rjerą – spalvas, baldus, paveikslus, įvairius daiktus pasirenkame sąmoningai galvodami apie jų funkcionalumą ar estetinę prasmę. Tačiau šalia gali slypėti ir kita, pasąmoninga jų prasmė, apie kurią nebūtinai pagalvojame, bet kuri leidžia mums jaustis namuose būtent taip, kaip juose jaučiamės. Tačiau kaip mes, kad ir intuityviai, žinome, kokie turėtų būti mūsų namai?

Žurnalas „Structum“ tęsia konkursą „Namas „X“. Projektas – inovacija“, kuriame architektai, dizaineriai bei kitų profesionalai kuria tobulus modernius namus. Visa koncepcija siejama su naujausiais futuristiniais gyvenamųjų namų projektais, kurie yra pritaikyti šiuolaikiniam pasirinkimui, įskaitant komforto, energijos pusiausvyros, estetikos, praktiškumo ir efektyvumo elementus.

Konkurso užduotis – pateikti inovatyvaus gyvenamojo namo vizualizacijas su aprašymu (vizualizacijose ir aprašyme turi atsispindėti rėmėjų produkcija) tema „Namas X Projektas - inovacija“.

Nugalėtoją rinks kompetentinga komisija, kurią sudaro Vilniaus Gedimino technikos universiteto Architektūros fakulteto prodekanė Skirmantė Mozūriūnaitė, UAB „Forma“ vadovas, architektas Saulius Mikštas, „Studijos lape“ vadovas, architektas Tomas Lapė, grafikos dizainerė Dovilė Džervutė, architektų biuro „KAMJZ“ vadovas, architektas Maciej Jakub Zawadzki, Gražinos Janulytės-Bernotienės studijos vadovė, architektė Gražina Janulytė-Bernotienė, grafinis dizaineris, iliustratorius, architektas Artur Širin.

DELFI skaitytojai kviečiami balsuoti už labiausiai patikusį projektą. Daugiausiai simpatijų pelnęs Inovatyvaus namo kūrėjas bus apdovanotas specialiu konkurso organizatorių prizu.

1. Norbertas Pagalys

Namas X – projektas priemiesčio teritorijoje, išsiskiriantis moderniais minimaliais ir inovatyviais sprendimais. Namo išorė ir vidus – tarsi bendros erdvės – puikiai dera prie gamtos, išlaiko darnią visumą su ja. Pagrindinė virtuvės ir svetainės erdvė yra atviro plano, nes tai – pagrindinė laiko leidimo zona. Miegamasis ir vonia suprojektuoti kaip atskiros, privačios erdvės. Namo dizainas skirtas žmonėms, nebijantiems kiek grubios, tamsios, savotiškos atmosferos su išmaniaisiais ir įdomiais dizaino sprendimais.

2. Sandra Bareikytė

Gyvenamasis namas užmiestyje suprojektuotas pagal jaunos šeimos poreikius. Jame įdiegtos išmaniosios technologijos užtikrina patogų ir lengvą name esančių sistemų valdymą bei patogų gyvenimą. Namų interjerui pasirinktas modernus minimalistinis stilius. Vyrauja struktūriškos, aiškios linijos, šviesūs ir kontrastingi balto ir tamsaus akmens tonai su akcentiniais gelsvais potėpiais. Dėmesys sutelktas į gamtos panoramą, nes namas suprojektuotas taip, kad panoraminiu vaizdu būtų galima mėgautis pro vitrininius langus. Konstrukciją sudaro du aukštai su palėpe ir erdviu garažu automobiliams. Tačiau namo fasadas lakoniškas, minimalus, susilieja, reflektuoja su aplinka. Namui projektuoti panaudoti toliau aprašomi produktai.

3. Veronika Žvirblė

Namas senamiestyje. Išlikęs originalus gotikinis mūras ir autentiškas patalpų išdėstymas. Langų angos vietomis autentiškos, kitur – įrengtos vėliau. Name yra du aukštai, įrengti rūsys ir mansarda. Pirmame ir antrame aukštuose suplanuoti: virtuvė, svetainė, svečių kambarys, erdvūs holai, sanitariniai mazgai ir svečių miegamasis. Mansardoje (3 a.) įrengta vaikų žaidimų erdvė, vaikų kambariai, tėvų miegamasis bei nedidelis sanitarinis mazgas. Rūsyje – pagalbinės patalpos, katilinė, skalbykla, pagalbinė virtuvė ir aptarnaujančiojo personalo patalpos bei sanitarinis mazgas. Namo interjere panaudotos šiuolaikiškos medžiagos bei sprendimai, tačiau siekta išlaikyti „šimtmečių dulkių“ dvasią – įnešti lengvų užuominų į XIV–XV a. interjerą bei atskleisti XIX a. industrinį prieskonį. Beje, interjerai puošti žinomos grafikės Editos Suchockytės ofortais.

