Kompanijos „PAD Kitchens“ įkūrėja, vadovė ir virtuvės dizainerė Selena Quick papasakojo, kokių penkių klaidų nedaryti, įsirenginėjant virtuvę, juk ji gali pridėti būstui vertės ar atvirkščiai – ją sumažinti, rašo portalas „Express.co.uk“.

Virtuvės dizainerės teigimu, „netinkamai įrengta virtuvė nekelia gerų jausmų, tai mažina namų vertę. Tyrimais įrodyta, kad virtuvė – vienintelė patalpa namuose, kuri gali turėti įtakos potencialaus pirkėjo apsisprendimui. Virtuvė turi atspindėti jūsų skonį, gyvenseną ir biudžetą, kita vertus, patartina pagalvoti, kaip kitiems tai atrodys, ypač, jei ketinate po kelerių metų parduoti būstą.“

1. Rinkdamiesi spinteles vadovaujatės netinkamais kriterijais

Svarbu apgalvoti, kaip atrodys virtuvės dizainas, bet renkantis spinteles svarbu ne vien išvaizda.
S. Quick teigė: „Spintelės – vienas svarbiausių baldų virtuvėje. Jos turi būti funkcionalios, estetiškai atrodyti ir, žinoma, neviršyti numatytos sumos. Renkantis spinteles pirmiausia patariame apgalvoti funkcionalumą. Yra daugybė puikių spintelių už prieinamą kainą, bet ne visos ilgai tarnaus, gali būti, kad jas teks pakeisti anksčiau, nei planavote.“

Dizainerė siūlo skirti pinigų kokybiškoms spintelėms, kurias galima perdažyti arba pakeisti jų paskirtį, jei ateityje norėsit atlikti virtuvėje remontą.“

Maža virtuvė


2. Neapgalvojate visos virtuvės erdvės

Virtuvės erdvės planavimas labai svarbu, norint, kad joje būtų pakankamai vietos ir kad ji derėtų su kitais būsto kambariais.

Pasak virtuvės ekspertės, tai yra viena iš didžiausių klaidų, kurias žmonės daro projektuodami virtuvę. Norintiems perdaryti virtuvę, šis punktas – dar reikšmingesnis.

S. Quick teigė: „Atsižvelgiant į visą erdvę, reikia užtikrinti, kad būtų patogu vaikščioti iš vienos patalpos į kitą. Reikia apgalvoti ir durų, langų išdėstymą, židinio vietą, kad kiekvienas jūsų erdvės aspektas derėti tarpusavyje.“

2022 metų virtuvės tendencijos

3. Teikiate pirmenybę išvaizdai, o ne funkcionalumui

Šeimininkams patartina apgalvoti praktinius aspektus, – juk virtuve naudositės kasdien, – o tik paskui kreipti dėmesį į išvaizdą.

S. Quick aiškino: „Mums norisi apgalvoti virtuvinių spintelių spalvą, paviršius, ieškoti gražių stalo įrankių, bet iš tiesų pirmiausia reikia priimti daug svarbesnius sprendimus; pvz., zonos virtuvėje – kad maisto gaminimo zona būtų prie viryklės, kad indaplovė būtų prie kriauklės ir kt.“

Pasak ekspertės, įgyvendinant apgalvotą virtuvės projektą, tikėtina, kad šeimininkams bus malonu kasdien ja naudotis. Praktiškas planavimas labai svarbu, jei ketinate daug laiko leisti virtuvėje, praktiškumas turi būti apgalvotas anksčiau nei spalvos ar apdaila.

4. Neapgalvojate apšvietimo

Pradinėse projektavimo stadijose ne visi skiria pakankamai dėmesio apšvietimui, dėl to svarbios vietos gali būti per tamsios. Apšvietimą reikia planuoti nuo pat pradžių.

S. Quick aiškino: „Labai svarbu numatyti tinkamą apšvietimą virtuvėje, jis turi gražiai atrodyti ir būti funkcionalus. Savaime suprantama, kad paviršiai, ant kurių gaminsite maistą, stalai turi būti puikiai apšviesti, kad reikia šviesos spintelėse, norint greitai rasti reikiamus daiktus.

Būsto įrengimas

Ne mažiau svarbūs estetiniai aspektai – gražus šviestuvas virš salos ar valgomojo stalo, pastatomos lempos, kurias patogu perstatyti, cokolinis apšvietimas virš spintelių. Paminėtini ir techniniai apšvietimo aspektai, pvz., pritemdymas ir pan., kad galėtume sukurti zonas atviroje erdvėje.“


5. Neapgalvojate vietų sudėti daiktams

Projektuojant virtuvę reikia numatyti daug vietų susidėti daiktams. Spintelės ir stalčiai sparčiai užsipildo, todėl susidėjimo vietoms teikite pirmenybę. Dizainerė pabrėžė: „Visi daiktai turi turėti savo vietą, to reikia, kad būtų patogu naudotis virtuve. Neapgalvojus šio aspekto, vėliau beliks graužtis, kad nėra kur susidėti daiktų. Ne taip svarbu, ar jums reikia sumanių sprendimų mažoje virtuvėje (pvz., spintos nuo grindų iki lubų, arba stalčių spintoje), ar norite maksimaliai išnaudoti virtuvės salą, planuokite kuo daugiau daiktų sudėjimo vietų, kad būtų patenkinti jūsų poreikiai.“

Specialistė pataria pirmiausia apgalvoti, ką ir kur norėsite laikyti, o tada pamąstyti, kas nepatinka dabartinėje virtuvėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją
Top naujienos
Pažymėti
Dalintis
Nuomonės