Imkime, pavyzdžiui, skandinavišką estetiką, kuri pastarąjį dešimtmetį dominuoja tarp pasaulinių interjero tendencijų. Skandinaviškas stilius turi daug teigiamų apsektų: jis gana minimalistinis, šiuolaikiškas, apima išgrynintus dizainus ir nepraranda jaukumo. Šio stiliaus baldai dažnai būna pagaminti iš tokių natūralių medžiagų kaip mediena ir oda, o jų spalvų paletė yra lengva ir gaivi. Taigi, regis, tikrai paprasta įrengti savo namus šiuo stiliumi ir džiaugtis, kad jis neatsibosta.

Nors iš Skandinavijos šalių atklydusios dizaino kryptys atrodo nesenstančios, kuriant tokį interjerą vis tiek galima persistengti. Taigi kelių dizainerių paklausėme, ko reikėtų vengti, renkantis skandinaviško stiliaus elementus, ir kaip užtikrinti, kad po penkerių ar dešimties metų netektų gailėtis kurio nors skandinaviško dizaino sprendimo. Štai ką jie patarė, rašo svetainė apartmenttherapy.com.

Kraštutinis minimalizmas

Skandinavišką interjerą su dailiais medienos tonais ir dažnai spartietiška spalvų palete tikrai galime laikyti minimalizmo išraiška. Tačiau jei pernelyg įsijausite į šį stilių ir didžiąją dalį savo būsto paviršių paliksite tuščius be jokių individualumo ženklų, jūsų kambariai gali tapti šalti ir negyvybingi.

„Kartais gali būti sunku sekti skandinavišku stiliumi ir padaryti taip, kad jūsų namai neatrodytų pernelyg paprasti ir neįdomūs, – įspėja dizainerė Courtney McLeod iš „Right Meets Left Interior Design“. – Laikykitės šios tendencijos, bet pasistenkite suteikti namams šiek tiek asmeniškumo juodai baltų dryžių akcentais ar spalvinga tekstile su daug tekstūros“.

Įmantraus stiliaus baldai

Investicijos į architektūrišką sofą ar itin stilizuotą, skulptūrišką kėdę iš pradžių gali atrodyti puiki idėja, ir, žinoma, tokie baldai puikiai atrodys „Instagram“ nuotraukoje. Tačiau namų erdvėje estetika ne visuomet turėtų nustelbti patogumą, ir kartais išskirtinio stiliaus baldai, net ir atitinkantys funkcionalumu paremtą skandinavišką tradiciją, nebūna praktiški ir nepasiteisina, ypač jei turite vaikų ar naminių gyvūnų.

„Po kurio laiko galite gailėtis, kad apstatėte savo svetainę gerai atrodančiais, bet nepatogiais baldais, pavyzdžiui, įmantraus stiliaus skandinaviška sofa ir kėdėmis, - pažymi C. McLeod. – Verčiau išnaudokite geriausius šių dviejų sferų aspektus, derindami elegantiškas, akcentiškas kėdes su patogia pliušine sofa“.

Lenteles primenanti sienų apdaila

Jei į savo namus trokštate įnešti natūralių, lauko įkvėptų akcentų, sienų apdailai galite pasirinkti šviesias, medines lenteles. Tai šiek tiek šiuolaikiškesnė medinių lentų versija, bet tekstūra ir šiluma, kurią jos spinduliuoja, yra tokia pati. Tačiau jei tokią apdailą pasirinksite visoms savo namų sienoms, ji praras savo patrauklumą ir unikalumą.

„(Lentelių stiliaus sienų apdaila) atrodo nuostabiai, kai yra reikšminga interjero dalis. Tačiau kai ja piktnaudžiaujama, ji greitai sugadina gerą įspūdį, - teigė dizainerė Nina Blair iš „NinaBDesign“. – Stenkitės šiuo stiliumi dekoruoti tik vieną sieną, tuomet jos poveikis bus mažas, bet galingas“.

Pernelyg daug vienodumo

Skandinaviška estetika atrodo švari ir lengva, bet jei visi jūsų baldai bus vienodos apdailos, tokiomis pačiomis kojelėmis ir to paties stiliaus pojūčio, jūsų namai pradės panašėti į katalogą – bet ne iš gerosios pusės. Jei jums patinka tam tikras stilius, dar nereiškia, kad visi daiktai turi atitikti šios estetikos principus. Geriausių interjerų pavyzdžiuose dažnai būna suderinta daug skirtingų apdailos medžiagų, laikmečių ir įtakų.