4. Austėja Jurčiukonytė, Rokas Mazuronis

Namai X: trijų namų grupės kompleksas, kurį sudaro vienbutis ir dvibutis gyvenamieji namai. Kompleksas pritaikytas gyventi šeimoms, yra inovatyvus, modernus, tinkamas patogiai gyventi. Namų grupė projektuojama Neries pakrantėje.

5. Agnė Petrylienė

Namas X – jaukus, modernus ir šviesus! Tai dviejų aukštų namas dideliais langais ir aukštomis lubomis, su puikiu vaizdu pro langą. Modernus pastelinių spalvų interjeras su klasikos prieskoniu. Antrame aukšte – miegamasis, drabužinė, vonios kambarys ir balkonas, atsiveriantis į pirmo aukšto panoramą. Pirmame aukšte – erdvi modernios klasikos svetainė su virtuve ir valgomuoju, darbo ir vonios kambariu. Viskas kurta išmaniojo namo principu: naujausios technologijos, funkcionalumas, ergonomika, patogumas, jaukumas ir elegancija.

6. Arnas Vilčinskas

Erdvė, šviesa ir funkcionalumas – tai mano kredo, kuriuo vadovaujuosi, kurdamas italų architekto Luigi Rosselli suprojektuoto gyvenamojo namo „High Country House“ interjerą.

Svarbiausias mano tikslas projektuojant šią erdvę – atsisakymas daugybės mus kasdien supančių daiktų: išmesti viską, kas nereikalinga, ir palikti tik būtiniausius funkcionalius interjero dizaino veiksnius. Jokių pompastiškų, nereikalingų detalių ir dulkes kaupiančių paviršių. Tik funkcionalūs ir estetiški baldai, tarpusavyje kuriantys harmoniją ir lengvą prabangą.

Interjero koloritas vientisas. Tai subtilios šviesios rusvos spalvos tonai: lengvas blizgesys baldų tekstilės atlasiniuose paviršiuose, šviesi kiliminės dangos faktūra, marmuro plokštumos vonios kambario erdvėje, alyvuotos uosio medienos baldų ir grindų plokštumos, sienų paviršiai su įkomponuotais meno kūriniais kuria vientisą spalvinės erdvės sistemą.

Per dominuojančius, lengvai drapiruotus erdvius langus visas išorinis kraštovaizdis tarsi įsiskverbia į namo vidų, praplėsdamas jo erdvę ir papildydamas dideliu natūralios šviesos srautu.
Mano projektuojamas šviesus ir erdvus interjeras – tarsi savotiška ramybės oazė pavargusiam nuo informacijos pertekliaus žmogui. Tai erdvė mąstyti ir būti pačiam su savimi.

7. Gintaras Čaikauskas, Simonas Čaikauskas, Faustas Lasys

Namas X – vienbučių namų duetas, suprojektuotas miško tankmėje prie Vilniaus. Kurdami tūrių plastiką, siekėme gamtiškojo ir žmogiškojo prado dermės. Išraiškinga gamtos aplinka paveikė laisvą pastatų tūrių išdėstymą erdvėje. Gretimuose sklypuose vienu metu projektuojami du pastatai yra skirtingi, tačiau sudaro bendrą kompleksiškumo įspūdį, turi panašią architektūros raiškos stilistiką.

Plastiška stogų linija artima gamtos formų atsitiktinumui, gaivališkumui ir veržlumui. Iš apačios į viršų kylančios langų linijos siejamos su greta augančių pušų išlakiais kamienais. Šį įspūdį sustiprina fasadų apdailos charakteris. Gatvės pusės fasadų vertikalių detalių smulkesnė faktūra kuriama naudojant „šaltesnes“ natūralaus betono plokšteles, o kiemo – „šiltesnes“ medžio juostas.

