Tendencijos keičiasi beveik kiekvieną sezoną, tad visų madų niekaip nepavyktų pritaikyti namuose, tačiau pakalbėkime apie esminį dalyką interjere – spalvas. Kokios spalvos jums gražios? O kurias, iš jums patinkančių spalvų, norėtumėte naudoti namų interjere?

Lietuviai dažniausiai bijo spalvų ir, kaip sakė Juozas Statkevičius, yra pilki cepelinai. Jei netikite – išeikite į gatves ir apsidairykite – kaip mat patikėsite. Didžioji dalis žmonių prisibijo spalvų ne tik drabužiuose, bet ir namų interjere, todėl renkasi arba baltas sienas, arba apskritai šviesius tonus. Drąsesni renkasi žemės spalvas, o likę keli procentai yra linkę eksperimentuoti ir išbando ryškias spalvas.

Štai visai neseniai prie kavos puodelio teko bendrauti su drabužių dizainere apie spalvų ir žmogaus santykį. Jos kuriama drabužių linija yra žemiskų spalvų: kakavos, smėlio, pilka, vienas kitas mėlynos atspalvis. Tačiau laikui bėgant vis atsirasdavo klienčių, kurios pageidavo spalvų, sakė, kad norėtų spalvingesnių drabužių kolekcijos. Tad dizainerė paklausė ir sukūrė ryškesnių spalvų drabužių, juk visas pasaulis dabar pakvaišęs dėl spalvų. Ir žinote, kas galiausiai iš viso to spalvingumo išėjo? Ogi galiausiai tie visi spalvoti drabužiai taip ir liko kabėti, niekas jų nepirko, o tos pačios spalvų prašytojos sakė: „gražu, bet ne man“.

Kitas pavyzdys. Dar studijų Vilniaus dailės akademijoje laikais gerbiamam dėstytojui pasiūliau namo fasadui samaninę sienų spalvą, o stogui – rudą. Dėstytojo mano pasiūlymo buvo taip nustebintas ir priblokštas, kad pasiteiravo, ar neturiu problemų su spalvotyra. Dabar, geriau pažinus lietuvių skonį, tokio derinio galbūt ir nesiūlyčiau, bet dėstytojo nuostaba tik parodo ir įrodo, kokia didelė lietuvių spalvų baimė, nes šiaip samaninė ir ruda spalvos yra tų pačių žemės tonų. Nors jei nenorima ryškių spalvų, vadinasi gal ir jų nereikia. Tad duodu jums keletą patarimų šviesių ir tamsių spalvų tonų beieškant:

• Šviesių tonų spalvos erdvę didina, tamsių tonų – gilina.

Šviesus interjeras

• Siena gali būti balta ar šviesių tonų, bet tuomet eksperimentuokite su baldais – tai interjerui suteiks gyvumo ir šviežumo.

Svetainė

• Jei ir baldų ryškesnių nenorite, tuomet rinkitės baldų toną artimai sienų spalvai. Bet drąsiai žaiskite skirtingais raštais ir tekstūromis interjero detalėse: pagalvėlės, užtiesalai, užuolaidos, kilimai ir t.t.

Šviesus interjeras

• Jei visgi labai norite ryškesnės spalvos, pavyzdžiui, savo miegamajame – tuomet dažykite šia spalva sieną, esančią galvūgalyje, nes galėsite ja pasidžiaugti vos tik įėjus į kambarį, tačiau nespėsite nuo jo pavargti.

Miegamasis

• Belgijoje labai populiarus tamsusis interjeras. Vartant žurnalus atrodo tikrai gražu, prabangu, bet kaip su realiu gyvenimu tokiuose namuose, kai ir taip saulės maža pas mus? Tad nesiūlau taip drąsiai eksperimentuoti. Namai kuriami tam, kad juose būtų gera gyventi, gera grįžti po darbų, ir kad neslėgtų.

Tamsus interjeras

• Tamsesnės spalvos – praktiškesnės. Todėl tose zonose, kur didžiausias judėjimas, siūlau nenušviesinti.

• Prieš renkantis spalvą būtinai paskaitykite, ką sako psichologai, kaip ta spalva veikia žmogaus psichiką. Aišku, aklai tikėti gal ir nereikia, bet susipažinti visada naudinga.

Svetainė

O interjero dizaineriai sako, kad nėra negražių spalvų – reikia mokėti tik jas suderinti. Tad to ir linkiu, daugiau drąsos ir noro kurti jaukius namus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)