„Bandykite maišyti įvairaus stiliaus baldus su keletu skandinaviškų, – pataria dizainerė Candace Griffin iš „Candace Mary Interiors“. – Nebijokite įtraukti jums patinkančių daiktų, pavyzdžiui, spalvingų meno kūrinių ar paveldėtų baldų, net jei jie nėra skandinaviško stiliaus. Tai jūsų namų istorijos dalis ir jie tikrai gali sušildyti kambario atmosferą“.

Monochrominė mediena

Šviesus medis yra skandinaviško interjero pagrindas ir tokie baldai tikrai suteikia kambariui šviesos bei erdvės. Tačiau tai nereiškia, kad visi mediniai paviršiai turi derėti tarpusavyje ar priklausyti šviesiajai medienos spalvų spektro pusei.

„Skandinaviškas stilius visuomet garsėjo šviesios medienos panaudojimu statiniams, akcentiškoms sienoms, luboms ir baldams, – sako dizainerė Sara Beverin. – Tačiau jei viskam naudosite tą patį medienos atspalvį, interjeras bus monotoniškas“.

S. Beverin pataria naudoti du skirtingus medienos tonus ar net įtraukti metalinių elementų, kurie kontrastuotų su mediena. Tai, savo ruožtu, suteiktų erdvei daugiau dimensijų. „Toks interjeras būtų vizualiai įdomesnis, o jūsų skandinaviškas stilius niekada nepasentų“, – teigė ji.

Jokių dekoratyvinių aksesuarų

Nesakome, kad kiekvieną kampą reikia prikišti visokių mažmožių ar suvenyrų, bet kartais dėl pernelyg didelio taupymo interjero elementų parduotuvėse jūsų namai gali atrodyti tarsi kambario inscenizacija. „Nors mums patinka paprasta ir minimalistinė skandinaviško interjero pusė, kartais pernelyg didelis šykštumas aksesuarams gali tapti didžiuliu minusu, – pažymi S. Beverin. –Jei namų erdvė bus be jokių aksesuarų, ji atrodys šalta ir sterili“.

Žinoma, persistengti nederėtų, bet ir nereikėtų bijoti pasidėti kai kurių jūsų širdžiai brangių daiktų, juokingų šeimos fotografijų ar net mėgstamų knygų. Interjerą visuomet nesunku pagyvinti vazomis ar kambarinėmis gėlėmis. „Stenkitės, kad dekoratyviniai akcentai būtų minimalūs bei praktiški arba pasistenkite, kad jie turėtų estetinę reikšmę“, – teigė S. Beverin.

Raštų maišalynė

Klasikiniuose skandinaviškuose interjeruose dažnai naudojami stambūs ir ryškūs raštai, kuriuos kuria tokie gamintojai kaip „Marimekko“, „Svenskt Tenn“ ir „Josef Frank“. Tokie raštuoti elementai tampa interjero akcentais ir minimalistinėms skandinaviško dekoro schemoms suteikia žaismingumo. Tačiau kyla rizika padauginti gerų dalykų, ypač kai įvairius raštus tenka pritaikyti mažesnei namų erdvei.

„Ryškūs raštai yra skandinaviškų interjerų tendencija, ir Skandinavijoje sukuriama tikrai puikių raštų pavyzdžių, – sako N. Blair. – Tačiau renkantis raštus labai lengva persistengti ir nepastebėti, kad jūsų namuose įsivyravo tarpusavyje nederantis margumynas. Stenkitės, kad raštų kiekis būtų minimalus ar kad jie puoštų tik vieną sieną. Taip jūsų kambarys neatrodys perkrautas“.

Pusiausvyra yra svarbiausias dalykas, maišant skirtingus raštus. Jei jūsų sofa raštuota, tuomet rinkitės vienspalves pagalvėles, ir atvirkščiai. Galbūt jums nebereikia raštuoto kilimo, jei kambario siena yra išklijuota ryškaus rašto tapetais. Žinoma, tai jūsų namai, ir jūs galite derinti raštus, kaip tik norite, bet radę pusiausvyrą tarp raštų ir vienspalvių daiktų užtikrinsite, kad jūsų erdvė atrodys vizualiai įdomi ir neperkrauta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)