Nedidelės erdvės dizaineriams neretai sukelia tikrai nemažą galvos skausmą, kuris paprastai viršija su didelėmis erdvėmis susijusius rūpesčius. Itin daug rūpesčių kyla tais atvejais, kai nedideliame plote mėginama įgyvendinti visas idėjas, susijusias tiek su būtina įranga, tiek ir su funkcionalumu, rašo diynetwork.com.

Deja, tenka susitaikyti su mintimi, kad mažoje erdvėje nepavyks įrengti virtuvės, tenkinančios visus poreikius be išimties. Jei bent kartkartėmis gaminate, svarbiausia šios namų erdvės paskirtis – maisto ruošimas. Taigi rekomenduojama susitelkti būtent į šią virtuvės funkciją pasirūpinant, kad visi reikiami prietaisai ir maistui ruošti reikalingi paviršiai yra būtent čia.

Tiesa, šiek tiek vietos vis tik sutaupysite rinkdamiesi erdvei neapkrauti skirtus inovatyvius variantus, pavyzdžiui, pamažintą mikrobangų krosnelę, dviejų gaminimo taškų viryklę ar vienos dalies plautuvę. Tokiu būdu neatsisakydami funkcionalumo neapkrausite itin vertingos erdvės. Jei vis tik virtuvėje jums būtina darbo vieta, apsvarstykite galimybę rinktis nedidelių gabaritų darbo salelę ar atlenkiamą stalą, kurį galėsite be didesnio vargo paslėpti spintoje, kai jis nebus reikalingas.

1. Atverkite erdvę

Maža virtuvė kartais gali sukelti klaustrofobiją, jei šią erdvę apkrausite nesibaigiančiomis spintelėmis, kabančiomis virš galvos. Neretai maistą ruošiantis asmuo nė negali pasiekti to, kas sudėta tose pakabintose spintelėse. Be to, šios spintelės neišvengiamai kelia uždarumo jausmą. Jei galite užtikrinti tvarką virtuvėje, rinkitės atvirus variantus. Tiks lentynos, puodų kabyklos, magnetiniai peilių ar prieskonių laikikliai. Patikėkite, virtuvė tikrai atrodys erdvesnė ir turėsite puikią galimybę demonstruoti mėgstamiausius produktus ir švytinčius puodus.

Maža virtuvė

2. Medžiagų deriniai

Nors nedidelėje virtuvėje atviros erdvės suformuoti tikrai nepavyks, vis tik lieka nemažai pačių įvairiausių dėmesio vertų variantų. Tiesą pasakius, šie sprendimai mažoje erdvėje atrodo netgi geriau nei milžiniškoje. Daugeliui kuo puikiausiai suprantama, kad dideliame plote kur kas paprasčiau paslėpti trūkumus ar atskirti vienas kitam prieštaraujančius stilius. Nors mažytei jūsų virtuvėlei turbūt trūksta įdomesnių architektūrinių detalių, jūs patys kuo puikiausiai galite sukurti išskirtinį stilių pasirinkdami tinkamus stalviršius, spintelių plokštes, įrangą, grindis, apšvietimą ir spalvų gamą. Ar jūsų virtuvėje yra bent viena vieta, kuriai būtų galima suteikti patrauklių linkių? Ar granito stalviršis gali būti suderintas su pasirinkta spintelių spalva? Geriausias spendimas – visų paviršių pavyzdžius sujungti į bendrą paveikslą. Dar vienas itin svarbus patarimas: tos pačios spalvos panaudojimas ir įrangos bei spintelių stilistikos išlaikymas padeda sukurti apibendrintą vaizdą.

3. Stiklas virtuvėje

Vienas paprasčiausių būdų praplėsti virtuvės erdvę – įtraukti stiklą, suteikiantį perregimumo objektams ir didinantį erdvės pojūtį ar tai, ką dizaineriai linkę vadinti negatyvia erdve. Galite rinktis stiklinį maisto ruošimo paviršių, stalviršį ar stiklines spintelių dureles. Ne ką prastesnis ir stiklinių virtuvės durų, skiriančių maisto ruošos erdvę nuo viso pasaulio, variantas, kuris vizualiai praplės erdvę. Be to, galite rinktis šviesą atspindintį stiklą, suteiksiantį virtuvei žavingo švytėjimo. Svarbu nepamiršti, kad sienos plotas virš maisto ruošimo paviršiaus – ideali vieta veidrodžiui. Tiesa, ne ką prasčiau veidrodžiai tiks ir strategiškai tinkamose virtuvės vietose.

