Išskirtinumą kuria holas

Kartu su kolege Goda Račkauskaite interjerą projektavęs architektas Mindaugas Leknickas patvirtina – jiems pasisekė visapusiškai, mat užsakovai, sykiu ir 130 įmonės darbuotojų, pasitikėjo jų idėjomis ir pritarė daugumai pasiūlytų sprendimų. „Užsakovai itin pageidavo, kad būtų šviesu ir spalvinga, kuo daugiau mėlynos (įmonės) spalvos. Todėl, be geltonų pertvarų, biure vyrauja šaltesnių, melsvesnių tonų minkštieji baldai, elementai, pasitarimų kambarėlių spalvos taip pat artimos mėlynai. Norėjosi jaunatviško, ne rimto ir tamsaus biuro“, – pasakojo „Lava studio“ architektas.

Nors biure vyrauja atviro plano biurai (angl. „open space“), darbo vietos išdėstytos atsižvelgiant į darbo pobūdį, ypač daug dėmesio skiriant garso izoliacijai tarp darbo vietų ir skirtingose zonose.

Efektyviausios priemonės – akustinės plokštės ant stiklo pertvarų, kuriančių peršviečiamumo įspūdį, žaliąją veją primenanti grindų danga, veltiniu aptaisyti baldai ir šviestuvai. Akustinės plokštės, kiliminė danga ir kiti minkštieji elementai skirti tam, kad neaidėtų biuro erdvės. Garso izoliacijai tarp darbo erdvių ir poilsio-susitikimų zonų pasitarnavo stacionarios atitvaros su stiklais.

Kolegų pokalbiams ar pasitarimams skirtos uždaros erdvės kiekvienoje iš darbo zonų. Bendravimui pasitarnauja iš metalo ir stiklo pagaminti, jūrinius konteinerius primenantys kambarėliai (angl. „box“). Vienas konteineris įrengtas hole ir skirtas biuro svečiams. Konteineriai, anot architekto, pagal brėžinius surinkti biuro erdvėse – tikrieji moduliniai konteineriai čia tiesiog būtų netilpę dėl savo matmenų ir svorio.

Hole svečius stebina ir itin didelio svorio bei sudėtinga pilnavidurio stiklo plytų pertvara, laikoma iš organinio permatomo stiklo pagamintų laikiklių. Stiklo plytos klijuotas netradiciškai – vertikaliai, kai kur paliekant tarpus, plytų nededant, tokiu būdu išgauti įvairiausi raštai, o esant dirbtiniam ar natūraliam apšvietimui, sukuriamas švytėjimo efektas.

Priešais pertvarą – ne mažiau įspūdinga darbuotojų daiktams laikyti sukonstruota spinta metalinėmis perforuotomis durimis, kurių paviršiuje, naudojant metalinius pagaliukus, kuriami įvairiausi raštai.

Netikėtas išmanumas

Kaip ir įprasta šiuolaikiniuose biuruose, erdvėse palikti atviri vamzdžiai, laidai ir kitos inžinerinės sistemos, kurių, pašnekovo žodžiais, čia itin gausu. Vietomis – valgomojo zonoje, virtuvėje, poilsio erdvėse, konferencijų salėje ir hole – apnuogintas komunikacijas pridengia ažūrinės lubos, pagamintos iš tam tikro storio ir pločio faneros. Antroji jų funkcija – paslėpti itin plono skersmens cilindro formos LED šviestuvų tvirtinimo elementus. Beje, hole esantys ploni cilindrai, konteineriuose esantys šviestuvai ir į juos vedantys LED šviestuvai sujungti į išmaniąją sistemą.

Dvi – apšvietimo ir informavimo – funkcijas atlieka spalvoti LED RGB šviestuvai. Įrengti hole, jie vingiuoja per visą biurą ir nukreipiami į visus pasitarimų kambarėlius. Darbuotojai nė nepalikę darbo vietų gali sužinoti, ar jų pageidaujamas konteineris laisvas – mat jei jis užimtas, LED šviestuvas švyti baltai. Atsilaisvinus kambarėliui, šviestuvas sušvinta ta pačia spalva kaip ir konkretus kambarėlis. Kambarėlių viduje apšvietimas perimetrinis LED šviestuvu, tačiau yra ir lubinis šviestuvas.

Darbo vietų apšvietimui pasirinkti profesionalūs šviestuvai su prizminiais stiklais, dėl kurių šviesa sklinda netiesiogiai, neakina ir neatsispinti nuo paviršių.

Darbo zonose paklota garsą sugerianti kiliminė danga, dalyje poilsio erdvių – medžio imitacijos PVC danga. Dangų tipas ir gamintojai pasirinkti atsižvelgiant į pastato architektūrinės dalies autoriaus architekto Gintauto Natkevičiaus parengtą projektą. Interjero projektuotojai rinkosi tik šviesesnes spalvas, norimą medžiagiškumą.

Greta konteinerių įrengtose poilsio zonose – veją primenanti danga. Nors ši Lietuvoje visų pirma dėl gaisrinės saugos reikalavimų retai tesutinkama danga pradžioje turėjo tarnauti tik kaip takeliai poilsio erdvėse, vėliau ja nuspręsta padengti ir visų konteinerių sienas. Mat, pasirodo, ji efektyviai sugeria garsą. M. Leknickas atviras – prireikė pastangų, kad ši danga atkeliautų į Lietuvą, tačiau tuo noriai sutiko pasirūpinti rangovai.

„Helis“ biuras/ Foto: Goda Račkauskaitė

Nevengė žalumos

Žalios spalvos netrūksta ne tik ant grindų, bet ir ant sienų. Poilsio zonoje įrengtas vertikalus dirbtinių augalų sodas, sykiu čia įkomponuotas paties „Helio“ darbuotojų gamintas žaidimų aparatas. Priešingai, nei gyvų augalų siena, čia įrengta nereikalauja papildomos priežiūros, drėkinimo, neužima daug vietos. Dar vienas „žalias“ architektų sumanymas – specialiai pagamintuose staliukuose susodinti gyvi medeliai.

Augalų temą pratęsia ir skirtingų raštų bei spalvų iš akustinio veltinio pagamintų medžio lapų sienelė („Abstracta Air Leaf“ akustinis gaminys).

Darbuotojų patogumui įrengtas nedidelis, miegui skirtas kambarys, „paslėptas“ po medžio apdaila. Poilsiui skirtos ir žaidimų konsolės, stalo futbolo stalas, bokso kriaušė, galiausiai įrengta pora kabinetų tiems, kam reikia privatumo.

Darbo zonose parinkti patogūs ir ergonomiški reguliuojamo aukščio baldai, jaukią aplinką kuria spalvingi ir kokybiški moduliniai minkštieji baldai, specialiai biurui pagaminti virtuvės baldai, baro stalai, patogios, veltiniu apdailintos ir iš plastiko pagamintos kėdės. Įdomu, kad poilsio zonoje išdėliotų kėdžių pilkos spalvos nugarėlės pagamintos iš perdirbtų plastiko butelių ir sugeria dalį garso. Ypač įdomus sprendimas – teniso stalą primenantis posėdžių stalas, prie kurio sėdima netradiciškai – ant sūpynių.