Dizainerė: skaudu matyti savo darbų kopijas

Panevėžietės Erikos Grigorjevaitės kuriami sėdmaišių, pufų, pagalvėlių, gyvūnų guolių ir kalėdinių žaisliukų dizainai žavi daugelį lietuvių ir užsieniečių. „TISSU by E&N“ veikla prasidėjo prieš 3 metus, kai E. Grigorjevaitė ir jos mama ieškojo išskirtinio dizaino sėdmaišių ir pufų savo namams. Neradusios originalių baldų, kurie papuoštų jų namų interjerą, moterys nusprendė juos pasisiūti, rašoma pranešime spaudai.

„Ilgai ieškojau idėjų ne tik Lietuvoje, bet ir kitose šalyse. Visgi visi įsigyti siūlomi sėdmaišiai buvo paprasti ir vienodi, o klasikinio stiliaus gražių sėdmaišių ar pufų pasiūlyti niekas negalėjo, todėl ėmiausi kurti pati. Netrukus visa tai peraugo į verslą – Panevėžyje atidariau dizaino namus, kuriuose su mama kuriame vienetinius rankų darbo baldus ir interjero detales“, – sakė E. Grigorjevaitė.

Itin daug populiarumo kūrėja sulaukė socialinės medijos kanaluose. Kiekvieną dieną ji dalijasi savo kūrinių nuotraukomis ir priima klientų užsakymus. Pasak E. Grigorjevaitės, užsakymų ji sulaukia ne tik iš Lietuvos, bet ir Jungtinių Amerikos Valstijų bei Jungtinių Arabų Emyratų.

Vis dėlto išpopuliarėjus E. Grigorjevaitės kūrybai, atsiskleidė ir kita medalio pusė – jos išskirtines sėdmaišių ir pufų idėjas ir net socialinių tinklų žinutes pradėjo kopijuoti kiti.

„Patys klientai man atsiuntė nuorodas į kitų moterų susikurtas paskyras socialinėje medijoje, kuriose buvo akivaizdus mano darbų plagijavimo atvejis. Labai nemalonu, kai žmonės neieško savo idėjų, bet paprasčiausiai nukopijuoja kitus“, – apmaudo neslėpė E. Grigorjevaitė.

Moteris prisipažino, kad domėjosi galimybe registruoti kuriamus dizainus. Tačiau E. Grigorjevaitė nusprendė to nedaryti, nes sužinojo, kad jai priklauso taikomojo dizaino autoriaus teisės. Pastebėjusi, kad jos kūrybos plagijavimo atvejų tik daugėja, moteris kreipėsi į advokatą. E. Grigorjevaitės darbus kopijuojančios merginoms išsiųstos pretenzijos, o tolimesni veiksmai priklausys nuo to, ar pavyks geranoriškai išspręsti konfliktą.

DELFI pabandžius susisiekti su įmone „Namų magija“, jie atsisakė komentuoti. „Šiuo klausimu rūpinasi teisininkai“, – trumpai pakomentavo bendrovė.

Teisininkas: pastebėjus galimus pažeidimus, svarbu imtis aktyvių veiksmų

Kūrėjui, kuris mano, kad jo dizainas nukopijuotas, visų pirma reikia išsiaiškinti, kokias teises savo dizaino atžvilgiu jis gali turėti. Apsauga dizainui gali būti įgyjama jį įregistravus, taip pat dizainas saugomas autorių teisėmis kaip taikomosios dailės kūrinys, t. y. kaip rankų darbo ar pramoniniu būdu sukurtas dailės kūrinys, skirtas praktiniam naudojimui.

„Vis dėlto skiriasi sąlygos apsaugos įgijimui bei įgytos apsaugos apimtis. Dizainą galima įregistruoti, jeigu jis yra naujas ir turi individualių savybių. Autorių teisių įgyjama be registracijos, tačiau dizainas turi būti originalus. Kartu paminėtina, kad taikomosios dailės kūriniams keliamas originalumo reikalavimas yra žemesnio lygio – dizaino teisinei apsaugai nebūtinas ypatingas jo kūrybingumas, savitumas ar individualumas kaip tokios apsaugos sąlyga, priešingai nei, pavyzdžiui, literatūros, dramos ar muzikos kūriniams“, – pasakojo E. Saukalas.

Vėliau svarbu įvertinti lyginamųjų dizainų panašumo laipsnį. Vertinimo procedūra priklauso nuo turimos apsaugos pobūdžio. Jeigu dizainas įregistruotas, siekiama nustatyti, ar jis informuotam vartotojui nesudaro bendro įspūdžio, kuris yra skirtingas nuo įregistruoto dizaino. Nustatant dizaino registracijos suteikiamas teises, taip pat atsižvelgiama į dizainerio laisvę kuriant dizainą.

„Autorių teisių pažeidimo konstatavimui būtina įrodyti, kad teises pažeidžiantis dizainas yra iš esmės tapatus (kopija) ankstesniam dizainui, be to, ankstesnio dizaino autorius privalo įrodyti, kad tariamas pažeidėjas gaminio dizainą nukopijavo būtent nuo autoriaus. Nustačius teisę į dizainą pažeidimą, dizaino savininkas turi teisę reikalauti dizaino naudojimo nutraukimo, dizaino gaminių sunaikinimo, taip pat turtinės žalos atlyginimo“, – sakė E. Saukalas.

Be to, gaminio, jam būdingų formų, spalvų ar kitų skiriamųjų požymių kopijavimas yra draudžiamas ir konkurencijos teisės, kuri draudžia nesąžiningą konkurenciją. Dizaino autorius gali drausti jo dizainą imituojančio gaminio komercializavimą, jeigu konkurento gaminys gali klaidinti vartotojus dėl gaminio kilmės.

Siekiant sustiprinti dizaino apsaugą, rekomenduojama dizainą registruoti, tačiau jeigu dizaino pavyzdžių yra daug, geriausia išsirinkti dizainus, kurie yra komerciškai sėkmingi. Ir, svarbiausia, jokios tolerancijos pažeidėjams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)