Tadžmahalas (Taj Mahal) – Agra, Indija

Vienas iš Naujųjų septynių pasaulio stebuklų, Tadžmahalas buvo pradėtas statyti 1631 metais, jo statybos užtruko 22 metus. 1607-aisiais mogolų imperatorius Šahdžahanas sutiko Mumtaz Mahal ir po penkerių metų jie susituokė. Ji mirė 1631-aisiais, pagimdžiusi keturioliktą vaiką. Imperatorius nusprendė jos garbei pastatyti mauzoliejų, kurį iki šiol lanko turistai iš viso pasaulio.

Pasaulio prekybos centras (One World Trade Center) – Manhatanas, Niujorkas, JAV

Pastatas, dabar stovintis toje vietoje, kur kadaise buvo garsieji bokštai dvyniai, yra šeštas pagal aukštį pasaulyje. Statybos užbaigtos 2013-aisiais metais. Pastate yra net 104 aukštai, o lankytojai gali ne tik apžiūrėti jį iš lauko pusės, bet taip pat pasikelti liftu į apžvalgos aikštelę, iš kurios galima pamatyti 360 laipsnių Manhatano vaizdą.






Burdž Al Arabas (Burj Al Arab) — Dubajus, JAE

Šis akį traukiantis prabangus viešbutis yra trečias pagal aukštumą pasaulyje. Pastatytas dirbtinėje saloje, Burdž Al Arabas yra suprojektuotas taip, jog atrodytų tarsi laivo burė. Jis turi tik 53 aukštus, tačiau taip yra todėl, kad pats viršus negali būti užimtas.

Dangoraižis "Burj al Arab"

Luvras (The Louvre) – Paryžius, Prancūzija

Luvras yra istorinis paminklas ir iėjimas į didžiausią pasaulio muziejų. Luvras egzistuoja nuo XII amžiaus, tačiau stiklinė piramidė buvo pastatyta 1988-aisiais metais ir yra tokia pat įspūdinga kaip 38 tūkst. meno objektų.

CN Bokštas (CN Tower) – Torontas, Kanada

Pastatytas 1976-aisias, CN Bokštas yra trečias pagal aukštį bokštas pasaulyje. Jis naudojamas kaip telekomunikacijų bokštas, tačiau taip pat ir puiki apžvalgos vieta turistams – bokšto aukštis yra 548 metrai. Jame yra įkurtas restoranas, iš kurio galima matyti 360 laipsnių miesto vaizdą.

Pizos bokštas (Leaning Tower of Pisa) – Piza, Italija

Pizos bokštas yra varpinė, kuri turi nenumatytą pasvirimą. Priežastys iki galo nėra aiškios, tačiau manoma, jog bokštas galėjo pradėti svirti dėl konstrukcijos pagrindo netikimo esamam dirvožemiui. Bokštas sviro iki pat 1372-ųjų, dabar jis stovi pakankamai stabiliai.

Eifelio bokštas (Eiffel Tower) – Paryžius, Prancūzija

Šis ikoninis statinys yra bene geriausiai atpažįstamas visame pasaulyje. Kai jis buvo baigtas statyti 1889-aisiais, daugybė Prancūzijos menininkų kritikavo jo išvaizdą.

Šiuo metu yra trys skirtingi lygiai, kuriuos gali pamatyti lankytojai. Pirmame aukšte, palipus 300 laiptelių, yra stiklinės grindys, per kurias matosi nuostabus Marso laukų vaizdas.

Užlipus dar 300 laiptelių, galima atsidurti jau antrame aukšte, kur yra restoranas, kavinė yra dovanų parduotuvė. Pačioje viršūnėje, kurią galima pasiekti liftu, galima išvysti kvapą gniaužiantį Paryžiaus vaizdą.

Eifelio bokštas

Barselonos Šv. Šeimynos bažnyčia (Sagrada Família) — Barselona, Ispanija

Šv. Šeimynos bažnyčios statybos prasidėjo 1882-aisiais ir trunka iki dabar. Tai yra garsiausias architekto Antoni Gaudi kūrinys, Barselonos miesto simbolis.

Koliziejus (Colosseum) – Roma, Italija

Ovalo formos amfiteatras, pastatytas pirmajame amžiuje iš betono ir smėlio. Pirmiausia jis buvo naudotas gladiatorių kautynėms ir kitiems to meto renginiams, o dabar jis yra traukos objektas tūkstančiams turistų.

Romos Koliziejus

Kosmoso Adata (Space Needle) – Sietlas, Vašingtonas, JAV

Šis futuristinis bokštas pastatytas 1962-aisiais Pasaulinei parodai. Statinys turi 25 žaibolaidžius ir suprojektuotas taip, kad atlaikytų 320 km/h stiprumo vėją ir net 9 balų žemės drebėjimą. Bokšto viršuje yra restoranas „SkyCity“ ir dovanų parduotuvė.

Kosmoso Adata

Partenonas (Partheon) – Atėnai, Graikija

Parteonas, buvusi deivės Atėnės šventykla, pastatyta 438 m. prieš mūsų erą. 1687-aisiais įvyko sprogimas, kuris smarkiai apgadino statinį, tačiau jis vis dar tebėra objektas, kurį privalu pamatyti.

Parteonas

Vestminsterio laikrodžio bokštas (Big Ben) – Londonas, Anglija

Šiaurinė Vestminsterio rūmų dalis yra daugeliui gerai žinomas Big Benas, užbaigtas statyti 1859-aisiais, yra vienas iš geriausiai žinomų Jungtinės Karalystės simbolių. Šiuo metu statinys yra rekonstruojamas, todėl neskamba.

Londonas

Taipėjaus bokštas (Taipei 101) – Taipėjus, Taivanas

Kurį laiką Taipėjaus bokštas pasižymėjo kaip dangoraižis, turintis greičiausiai kylantį liftą – iki 84 aukšto galima pakilti per 37 sekundes. Vėliau šį titulą jis pralošė Šanchajaus bokštui. Taipėjaus bokštas yra vienas iš aukščiausių pasaulyje.

Cheopso piramidė (Great Pyramid of Giza) – Egiptas

Kartu su visu Egipto piramidžių kompleksu, Cheopso piramidė yra viena iš seniausių ir didžiausių. Ji taip pat yra vienas iš Septynių pasaulio stebuklų, pastatyta iš dviejų milijonų akmens luitų.

Cheopso piramidė

„Empire State Building“ — Niujorkas, JAV

Tai yra Niujorko simbolis, kiekvienais metais aplankomas milijonų žmonių, kurie būtinai pakyla į apžvalgos aikšteles, esančias 86-ame ir 102-ame aukšte.

Empire State Building

Sidnėjaus operos teatras (Sydney Opera House) – Sidnėjus, Australija

Šis daugiafunkcis kultūros renginių centras daugeliui gerai žinomas dėl unikalios savo struktūros. Operos teatras pastatytas Sidnėjaus uosto krantinėje.

Sidnėjaus operos teatras
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)