Išskirtinių interjerų dizainų verpete besisukanti specialistė teigia, kad dažnai interjero dizaineriui tenka pabūti ir interjero architektu, ir santechnikos, ir šildymo specialistu, ir dekoratoriumi, nes darbo pobūdis reikalauja išties plataus suvokimo ir visapusiškų žinių. Pašnekovė pastebi, kad daug užsakovų iš interjero dizainerių tikisi greito, efektyvaus ir pigaus darbo per labai trumpą laiką.


– Kas yra interjero architektas, interjero dizaineris?

– Oficialiai tokio termino „interjero architektas“ Lietuvoje nėra, tačiau dažnai jis vartojamas norint pabrėžti, kad interjero dizaineriai yra pajėgūs koreguoti architektūrinius sprendimus. Tai nereiškia, kad interjero architektas stato namą nuo pamatų – jis puikiai jaučia erdves ir gali pakoreguoti konstruktyvinę namo dalį, kad erdvė atsiskleistų maksimaliai. Jeigu reikia griauti laikančiąsias sienas, turi suprasti, kaip reikia jas sutvirtinti, į ką dėl to kreiptis.

Biografinio interjero pavyzdys (Norbert Tukaj nuotr.)

– Kada yra geriausia užsisakyti interjero dizainerio paslaugas?

– Apie interjero dizainerį reikėtų galvoti tuomet, kai pradedama galvoti apie naujus namus. Kodėl? Nors interjero dizaineris nėra interjero dekoratorius (šios sąvokos irgi dažnai painiojamos), būtent jis gali tinkamu laiku padėti apsispręsti dėl namo vidaus išplanavimo, net jei jo savininkas dirba su kitu architektu. Juk architektams svarbu architektūra, todėl vidaus detales jie ne taip detaliai nubraižo pagal užsakovo poreikius, o galbūt tas žmogus savo poreikių nežino ir pats, kol nedirba su interjero dizaineriu.

Monika Skrodenė (Asmeninio albumo nuotr.)

Tad mano patarimas – samdyti interjero dizainerį pačioje pradžioje, dar kalbantis su architektais ir, geriausia, prijungti dizainerį prie projektavimo kartu su architektais – tada projektas bus pats geriausias.


– Ar yra rekomenduojamas laikotarpis, kada reiktų samdytis dizainerį, pavyzdžiui, likus mėnesiui ar keliems prieš pradedant įrengimo darbus?

– Sunkus ir skaudžiausias klausimas, nes yra liūdna girdėti, kai žmonės skambina ir sako: „Man reikia jau dabar.“ Ir tada galvoji – na, kodėl taip yra? Galbūt nevertina mūsų darbo, ar mano, kad dizaineris yra tas, kuris sėdi be darbo ir tik laukia klientų? Mes turime projektų, šie užtrunka ilgai, todėl prašome rezervuotis gerokai iš anksto – jau planuojant statybas.

Puikus pavyzdys: žmonės planuodami vestuves žino, kad prieš metus reikia užsisakyti fotografus, vedėjus, muzikantus, sales... Tokia turėtų būti praktika ir su interjero dizaineriu.


– Kokios pagrindinės problemos iškyla, kai užsakymui įvykdyti turima per mažai laiko?

– Viena iš jų – žmogus praranda galimybę pasirinkti tokį dizainerį, kurio nori, ir turi tenkintis tuo, kuris yra laisvas ir gali sutikti dirbti su projektu.

Antra, turėdami mažai laiko, dizaineriai gali priimti skubotus, ne taip kruopščiai apgalvotus, detalizuotus sprendimus.

Biografinio interjero pavyzdys (Leono Garbačausko nuotr.)

– Kas yra interjero dizaineris – darbų vadovas, kūrėjas, kompromisų ieškotojas?

– Norėčiau pabrėžti, kad dažnas žmogus kiek neteisingai įsivaizduoja dizainerių darbą, nes apie dizainerį galvojama, kad jis, pirmiausia, yra naudingas meistrams – darbininkams, statybininkams... Nors iš tiesų darbo principas yra kitoks – pirmiausia susipažįstama su klientu, tuomet kuriamos idėjos ir vizualizacija, galų gale pasitvirtinama, kad suprojektuotas dizainas yra tikrai tinkamas klientui, ir tik tuomet ruošiami techniniai brėžiniai. Techninių brėžinių paruošimui reikia skirti laiko, nes viską reikia sukomplektuoti – santechnikos, elektros, apdailos, židinio brėžinius, sekti, kad viskas derėtų ir vyktų nuosekliai. Profesionalaus projekto paruošimas užtrunka ir būtina tam skirti pakankamai laiko. Juk namus įsirengiate ilgam periodui.

