Turėkite savo namų viziją

Pasak spalvų eksperto Mindaugo Komskio, pirmiausia reikia savęs paklausti, kaip jūs įsivaizduojate savo namus: kaip vientisą erdvę, kuri apjungia visus kambarius, ar siekiate sukurti kontrastą, kuris darytų įspūdį? Kam svarbi visuma, patariama rinktis ramesnes spalvas, kurios suteiks pojūtį tarsi kambariai neturi sienų, o viską sieja nuostabi harmonija.

Kam patinka kontrastas, tie turėtų derinti šviesias ir tamsias spalvas, mat kontrastingos spalvos pabrėžia linijas, atskiria detales, sukelia žaidimo įspūdį. Pvz., jei turite tamsią modernią lovą ir norite, kad ji būtų miegamojo akcentas, M. Komskis pataria sienas išdažyti šviesiomis spalvomis. Jeigu nenorite, kad lova atkreiptų dėmesį, rinkitės tamsesnę spalvą, artimą lovos spalvai. Tiems, kurių baldai yra gan paprasti, neatspindi tam tikro stiliaus, saugiausias variantas yra pastelinės spalvos. Tinkamai parinkus interjero detales, toks miegamasis atrodys gražiai ir jaukiai.

„Svarbu paklausti savęs tokių paprastų klausimų: kokia spalva man patinka, kokiomis nuotaikomis šiuo metu aš gyvenu? Ar remontą darysiu ilgam laikui, o gal tik tam tikram savo gyvenimo etapui?“ – teigia M. Komskis. Sakykime, namus nusprendė atnaujinti tėvai, kurių vaikas išvažiavo studijuoti. Tėvai dar turi energijos ir šiuo metu išgyvena aktyvų savo gyvenimo laikotarpį. „Tokiems žmonėms patariu spalvų dėka sukurti jaunatviškesnę aplinką, kuri juos skatintų, įkvėptų, ragintų džiaugtis ir veikti. Jiems tiks konstrastingų spalvų sienos, ryškesnių spalvų interjero detalės“, – aiškina spalvų ekspertas.

Rinkdamiesi spalvas, atsižvelgkite į šviesą

Mindaugas Komskis teigia, kad nors dauguma žmonių supranta šviesos įtaką spalvoms, vis dėlto rinkdamiesi dažų spalvas savo namams jie apie šviesą kažkodėl pamiršta.

„Šviesa visada žaidžia su sienų spalvomis. Ta pati spalva kambariuose, kurie turi skirtingą natūralios šviesos kiekį, sukurs visiškai kitokią atmosferą. Jei patalpą, kurioje gausu šviesos, išdažysite baltai, tai bus nepaprastai šviesus kambarys, kuris net pradės akinti. Bet jei tokį kambarį nudažysite tamsia spalva, šviesa sugers daugiau šilumos, tad kambaryje bus karšta. Todėl svarbiausias patarimas – žaisti su spalvomis. Neskubėti, išbandyti kelias spalvas. Kokybiškų dažų gamintojai visada turi dažų mėginėlius, kurie leidžia išbandyti įvairias spalvas nebrangiai nusiperkant mažą dažų kiekį. Visada patariu pasinaudoti tokia galimybe“, – pasakoja spalvų ekspertas.

Išbandant dažų spalvas verta atsiminti kelias taisykles. Rinkdamiesi spalvas atkreipkite dėmesį, kurioje pusėje – pietų, šiaurės, vakarų ar rytų – yra jūsų kambariai. „Atminkite, kad ryški spalva geriausiai atsiskleidžia neutralioje šviesoje. Dažų spalvos sodrumas ir gylis nuostabiai pasimato esant ramiai šviesai. Na, o jei kambaryje yra intensyvi šviesa, jame sienų spalvą yra sunkiausia pamatyti“, – patariaM. Komskis.

Interjeras

Rinkitės spalvas ir raštus pagal pojūtį

Rinkdamiesi spalvas, nebijokite išbandyti įvairius jų derinius, taip pat dažų ir tapetų derinius. Skirtingos spalvos turi turėti tarpusavio ryšį, viena kitą papildyti, padėti atsiskleisti, tad dėl jų apsispręsti padeda mūsų emocijos. Tam pritaria ir M. Komskis: „Jūs renkatės ne tik medžiagą, kuri padengs sienas, lubas, grindis ar baldus. Jūs renkatės spalvas ir raštus, kurie jūsų viduje pažadina įvairius pojūčius. Todėl dėliojant spalvų derinius pirmiausia ir reikia vadovautis, kokį pojūtį jumyse sukelia vienas ar kitas derinys“.

