Vienas iš pavyzdžių 40 kvadratinių metrų dviejų kambarių butas Pilaitėje, kuriame tilpo būtinas komfortas, estetika, erdvės pojūtis ir net trys televizoriai.

„Projektą pradėjome dar prieš įsigijant numatytą būstą. Kadangi 9 aukštų namas Pilaitės mikrorajone buvo dar tik statomas ir buto pertvaros nesuformuotos, turėjome galimybę viską keisti pagal savo projektą. Tik įsitikinę, kad sutalpinsime visas pageidaujamas funkcijas, užsakovai nusprendė pasirašyti pirkimo sutartį ir nedelsiant pradėti parengiamuosius statybinius darbus“, – projekto pradžią prisimena dizaineris M. Kartanas.

Augalai atkartoja mišką

Erdvė padalinta į dvi atskiras dalis: gyvenamoji su rūbine ir miegamasis, nuo gyvenamo ploto atskirtas pertvara bei durimis iki pat lubų. Atvėrus duris, atskiros erdvės apsijungia. Vientisos abiejų patalpų lubos suteikia didesnės erdvės įspūdį.

Norint dar labiau sustiprinti šį įspūdį, rūbinės pertvaros formuotos iš spintų ir lentynų, kurie nesiekia lubų. Taip pasiekiama, kad būtų matomos visos buto lubos plotą. Dar daugiau erdvę vizualiai išplečia veidrodžiai, kurie atspindi didesnes šiltai baltą sienų ir baldų spalvą. Žmogui, kuris būna bute, atrodo, kad būstas didesnis.

Poilsio zona nuo virtuvės ir valgomojo atskirta TV „barjeru“ pagamintu iš pastelinių atspalvių marmuro, su nedidele, bet ryškia užuomina, jog visai šalia namo yra labai gražus miško masyvas. „Barjero“ viršuje įrengtas lovys, kuriame pasodinti smulkialapiai augalai primena vaizdą pro miegamojo langus.

Marmuras stalviršiams

Marmuras panaudotas ir virtuvės baldo stalviršiui, bei sienos apdailai virš jo. Nors virtuvė ir nėra labai didelė, tačiau ji tikrai funkcionali ir patogi bet kuriam joje mėgstančiam gaminti šeimininkui ar šeiminkei. Šalia poilsio zonos suprojektuota ir mini darbo vieta, kuri gali būti sumažinta iki knygų lentynos dydžio. Šis baldas, kuriuo galima naudotis iš dviejų pusių, atlieka dvigubą funkciją. Pirmiausia tai pertvara, kuri skiria garderobinę nuo svetainės ir daiktų saugojimo vietos, bei darbo stalas.

Vaizdas pro miegamojo langus lengvai gali apgauti, kad butas yra ne didmiestyje. Pro langą matomi vešlūs medžiai, pušys įpareigojo perteikti šia nuotaiką ir interjere. Todėl pasirinkta naturalių, smelio ir samanų atspalvio tekstilė, natūralaus ąžuolo grindų danga, kiti elementai, primenantys gamtą.

Tačiau išliko ir keli akivaizdūs urbanistinio stiliaus elementai, šie labiau priminė šeimininkų aktyvų gyvenimo būdą ir pačio pastato architektūrinius sprendimus. Drabužių spinta miegamajame gali būti uždaroma storo audinio užuolaida, kuri bute pagerina akustiką. Iš kitos pusės, tai nekasdieninis, bet labai patogus sprendimas norint matyti visą spintos turinį, nes tokią užuolaidą lengva pilnai atitraukti. Šiame kambaryje tik keli būtiniausi baldai: integruota drabužių spinta, pastatomas veidrodis ir žinoma, dvigulė, minkšto karkaso lova. Tekstilė pasirinkta dėl to, kad buto šeimininkai didžėjai ir jiems svarbu, jog nebūtų akustinių trikdžių ir aido.

Vonios rebusas

Gan sudėtinga užduotis buvo deramai suprojektuoti vonios kambarį, kuris buvo netaisyklingos formos, o jo dydis vos 4 kvadratiniai metrai. Užsakovė atsisakė numatytos dušo kabinos ir pageidavo vonios, kurioje galėtu naudotis tiek dušu, tiek ramiai pagulėti po įtemptos dienos ar linksmo vakarėlio.

Suradę reikiamo dydžio vonią ją vargais negalais įtalpinome į numatytą vietą. Tokiame mažame vonios kambaryje teko rasti vietą ir skalbykleu bei likusiai įrangai. Dizaineris ir statybininkai skaičiavo kieekvieną centimetrą ir net milimetrą.

Interjero autorius - Mantas Kartanas
Foto - Vytautas Narkevičius

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)