8. Dmitrij Borodin

Namas X – stilingas, komfortiškas, erdvus ir išmanus gyvenamasis namas šiuolaikiškai šeimai su vaikais. Namo vieta – gamtos apsuptis, pušynas.

Namo architektūra parinkta panaši į tradicinę lietuvišką architektūrą. Didįjį tūrį dengia šlaitinis stogas. Po juo išdėstytos gyvenamosios patalpos, kuriose verda šeimos gyvenimas. Kitame mažesniame tūryje suformuota SPA zona, techninės patalpos bei atviras garažas. Abu tūriai formuoja vidinį kiemelį, į kurį galima patekti iš svetainės ir SPA zonos.

Namo vizija buvo kurta šeimai, kurios gyvenimo būdas yra aktyvus, šeimos nariai kartu leidžia daug laiko namuose, priima svečius, mėgsta bendrauti, skaityti, kartais čia dirba. Sprendimai praktiški ir patogūs. Pavyzdžiui, namo patalpos patogiai išskirstytos, įėjus į namą galima pasirinkti vieną iš krypčių: dešinėje pusėje – virtuvė, tiesiai – svetainė ir darbo kambarys, kairėje – SPA zona, o laiptais į viršų – gyvenamosios patalpos.

9. Gintarė Jarmalavičiūtė, Audrius Ruželė

Namas X – Kvadratish: išmanus futuristinis namas su patogiais ir taupiais sprendimais komfortiškam gyvenimui. Namas pasirinktas taisyklingos kvadrato formos, ši geometrinė figūra bei tiesios ir aiškios linijos dominuoja ir interjere.

Namas projektuotas aukšto energetinio efektyvumo, suprojektuoti langai nukreipti į pietų pusę, todėl daugiausia šilumos ir šviesos paimama iš gamtos. Projektuojant, be estetikos, buvo svarbus ir maksimalus gyvenimo kokybės komfortas, kur kiekviena erdvė ir sprendimai žmogaus gyvenimą daro kuo patogesnį.

10. Justė Žibūdienė, Dominyka Šulcaitė, Jurgita Puronienė, Almantas Apinys

„Namas X“ – privatus, uždaras, išskirtines vidines žaliąsias zonas formuojantis, ekologines idėjas propaguojantis, inovatyvus architektūrinis segmentas, atspindintis poreikį gyventi netoli miesto centro, bet turėti privatumą.

Mūsų idėja – „inovatyvus namas X“, esantis elementariame, standartiniame sklypų masyve netoli miesto centro (pasirinktas 8 arų sklypas). „Namas X“ suformuoja vidinius atskirus kiemus, panaikindamas ribą tarp vidaus ir išorės. Taip izoliuojamas ne tik pats namas sklypų masyve, bet ir atskiros patalpų grupės name: miegamoji zona, vaikų zona, svetainės zona – jas skiria žali vidiniai kiemeliai.

Vieno aukšto architektūra sudaro galimybę turėti skirtingo aukštingumo vidaus patalpas ir džiaugtis apšvietimu iš stogo – taip išsprendžiama insoliacijos problema. Saugant pirmo aukšto vidinių kiemų plotą, pastato stogas eksploatuojamas maksimaliai: įrengiamas stogo daržas, šiltnamis, saulės baterijos.

11. Loreta Lietvaitė

Namas X – surenkamojo šeimos namo projektas. Šiuolaikinės architektūros, moderniųjų technologijų, protingo statybos laiko ir išlaidų derinys. Šiuolaikinės šeimos namas, kurio pagrindiniai principai – nesudėtinga architektūra bei konstrukcijos.

Lankstus patalpų išdėstymas. Pastatas yra taisyklingos stačiakampio formos. Pirmo aukšto plotas – 100 m², didžiąją dalį sudaro virtuvės, valgomojo ir poilsio zonos. Antrame aukšte – du miegamieji bei sanitariniai mazgai. Namas suprojektuotas taip, kad, esant poreikiui, antro aukšto plotą būtų galima nesudėtingai padidinti.

12. Matas Nagelė

Tobula vieta gyventi – modernus namas, tapęs gamtos dalimi.

„Namas X“ – stilingas, patogus, saugus, ekonomiškas ir, žinoma, inovatyvus, sukurtas taip, kad visas namo ir daugybę multimedijų funkcijų galima sujungti į vieną tinklą su protinga pastato sistema.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (87)