Jeigu jums patinka ramios spalvos, rinkitės spalvas iš tos pačios šeimos, kai skiriasi tik spalvos tonai. Pasirodo, rinktis dažus pagal daugeliui įprastą spalvų vėduoklę – jau atgyvenęs būdas.

„Aukščiausios klasės dažų gamintojai spalvų paletes sukuria kitokiu principu. Jie sudėlioja spalvas pagal šeimas, todėl žmogui iškart lengviau išsirinkti, pamatyti, kas su kuo dera, kokius galima sukurti kontrastus. Sakykime, žalsva spalva, kuri primena saulėje persišviečiantį medžio lapą, tinka su kiek tamsesne žalia, kuri yra šešėlyje. Taip spalvų parinkimas tampa kūryba, kuri namuose sukuria malonią atmosferą. Kiekvienas, įėjęs į tokius namus, tai pajaučia“, – spalvų parinkimo niuansus atskleidė ekspertas.

Praktiškumas ir spalva – suderinami dalykai

Kiekvienų namų šeimininkas žino, kad be grožio namuose vienodai svarbus yra praktiškumas. Visi nori spalvų, kurios kuo ilgiau nebluktų, sienų, kurias ištepus galima pavalyti ir kurios būtų atsparios tokioms judrioms vietoms kaip koridorius, virtuvė, vaikų kambarys ar vonia. Praktiškumo vardan dažniausiai aukojama arba spalva, arba pasirenkamas per didelis blizgumas.

„Taip renkasi žmonės, kurie nežino, kad galima suderinti abu dalykus, ir tai jau padarė aukštos klasės dažų gamintojai. Rinkdamiesi dažų spalvas, visada atkreipkite dėmesį į šiuos dalykus: pigmentų kiekį ir blizgumą. Kuo didesnis natūralios kilmės pigmentų kiekis, tuo spalva bus tikresnė ir atitiks parodytą paletėje. Kuo matiškesni dažai, tuo malonesnė, minkštesnė atrodo spalva. Labai blizgūs dažai gali sugadinti interjerą, todėl blizgumą rinkitės protingai. Vietose, kur nusidėvėjimo tikimybė didesnė, galite pasirinkti kiek blizgesnius dažus, o likusią sienos dalį nudažyti matiškesniais dažais. Taip pat galite žaisti spalvomis: sienos apačią nudažyti tamsesne, o viršų – lengvesne spalva ir pan.“, – patarė M. Komskis.

Interjeras

Kurkite interjerą sau, o ne kitiems

Ne paslaptis, kad mūsų interjeras dažnai yra įkvėptas interneto, spaudos ar apsilankymo svečiuose. Atsirinkti tam tikras detales tikrai galima, tačiau bandyti tiksliai atkurti nuotraukoje parodytą interjerą yra rizikinga. Pasak parduotuvės „Namai ir objektai“ spalvų eksperto, mūsų namai niekada neatrodys tokie kaip nuotraukoje, nes jie yra kitokio dydžio, kitokioje vietoje, kitokie langai ir šviesa į juos sklinda, todėl ir vaizdas juose skirsis.

Vis dėlto jis turi keletą patarimų ir tokiems atvejams: „Pirma, apsilankykite patalpose, kurias remontuojate. Apsidairykite, koks yra jų dydis, lubų aukštis, kiek šviesos užlieja patalpą, kokiu kampu. Pabandykite vaizduotėje perkelti interjerą iš nuotraukos į vietą, kurioje esate. Antra, dažų mėginėlių pagalba išbandykite matyto interjero spalvas, žiūrėkite, kaip jos atrodo realybėje ir būtent jūsų būsimuose namuose. Neskubėkite, pažaiskite, o tada galėsite apsispręsti“.

Svarbiausia – kurti namus, kurie patiktų būtent jums, kurie atspindėtų jūsų asmenybę, pomėgius, gyvenimo stilių. Tai galite padaryti pasirinkdami išbandytus spalvų derinius, kreipdamiesi į spalvų ekspertą ar patys drąsiai rinkdamiesi spalvas ir pasikliaudami savo pojūčiu. Viskas priklauso nuo to, kiek patys sau leisite būti savimi. Juk svarbiausia yra turėti namus, kuriais džiaugsitės ir tuomet, kai išeina patys svarbiausi svečiai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)