Tiesa, Lietuvoje tokios vietos dažniausiai siejamos su itin jauno amžiaus technologinių startuolių bendruomenėmis, tačiau Vakaruose coworking gali reikšti ir darbą privačiame ištaigingame biure. Aukštos klasės bendradarbystės vietose buriasi solidūs verslo konsultantai, užsienio įmonių atstovai, įsitvirtinę antrepreneriai ar įvairios kūrybinio sektoriaus agentūros.

Pradžia – kavinėse

Darbo ne biure banga prasidėjo kavinėse. Nors jos iki šiol aktyviai tam naudojamos, srities senbuviai į šį stilių žvelgia su šypsena. Juokaujama, kad dirbant kavinėse pažintys dažniausiai užmezgamos su jų personalu, o dažniausiai girdima naujo pokalbio tema: „Ar gali susiprastinti?“. Be to, pastebėta, kad už erdvę mokant kava ir užkandžiais per mėnesį gali susidaryti netgi didesnė suma nei narystės mokestis bendradarbystės klube.

Butikinės, prabangios bendradarbystės erdvės dažniausiai kuriasi didmiesčių centruose, prestižinėse vietose. Tokių erdvių išskirtinumas – sudarytos sąlygos privatumui (galimybė įsikurti atskirame, rakiname kabinete), kamerinė aplinka be nereikalingo šurmulio, o kartu palikta erdvės bendrauti, megzti pažintis ar tiesiog ilsėtis su kavos puodeliu ir mėgstamu žurnalu. Butikines coworking vietas renkasi verslininkai ir konsultantai, kuriems svarbu sudaryti gerą įspūdį apie save ir savo verslo reputaciją.

Aukštos klasės erdvės išrankiausiems

„Bendradarbystės principu veikiantys aptarnaujami biurai yra atsakas į šiuolaikinio verslo poreikius: reta įmonė nori įsipareigoti ilgomis nuomos sutartimis, investuoti į biuro interjerą, baldus, įrangą. Įsikurti veiklai parengtoje erdvėje pakanka kelių dienų ir jau gali turėti savo verslo būstinę prestižinėje vietoje, naudotis administracinėmis paslaugomis, priimti klientus aplinkoje, kuri įkvepia bendrai veiklai“, – sako nekilnojamojo turto inovacijų bendrovės „Urban Inventors“ atstovė Julija Ramoškaitė.

Dar vienas aukštos klasės coworking erdvių arba aptarnaujamų biurų išskirtinumas – platus vietoje teikiamų paslaugų spektras. Čia galima patikėti personalui pasirūpinti verslo pietumis, atiduoti rūbus į valyklą ar paprašyti užsakyti lėktuvo bilietus. Darbas tokiose erdvėse gali net priminti viešnagę gerame viešbutyje, nes čia jaučiamas svetingumas.

Londone ar Niujorke aukštos klasės bendradarbystės erdvės populiarios ne tik tarp pavienių konsultantų – čia dirba ir didelių įmonių komandos. Norėdami patraukti išrankios publikos dėmesį, tokių erdvių valdytojai aktyviai investuoja į savo išskirtinumą.

„Atvykite į mūsų studiją atgauti energijos ir pagyvinti savo darbo dienos. Šioje oazėje, pačiame Niujorko centre, vienoje vietoje rasite sąlygas sveikatingumui, jogai, meditacijai ir ne tik...,“ – taip įsikurti pas juos kviečia madinga bendradarbystės erdvė „Primary“. Kita išskirtinė šio megapolio vieta „NeueHouse“ aplink save buria antreprenerius ir kūrėjus, dirbančius filmų, mados, dizaino, architektūros, meno ir žiniasklaidos srityse. Ši prabangi erdvė pačioje Niujorko širdyje išsidėsčiusi per 5 senos statybos industrinio stiliaus pastato aukštus ir gali pasiūlyti viską nuo įprastų susitikimo kambarių iki profesionalioms transliacijoms pritaikytos studijos.

Lietuvoje ligi šiol itin aukštos klasės bendradarbystės erdvių ar aptarnaujamų biurų nebuvo, nes reiškinys dar tik pradeda vystytis ir dar nėra gerai žinomas plačiajai publikai.

Siekdami užpildyti šią nišą, „Urban Inventors“ jau netrukus atidarys pirmąją aukštos klasės erdvę Vilniuje „Monday Office“. Ši vieta pasižymės prestižine lokacija, prašmatniu art deco stiliaus interjeru ir teikiamų paslaugų gausa. Erdvės kūrėjai atskleidžia, kad orientuosis į tokią publiką, kuriai įprasti bendradarbystės centrai netinka dėl per didelio šurmulio ir triukšmo. Stilingoje „Monday Office“ aplinkoje ketinama kurti kamerinę atmosferą ir sudaryti visas sąlygas įsikūrusių verslininkų ar konsultantų privatumui, rašoma pranešime spaudai.

Svarbiausia – bendruomenė

Nepaisant bendradarbystės erdvių stiliaus, pobūdžio ar vietų, kuriose jos įsikūrę, skirtumų, visi srities entuziastai sutinka dėl vieno – šių centrų sėkmė priklauso nuo to, kiek glaudi ir savo narius įkvepianti bendruomenė joje susikuria.

Galima sakyti, kad bendruomeniškumas ir naujų kontaktų gausa pagrindinis coworking skirtumas nuo įprastos įmonių kaimynystės verslo centruose. Bendruomenė čia kuriasi ne tik dėl to, kad dalis patalpų būna skirta bendravimui ar darbui greta kitų profesionalų, bet ir dėl nuolat vystomų iniciatyvų: nuo filmų peržiūrų iki profesinio ar edukacinio pobūdžio susitikimų su įkvepiančiomis asmenybėmis. Tokiomis ir panašiomis iniciatyvomis turi pasižymėti kiekviena tikra bendradarbystės vieta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)