Remiantis skelbimų portalo aruodas.lt kainų statistikos duomenimis, šių metų sausio mėnesį Trakų Vokėje vidutinė namo kvadratinio metro kaina siekė 670 eurų. Bendras Vilniaus vidurkis – 1218 eurų.

Namų kainos Trakų Vokėje yra gerokai nukritusios, mat 2018-ųjų sausio mėnesį vidutinė kvadratinio metro kaina siekė 980 eurų. Kaip matyti iš statistikos duomenų, kainos ne visuomet stabiliai, tačiau visus metus krito.

Daugiabučių niekas nestato

Kodėl pasirinktas būtent namas? Pasak nekilnojamojo turto (NT) bendrovės „Vilniaus turtas“ direktoriaus Antano Kudarausko, Trakų Vokėje daugiausia dominuoja privatūs namai, statyti iki 2008-ųjų metų.

Daugiabučių čia yra vos keletas, o ir tie statyti dar sovietiniais laikais.
NT eksperto teigimu, šioje zonoje daugiabučiai buvo vystomi iki nepriklausomybės laikų, o vėlesniu periodu nebuvo nei projektuojamų, nei planuojamų naujų daugiabučių, o ir sklypų tokiems statiniams čia nėra.

Todėl butų čia nėra daug – vos keli šimtai – ir jie nėra brangūs, nes Trakų Vokėje populiaresni gyvenamieji namai.

„Šiame mikrorajone yra visa reikiama infrastruktūra: gera mokykla, darželis, visuomeninis transportas, degalinės, prekybos centrai, kavinės – todėl čia kuriasi šeimynos su mažamečiais vaikais ,nes čia tikrai gaus vietą mokykloje ir darželyje, kas yra sunku kituose mikrorajonuose“, – tvirtino A. Kudarauskas.

Pašnekovo įsitikinimu, dauguma gyventojų šiame rajone yra išsilavinę pasiturintys gyventojai, gaunantys aukštesnes pajamas. Kaip jis teigia, Trakų Vokė yra labai sėslus rajonas, žmonės iš šio rajono retai išvyksta gyventi kitur.

Anot A. Kudarausko, po to, kai čia pastatė keletą naujų prekybos ir maitinimo įstaigų, rajonas įgavo antrą kvėpavimą – aktyviai pradėti statyti nauji individualūs namai ir dvibučiai, keičiamos sklypų paskirtys, jie skaidomi, dalinami ir pritaikomi namų bei kotedžų statyboms. Eksperto nuomone, Trakų Vokė ateityje turėtų augti sparčiau.

Aplinkiniuose rajonuose kainos panašios

Viktoras Račkovskis, bendrovės „Centro kubas“ direktorius patvirtino, kad šiame rajone niekada nebuvo statyta jokių naujų daugiabučių. Tačiau buvo keletas atvejų, kai didelio ploto gyvenamieji namai buvo perdaryti į atskirus butus.

„Bendrai, situacija rinkoje yra labai stabili. Kaip ir anksčiau, Trakų Vokėje daugiausia statomi dvibučiai gyvenamieji namai ir individualus gyvenamieji namai. Taip pat parduodami A+ klasės namai naujame privačių namų kvartale „Akmenvilis“, bei formuojasi netoliese nauja pažangių energetikos sprendimų gyvenvietė „Baltai“.

Šiuo metu Trakų Vokėje naujų namų kainos vyrauja nuo 700 EUR už kv. m iki 1200 EUR už kv. m priklausomai nuo sklypo dydžio ir įrengimo, butų kainos taip panašios nuo 800 EUR už kv. m iki 1200 EUR už kv.m, priklausomai nuo statybos metų ir įrengimo. Tokios būstų kainos yra panašios į kainas, vyraujančias aplinkinėse gyvenvietėse, pvz., Lentvaryje. Todėl kaina nėra pagrindinis Trakų Vokės diferencialas mąstant apie būstą šioje Vilniaus dalyje“, – DELFI aiškino ekspertas.

Kursuoja tik vienas autobusas

Anot V. Račkovskio, šis rajonas yra patrauklus tiems, kuriems rūpi ramus gyvenimo būdas, kuriems svarbi gamta. Jis patikino, jog Trakų Vokė yra graži ir tvarkinga gyvenvietė: netoliese teka Vokės upė, plyti tvenkiniai.

„Naujakuriams su vaikais svarbu tai, jog rajone veikia keli darželiai ir Trakų Vokės gimnazija. Turintiems automobilį, Trakų Vokė taip pat siūlo gerą ir greitą susisiekimą su Vilniaus miestu ir jo centrine dalimi. Tiesa, susisiekimas viešuoju transportu yra sudėtingesnis – Trakų Vokę aptarnauja tik vienas autobusas, šiuo atžvilgiu Trakų Vokė kiek nusileidžia Lentvariui, kuriame veikianti geležinkelio stotis garantuoja sklandų susisiekimą su Vilniaus centru. Kai kuriuos naujakurius nuo Trakų Vokės gali atbaidyti tai, jog Vilniaus bendrojo plano koncepcijoje numatyta netoliese Trakų Vokės plėtoti pramoninės teritorijas“, – kalbėjo V. Račkovskis.

Eksperto nuomone, geriausiai rajono patrauklumą parodo vyraujančios NT rinkos tendencijos. Kadangi ten ir toliau nepaliaujamai statomi gyvenamieji namai, vadinasi, rajonas išties patrauklus naujakuriams, o ypač jaunoms šeimoms.

Jis įsitikinęs, jog dėl gero susisiekimo ir žemesnių sklypų kainų, Trakų Vokė buvo ir yra patrauklus rajonas naujų namų statyboms.

„Toks jis greičiausiai ir liks: nors bendrojo plano koncepcijoje šiai teritorijai numatyti sprendiniai galioja jau dvidešimt metų, gyvenamojo būsto vystytojams jie niekada nebuvo patrauklūs. Tikėtina, kad esama būsto kainų ir rinkos intensyvumo situacija ateityje bus panaši ir vystysis tolygiai su situacija kaimyninėse Daniliškių, Kazbėjų, Naujasodžio, Gurelių ir Lentvario gyvenvietėse“, – rajono perspektyvas apibūdino. V. Račkovskis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (136)