Gera žinia ta, kad kiekvienas, turintis pinigų, gali tapti dvarininku. Istorinį objektą įmanoma nupirkti už prabangaus buto Vilniuje kainą.

Apžvelgsime kelis parduodamus dvarus. Skelbimai patalpinti portale „alio.lt“

Anavilių dvaras

Anavilio dvaras, kuris prieškaryje vadinosi „Anovil”, nuo XVIII a. pradžios priklausė Jelinskių šeimai ir būdavo perduodamas iš karto į kartą. Tuo metu ši giminė buvo garsi ir pažangi. Šeimai priklausė ir šalia esantis Glitiškių dvaras, o Anavilio dvaras kaip kraitis buvo perduotas valdyti dukrai Annai, kuri ištekėjo už žydo Erdmano. 1940 metais, kai atėjo rusų kariuomenė, Erdmanai ir Jelinskiai išvyko į Lenkiją, tačiau besitraukdami iš šalies Anavilio dvaro teritorijoje kažką užkasė... Vietiniai pasakoja, kad apie 1990-1995 metus į dvaro teritoriją buvo atvykę žmonės iš užsienio ir kasinėjo. Lyg tai kažką rado...

Pats dvaras iki XIX a. vidurio buvo medinis, tačiau vėliau perstatytas į mūrinį. Pagal 1905 metų pajamų inventorizacinę bylą dvarui priklausė 5-7 aplinkiniai kaimai, kuriuose gyveno apie 300 žmonių. Tiesiogiai dvare dirbo 15 darbuotojų.

Pagrindines pajamas dvaras gaudavo iš žemdirbystės ir gyvulininkystės. Kaip ir tuo metu buvo įprasta, turėjo karčiamą, degtinės varymo fabrikėlį. Iš kitų dvarų išsiskyrė tuo, kad visais laikais, net „nepritekliaus metais“ - klestėjo. Visas šis istorinis grožis parduodamas už 299 tūkst. eurų.

Diktariškių dvaras

Parduodamas Diktariškių dvaras Radviliškio sav. 1820 m. pastatytas Šemetų giminės. Už dalyvavimą 1863 m. sukilime Juozas Šemeta caro valdžios ištremtas į Ufą, o dvaras nusavintas. Nuo XIX a. ūkio šeimininkai dažnai keitėsi. Dėl to ne kartą buvo rekonstruotas dvaro vidus.

Dabartiniam savininkui priklauso išlikę Tado Šemetos statyti klasicistiniai dvaro rūmai (vienaaukštis 1592 kv.m bendro ploto mūrinis pastatas su dviaukšte centrine dalimi, kurio fasadą puošia 6 kolonų portikas, iš kiemo pusės centrinė dalis akcentuota 6 piliastrais ir trikampiu frontonu), 1.47 ha kitos paskirties žemės valdos(didelis parkas, įspūdingo grožio įvažiavimas-brandžių medžių alėja), 170 kv.m mūrinis sandėlis ir du medinio karkaso sandėliai (26 ir 76 kv. m). Dvarui kaip ir sodui reikia priežiūros.

Dvaras priskiriamas respublikinės reikšmės kultūros paveldo paminklų kategorijai. Iš kitų statinių išlikę dvaro tvartai, spirito varykla ir svirnas, kurie dabartiniam dvaro savininkui nepriklauso. Kaina 260 tūkst. eurų

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (65)