4. Tinkamas apšvietimas

Kaip ir bet kuriai kitai namų erdvei nedidukei jūsų virtuvei būtinas tikslinis ir atmosferinis apšvietimas. Dažniausiai virtuvėse montuojamas fluorescencinis apšvietimas, kai melsvos šviesos srautas nukreipiamas į šioje erdvėje esančių objektų susitelkimo vietas, įskaitant ir maistą. Balansui suteikti apsvarstykite galimybę įsigyti kabinamų šviestuvų, garantuosiančių valgymo zonai labiau apetitą keliančių spalvų. Štai keli nesudėtingi būdai erdvės pojūčiui sustiprinti nedidelėje virtuvėje.

Ryškų gelsvo atspalvio apšvietimą naudokite po viršutinėmis spintelėmis jį nukreipdami į stalviršį. Į virtuvės spinteles nukreiptas taškinis apšvietimas nuo lubų suteiks virtuvės erdvei vizualaus judėjimo, šviesos ir tamsos kontrasto. Taigi toks apšvietimo variantas kur kas sėkmingesnis nei šaltai melsvo atspalvio fluorescencinis apšvietimas.

Atkreipkite dėmesį į grindis: pastaraisiais metais grindiniai šviestuvai tapę populiariu pasirinkimu. Dar galima rinktis šviestuvus, montuojamus po apatinėmis spintelėmis. Toks sprendimas taip pat suteiks galimybę apšviesti virtuvę iš apačios.

Maža virtuvė

5. Grindų svarba

Kur žvilgsnis dažniausiai krypsta vos tik įžengus į erdvę? Dažniausiai žvelgiama žemyn, o tai reiškia, kad virtuvėje iš karto atliekama šiukšlių kibiro ar nutrintų grindų apžiūra. Štai kodėl grindims nedidelėje virtuvėje tenka itin reikšmingas vaidmuo. Linoleumas – laiko patikrintas virtuvės grindų dangos variantas, pasižymintis ne tik praktiškumu, bet ir patrauklia kaina.

Jei vis tik pageidaujate išskirtinio varianto, rinkitės marmurą: kadangi virtuvės plotas nedidelis, grindų dangos kaina nesukels šoko. Tiesa, toks variantas turi trūkumų – šaltas ir labai kietas paviršius. Dar galima rinktis dailų kamštinės dangos variantą, tačiau labai svarbu ją tinkamai impregnuoti.

6. Erdvę plečiančios spalvos

Sienų, įrangos, paviršių, kėdžių ir netgi rankšluosčių spalvos gali pakeisti bendrą vaizdą ir turėti teigiamos arba neigiamos įtakos virtuvės dydžio suvokimui. Pastelinės ar šviesios spalvos, derinamos su balta, šviesą atspindi, kreipia žvilgsnį į viršų, todėl lubos atrodo aukštesnės. Vis tik nederėtų visiškai vengti bet kokių ryškesnių spalvų, nes drąsūs tonai mažesnio dydžio virtuvėje gali būti labai naudingi. Galbūt pats laikas apsvarstyti galimybę ir pasirinkti ryškiai raudonas spinteles su salierų žalumo sienomis ir bananų geltonumo betoniniu stalviršiu? Kažin ar kas drįstų ginčytis, kad šis ekscentriškas derinys ryte veiktų ne ką prasčiau už stiprios kavos puodelį.

Maža virtuvė

7. Pirmenybė – komfortui

Savaime suprantama, specialistai žino daugybę būdų, kaip vizualiai praplėsti erdvę, pradedant baldų bei įrangos išdėstymu ir baigiant tinkamomis spalvomis. Vis tik vertėtų pagalvoti, ar tikrai būtina erdvę plėsti pasitelkiant interjero dizaino sprendimus. Neretai susitaikant su egzistuojančia erdvine situacija galima sukurti nuostabią puikiai įrengtą nedidelę virtuvę. Taigi užuot taikę triukus, skirtus erdvei praplėsti, apsvarstykite galimybę su ja tiesiog susigyventi. Užuot rinkęsi šviesų ar blizgantį variantą pagalvokite apie jaukumą. Galbūt virtuvėje pavyktų rasti šiek tiek vietos nedideliam minkštasuoliui, ant kurio galėtumėte jaukiai įsitaisyti su į svečius užsukusiu bičiuliu. Dar galima rinktis tamsias ir sodrias spalvas, suteikiančias prabangos, o galutinį vaizdą papildyti ištaigingais aksesuarais.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)