Poreikių ir kambario funkcionalumo derinimas

„Ikea“ tyrimai rodo, kad miegamasis lietuviams yra viena svarbiausių namų erdvių po virtuvės ir vonios bei tualeto kambarių. Tačiau kartu tai viena labiausiai „pamirštų“ patalpų namuose – čia sandėliuojami kitur netelpantys daiktai, o interjero klausimai nustumiami į šoną.

K. Tamašauskaitė atkreipia dėmesį, jog ėmusis pokyčių, pirmiausia reikėtų suplanuoti kokių baldų reikia ir kaip juos išdėstyti, mat tai pirmiausia lemia poilsio erdvės patogumą. Pasak jos, atsinaujinti būtina, nes ilgą laiką nekeistas miegamasis nebetenkina esamų poreikių, o šie dar labiau pasikeičia užaugus ir išsikrausčius vaikams, atsiradus naujoms veikloms ir pomėgiams – taip, kaip atsitiko ir šiai porai.

Pasak dizainerės, svarbiausi baldai miegamajame, nuo kurių turėtų prasidėti planavimas, yra patogi lova, spinta, komoda ir spintelės prie lovos bei tinkamas apšvietimas. Visi kiti baldai bei aksesuarai gali būti perkami ir įrengiami palaipsniui.

Miegamojo atnaujinimas

Daiktų sandėliavimas miegamajame

Dar viena dažna lietuvių namuose „įsigyvenusi“ problema, kurią irgi būtina spręsti, nepatogūs daiktų laikymo sprendimai.

„Atlikdama namų vizitus pastebiu, kad žmonės smulkiais daiktais nukrauna visus lygius paviršius. Šiame 20 metų neatnaujintame šeimos miegamajame patogumo taip pat trūko – prieš lovą pakabinta siaura atvira lentyna buvo skirta visoms smulkmenoms laikyti, kambaryje stovėjo spinta, kurios kadaise slankiojusios durys jau nebeatsidarė. Tai itin apsunkina poilsiui skirtą erdvę ir kuria netvarkos įspūdį, o kur dar dulkės ar laikas, kurį reikia skirti šių daiktų tvarkymui“, – pastebi interjero dizainerė.

Pirmoji pagalba tokiam kambariui, anot dizainerės, yra funkcionali spinta, stalčiai po lova, komoda. K. Tamašauskaitė pataria rūbų spintą rinktis pagal tai, kiek stalčių, krepšių, lentynų sulankstomiems rūbams ir vietų pakaboms joje yra.

„Prieš lovą poros kambaryje buvusias atviras lentynas pakeičiau į tokias, kuriose bus patogu laikyti įvairius smulkius daiktus, vaistus ar sulankstytus drabužius. Spintoje sumontavome lentynų sulankstomiems rūbams, pakabas kelnėms, vidutinio ilgio ir ilgiems drabužiams, taip pat stalčius bei vielinius krepšius smulkiems drabužiams. Lentynos su daiktų saugojimo dėžėmis itin pravers praėjusio sezono drabužiams ir patalynei susidėti. Spinta bus tuo talpesnė, kuo daugiau joje sprendimų pritaikysite – todėl stalčiai, jų skirtukai, dėžės ir krepšiai yra tiesiog būtini. Svarbiausia, kad visi šie baldai ne tik atlieka svarbią funkciją, talpina visus šeimininkų daiktus, bet ir palieką „švarią“ erdvę“, – apie interjero pokyčius pasakoja K. Tamašauskaitė.

Atnaujintų namų šeimininkai svajojo turėti šviesų, šiltą ir jaukų miegamąjį, kuriame būtų gera leisti laiką po dienos darbų. Tokie poreikiai padiktavo šviesias kambario spalvas, o baldus ir medžiagas dizainerė derino galvodama apie tai, koks yra tobulas miegamasis.

Pokyčiams akimirksniu – kita tekstilė ir apšvietimas

Atnaujintame kambaryje buvę blizgūs audiniai ir ryškios spalvos po 20 metų buvo ne tik nebemadingi, bet ir spėję pabosti patiems namų šeimininkams. Pasak dizainerės, dažnu atveju, būtent tekstilės atnaujinimas padeda akimirksniu pakeisti visą kambario nuotaiką, o tai padaryti – paprasta ir kainuoja nedaug.

„Skirtingos audinių faktūros ir spalvos gali atlikti pagrindinį vaidmenį pokyčių išsiilgusiame miegamojo interjere. Į šios šeimos miegamąjį gyvumo ir natūralumo įnešė naujos lininės užuolaidos nakčiai ir lengvos, daug šviesos praleidžiančios užuolaidos dienai. Patariu išnaudoti ir dekoratyvinių pagalvėlių teikiamus džiaugsmus – į jas ne tik patogu „įkristi“ skaitant knygą ar žiūrint televizorių, bet ir skirtingų spalvų bei raštų pagalba įkvėpti naują nuotaiką kambariui“, – teigia interjero dizainerė.

Apie šviesų ir jaukų poilsio kambarį svajojusios šeimos miegamajame, kaip pastebi K. Tamašauskaitė, vyravo ir kita mūsų namuose itin dažna klaida – neapgalvotas apšvietimas.

„Kambaryje buvo tik vienas mažai šviesos skleidžiantis lubinis šviestuvas ir du labai maži šviestuvai prie lovos. Šviesos ir jaukumo kambariui akimirksniu suteikė lakoniškas, lengvų formų šviestuvas, skleidžiantis gausią, bet sklaidytą šviesą. Kadangi miegamajame pakabinome ir veidrodžius, virš jų įrengėme po šviestuvą – jie šeimininkams padės matyti „teisingą“ savo atspindį“, – jaukumą ir funkcionalumą kuriančius sprendimus vardija dizainerė bei priduria, kad apšvietimą atnaujinti nesunku ir be profesionalaus elektriko pagalbos – šiandien netrūksta funkcionalių apšvietimo sprendimų, kuriuos galima jungti į paprastą kištukinį lizdą.

Anot K. Tamašauskaitės, tam, kad namai būtų stilingi ir šiuolaikiški, juos reikėtų minimaliai atnaujinti su besikeičiančiu sezonu.

„Pokyčiai nebūtinai turi būti brangūs ar didelio masto. Tekstilės keitimas, nuotraukų rėmeliai, naujų spalvų aksesuarų deriniai – tai nesudėtingai įgyvendinami pokyčiai, kuriuos diktuoja gyvenimo įvykiai ar sezoniškumas. Svarbu atrasti teisingus funkcinius sprendimus, kurie leistų be vargo rūpintis ir kambario išvaizda. O svarbiausia taisyklė, kurią įvaldžius miegamąjį atnaujinti bus daug paprasčiau – mažiau yra daugiau“, – teigia dizainerė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (83)