– Kokios yra interjero dizainerio atsakomybės?

– Dažnas žmogus, ir net pradedantysis interjero dizaineris, galvoja, kad mes esame atsakingi tiesiog už grožį (šypsosi – aut. past.). Deja, ne, vis dėlto didžioji interjero dizainerio darbo dalis lieka nematoma – kalbu apie teisingai paruoštą projektą, kai yra teisinga ergonomija, teisinga funkcija, praėjimai, patogios erdvės, išdėstymas, apšvietimo sprendimai, kurie taip pat yra labai svarbūs ir priklauso nuo vizualizacijos. Sakykime, jeigu yra tamsus interjeras, apšvietimo reikia daugiau, jeigu šviesus – atitinkamai mažiau. Visa tai interjero kūrėjas, žinodamas šį procesą, turi suvaldyti.

– Gal galite pasidalyti, kas labiausiai nustebina žmogų dirbant kartu su interjero dizaineriu?

– Dažnai žmonės nustemba, nes įsivaizduoja, kad patys daug žino, tačiau išties taip nėra. Kai siūlome naujus, įdomesnius, nematytus sprendinius, klientas supranta, kad jo žinios buvo siauros. Žinios apie visas naujoves, technologijas yra didelis mokslas, kuris reikalauja ne vienerių metų, o ir patirtis ateina su laiku ir įvykdytais projektais, todėl normalu, kad nėra galimybių aprėpti visko pačiam savarankiškai.

Biografinio interjero pavyzdys (Leono Garbačausko nuotr.)

– Kas parodo, kad projektas jau baigtas?

– Kiekvienam žmogui projekto užbaigimo momentas – labai unikalus. Vienam atrodo, kad pabaiga tik tada, kai rankšluosčiai yra spintoje, o kitas džiaugiasi, kai išdažytos sienos. Nuo pačių žmonių priklauso, kada jie pradeda džiaugtis namais.

Tačiau man, kaip dizainerei, pabaigos neįmanoma įvardyti iki pat paskutinio projekto detalės, nes, tarkime, baldininkai galbūt neteisingai pamatavo, arba nutiko koks nelaimingas atsitikimas nešant daiktą laiptais ar kokiu siauru koridoriumi, gal darbininkai įbrėžė sieną, vėl reikia viską pakoreguoti, pakeisti.

– Kaip nuspręsti, ar žmogui reikia samdytis interjero dizainerį?

– Manyčiau, kad žmogus turi nuspręsti, kiek laiko jis galės skirti įvairių sprendinių paieškoms, nes dažnai įsivaizduojama, kad tai yra daug lengvesnis darbas, viskas vyksta daug paprasčiau – tai galima bus padaryti po darbo, savaitgaliais. Vis dėlto ta sprendinių paieška, pačių sprendimų priėmimas tikrai užtrunka ilgai. Tad žmonės turėtų pasiskaičiuoti, ar per tą laiką nenuskriaus savęs, nepervargs – pasverti, ar neverta dirbti su dizaineriu ir galbūt skirti savo laiką ten, kur jie stipriausiai jaučiasi ar jiems geriausiai sekasi.


– Kokie būtų bendri patarimai, norintiems savarankiškai kurti savo būstą arba tiems, kurie galvoja apie jūsų ar kurio nors kito interjero dizainerio paslaugas?

– Visada manau, kad žmogus yra savo likimo kalvis – jeigu jis galvoja, kad pats gali įsirengti savo namus, tai jis ir gali.

Vienas iš svarbiausių patarimų – kiek įmanoma stengtis suvaldyti visumą, tai yra, nepamesti kelio dėl takelio. Jeigu pradėjote planuoti šviesų, ramų interjerą, nepaslyskite dėl detalių, kurias galbūt matėte pas kaimyną ar žurnale, nes tai gali tarpusavyje „neskambėti“.

Namų įsirengimo procesas kiekvieno žmogaus gyvenime yra ypatingas etapas, taigi būtina atminti, kad į interjero dizaino sprendimų išieškojimą, suplanavimą ir įvykdymą reikia investuoti pakankamai savo laiko ir jėgų arba visada tam į pagalbą pasitelkti šios srities specialistus – tik tai padaryti reikia kiek galima anksčiau, kad gautumėte geriausius rezultatus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją