neapkraunantis būsto daiktais, netarnaujantis būstui, o žiūrintis į jį kaip į poilsio erdvę“, – pasakoja interjero dizainerė.

45 kv. m butas Kaune (Kiril Čachovskij nuotr.)

Ji tęsia, kad buto interjero konceptas gimė pasikalbėjus su jo savininku, išklausius jo pageidavimus ir viziją bei pamačius vaizdą pro šio būsto langus. Elektros laidai, spalvoti mediniai namai ir miesto panorama abejonių dėl buto būsimo interjero nepaliko.

„Mes atkeliavome tada, kai jau buvo paruošta dalinė apdaila. Mūsų projekto idėjos eigą sudarė kelios dalys. Pirmoji, aišku, užduotis, kurią išsiaiškinome su klientu, antra – vieta, kurioje mes esame, ir trečia – tai, kad pamatėme čia atėję. O atėję pirmiausiai pamatėme šį didelį langą, per kurį atsiveria tarsi gyvas Žaliakalnio paveikslas. <...> Norėjome tą gyvą paveikslą išryškinti erdvėje. <...> Kalbant apie buto vidų, tai pamatėme labai tvarkingai suformuota betoninę perdangą, nuostabią sienų tekstūrą, kuri sužavėjo mus savo grubiu paviršiumi. Iš karto piršosi mintis, kad reikia sukurti lengvą ir kartu charakteringą foną naudojant tokius apdailos sprendimus“, – prisimena R. Bužinskaitė.

Tamsios spalvos suteikė jaukumo

Interjero dizainerė sako, kad užsakovo nupieštas nuomininko portretas labiau atitiko vyriškio paveikslą, todėl ir būsto apdaila turėjo atspindėti vyrišką energiją, o dekoro elementai – suteikti būstui daugiau jaukumo.

„Sienas nudažėme šilta pilka spalva, kad ji suteiktų namams jaukumo. Labai įdomus sprendimas, priimtas kartu su užsakovu, kad visoje buto erdvėje mes klojome plyteles. Apsibrėžėme, kad spalvos interjere taip pat bus vyriškos, tačiau klasikinės, todėl pasirinkome tamsiai juodą, šiltai pilką ir akcentinę – rūdinto metalo spalvą. Medžiagos čia naudotos yra metalas, akmuo, aukšto slėgio laminatas, imituojantis betoną, tas pats betonas. Tai sienomis mes sukūrėme bendrą švelnų foną, grindimis norėjome sukurti kontrastą, tad jas rinkomės tamsias“, – apie interjero spalvas kalba interjero dizainerė.

45 kv. m butas Kaune (Kiril Čachovskij nuotr.)

Ji tęsia, kad planuojant tamsias spalvas interjere nebuvo bijota erdvės sumažinimo, tačiau įvertinta, kad kai būstas įrengtas tamsiomis spalvomis, jį tvarkyti reikia dažniau.

„Galima eiti tuo keliu, kai vizualiai išplečiamos erdvės, nes kai kuriuos žmones tamsios spalvos tikrai slegia, bet šiuo atveju buvo kitaip. Mes sutarėme, kad jei norime būste industrinio stiliaus elementų, susitaikome, kad jame bus daug tamsių spalvų. Bet šiuo atveju erdvė nesumažėjo, ji tiesiog tapo jaukesnė“, – paaiškina R. Bužinskaitė.

Interjero dizainerė priduria, kad tamsios spalvos interjere ne visuomet bus praktiškos, todėl visada reikia įvertinti ir namų priežiūros perspektyvas.

Apšvietimo sprendimas – unikalus

Šiame bute unikaliu sprendimu galima vadinti apšvietimo išdėstymą. R. Bužinskaitė pasakoja, kad apšvietimo sprendimai buvo planuojami norint atspindėti industrinį interjero stilių ir paslėpti tam tikrus techninius nesklandumus.

„Mes individualiai projektavome šią laidų kanalų sistemą, joje paruošėme vietą prožektoriams, LED integravimui. Pačias konstrukcijas gaminome iš metalo, kurį teko sendinti. Pats užsakovas atliko sendinimo procesą. Taip pat metalinės konstrukcijos panaudotos ir kitose vietose norint paslėpti tam tikrus inžinerinius sprendimus ir tas tęstinumas jaučiamas visame bute“, – pabrėžia pašnekovė.

45 kv. m butas Kaune (Kiril Čachovskij nuotr.)

R. Bužinskaitės teigimu, vienu žodžiu pavadinti šio buto interjero negalėtume, nes jame jungiasi kelios skirtingos stilistikos. Dažniausiai, taip ir gimsta individualus, būsimam gyventojui savitas dizainas.

„Šiame interjere jungiasi skirtingos stilistikos. Čia mes turime labai stiprią industrinę ašį, bet taip pat reikia atkreipti dėmesį į vietą, kurioje dirbame. Šiuo atveju esame Žaliakalnyje, kuris yra Art Deco lopšys, tad mums buvo labai svarbu tai perteikti buto interjere. Be to, šis interjero stilius turi daug apvalių formų detalių, kurios sušvelnina interjerą, tad mes jas čia ir panaudojome rinkdami baldus, dekorą (ant sienų suformuoti dekoratyviniai apskritimai), konstrukcinius elementus (apvali durų niša). Apskritimas reiškia nuolatinę gyvenimo tėkmę ir tokie dekoro elementai būste yra tarsi slapta žinutę, palinkėjimas tam miesto žmogui, kad jis per daug neįsisuktų į rutiną, o mėgautųsi gyvenimo smulkmenomis“, – paaiškina interjero dizainerė.

Papasakojusi apie buto interjerą, R. Bužinskaitė kviečia po jį pasivaikščioti ir detaliau papasakoja, kokie sprendimai priimti projektuojant baldus. Apie juos pasiklausyti galite laidoje „Keturios sienos“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)