Keturių asmenų šeima svetainėje leidžia daug laiko: tomis dienomis, kai dirba iš namų, tai daro būtent čia, užsiima hobiais, žaidžia su vaikais, priima svečius. Deja, asmeninius daiktus teko saugoti nuo mažųjų šeimos narių visais įmanomais būdais, pavyzdžiui, atviras spinteles apkalant kartonu. Paaugus vaikams ir apmažėjus jų išdaigoms, tėvai nusprendė, kad atėjo laikas išaugti iš užkaltų spintelių ir apipaišytų sienų. Pagrindine interjero dizainerės užduotimi ir tapo padėti šeimai sukurti jų norimą modernią svetainę, kuri būtų patogi tiek vaikams, tiek tėvams. Todėl kambaryje turėjo atsirasti darbo vieta, poilsio kampelis ir funkciniai sprendimai, leidžiantys tvarkingai sutalpinti savaitgaliais didžėjaujančio tėčio įrangą, vaikų transporto priemones ir kitus gausius šeimos daiktus.

Svetainės pokyčiai


Vieną kambarį galite paversti keliomis erdvėmis

„Svetainė – pagrindinis namų centras. Dažnu atveju šioje erdvėje susijungia ne viena kambario paskirtis, tad labai svarbu apgalvoti, ką įprastai šiame kambaryje veikiate, ir pagal tai suskirstyti erdvę zonomis“, - pranešime spaudai sako IKEA interjero dizainerė Anželika Rutkevičienė.

Kadangi abiem tėvams tenka dirbti iš namų, interjero dizainerė daug dėmesio skyrė darbo vietai. Joje buvo įrengtas rašomasis stalas su papildoma dalimi, kuri išsitraukia, kai reikia daugiau vietos, pavyzdžiui, vyro garso aparatūrai. Interjero dizainerė taip pat pataria visada pasirūpinti laidais: „Atvirai matomų laidų raizgalynė kuria netvarkos įspūdį, tačiau ją galima patogiai išnarplioti ir paslėpti, pasitelkus laidų tvarkykles ar specialias dėžutes.“

Svetainės pokyčiai

Ne mažiau svarbi ir poilsio erdvė, kuria dalinasi visa šeima. „Nedidelėje erdvėje patartina rinktis kuo funkcionalesnius baldus. Pavyzdžiui, pasirinkta sofa išsiskleidžia ir tampa patogia lova, todėl dvynukus lankanti močiutė ar kiti svečiai galės pabūti ilgiau. Be to, sofa turi papildomos vietos daiktams susidėti. Joje galima laikyti patalynę ar kitus svečių vizitui reikalingus daiktus“, – pasakoja A. Rutkevičienė.


Tvarkingų namų taisyklė: visiems daiktams atraskite savo vietą

Nors šeimynos svetainė negali pasigirti erdvumu, šiame kambaryje ko gero sutilpo didžioji dalis jų gyvenimo. Pritaikius įvairius daiktų laikymo sprendimus, jie ilgam padės palaikyti tvarką namuose.
„Manote, kad jūsų namai per maži? Užuot skaičiavę kvadratinius metrus ant grindų, pakelkite akis aukštyn ir įdarbinkite sienas. Mano patarimas – kai reikia daugiau vietos daiktams, išnaudokite sienas iki pat lubų. Taip pat nepamirškite, kad pagrindinė tvarkingų namų taisyklė yra visiems daiktams atrasti jų vietą“, – teigia interjero dizainerė.

Svetainės pokyčiai

Visame kambaryje specialistė pritaikė šviesią modulinę daiktų laikymo sistemą, kuri ateityje, pasikeitus poreikiams, galės būti padidinta, sumažinta ar performuota. Ne atsitiktinai svetainėje atsirado ir lanksti spinta: jos erdvę galima maksimaliai išnaudoti, pasitelkus specialiai pritaikytas vidines dalis ir priedus, o stalčiuose įrengti apšvietimą. Nors spinta skirta drabužiams, jos viduje galima laikyti pačius įvairiausius daiktus – čia savo vietą rado ir tėčio kūrybos įranga, ir mamos daiktai, dar tilpo sulankstomos kopėtėles, padėsiančios pasiekti viršutines lentynas.

Daugiau šviesos neperdažant sienų

„Kai kalbame apie apšvietimą, pirma mintis yra viso buto apšvietimas. Tačiau baldų ar balduose įrengti šviesos šaltiniai gali padėti lengviau rasti daiktus bei suteikti erdvei jaukumo. Pavyzdžiui, dvynukų šeimai po pakabintomis spintelėmis virš sofos įrengiau atmosferinį apšvietimą, kurį galima reguliuoti nuotoliniu valdymo įtaisu. Spintelėse su stiklinėmis durimis taip pat yra šviestuvai, gražiai apšviečiantys viduje esančias taures ir kitus indus“, – pasakoja A. Rutkevičienė.

Jaukumo, tvarkos įspūdį gali sukurti net ir nedideli kavos staliukai, kuriuos galima panaudoti kaip daiktadėžės. Jos puikiai tinka vaikų žaislams, pledams ar kitiems daiktams svetainėje laikyti. Anot interjero specialistės, parinktus staliukus lengva perkelti į kitą vietą ir atidaryti stalviršį, nes jame išpjauta rankena – dėl to ir patys vaikai galės susitvarkyti savo žaislus. Be to, tais atvejais, kai sofa pavirs lova – šios daiktadėžės bus naudojamos kaip naktiniai staliukai.

Svetainės pokyčiai

Smalsūs vaikai ir saugūs daiktai – suderinama

Dažnas vaikus auginančių tėvų lūkestis yra suderinti norimą interjerą ir saugumą, kartais net nebūtinai vaikų. „Jei norite svarbius daiktus paslėpti nuo smalsių vaikų rankučių, spintelėse įtaisykite išmaniuosius užraktus. Spyną galėsite atrakinti kortelėmis–raktais, daiktai bus visiškai saugūs ir prieinami vien tik jums. Būtent toks sprendimas parinktas jaunai šeimai, todėl tėvams nebereikės naudoti kartono lakštų vinilų kolekcijai paslėpti. Jie galės būti ramūs dėl savo brangiausių daiktų“, – sako interjero dizainerė.

Tokiu atveju ji taip pat pataria rinktis baldų fasadus be rankenėlių ir tam yra ne viena priežastis: vaikams kyla mažiau noro atidarinėti tokias spinteles, vaikai neužsigaus, o tuo pačiu visa erdvė atrodys daug lengvesnė.

„Spintelės šalia sofos, specialiai pakabintos kiek aukščiau nuo grindų, bus patogios tėvams saugiai pasidėti karštos kavos puodelį, knygą ar telefoną nepakylant nuo sofos. O po jomis dvynukai galės priparkuoti savo žaislines transporto priemones. Tai dar vienas pavyzdys, kaip vietoje grindų ploto išnaudojama siena daiktams laikyti“, – priduria A. Rutkevičienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją