Dauguma parduodamų butų yra centre

Šiuos butus siūlantis Ričardas (pavardė redakcijai žinoma – aut. past.) teigia, kad turi verslo partnerius Atėnuose, kurie bendradarbiauja su pačiais graikais ir pardavinėja tuos butus. Jo teigimu, NT kainos šioje šalyje šiuo metu pasiekusios istorines žemumas.

„Mes turim Graikijos nacionalinio banko ataskaitą. Nuo 2007 iki 2017 metų NT kainos Atėnuose nukrito 2,5 karto. Nuo kitų metų jau graikams pradės duoti paskolas, o dabar kol kas jiems neduoda. Realiai pagrindiniai pirkėjai, kurie perka Graikijoje, Atėnuose, yra Izraelio piliečiai, kiniečiai, rusai, olandai ir anglai“, – DELFI kalbėjo vyras.

Anot jo, kaip ir daugelį šalių, Graikiją stipriai paveikė ekonominė krizė, kuri ir lėmė kainų kritimą. Lygiai taip pat kaip ir prieš krizę karininko pensija Graikijoje buvo 3000 eurų, o kai krizės metu ją sumažino, tai dabar ji siekia 700 eurų.

„Tie visi butai yra centre, nes Atėnų centras yra ganėtinai didelis, 5 kilometrų pločio ir tokio pat ilgio Mes turime verslo partnerius, kurie gyvena Atėnuose, bendradarbiauja su graikais. Kainos yra nuo kokių 8000 eurų, kainuoja pusrūsis tiek. Butų nuo pirmo aukšto iki ketvirto kvadratinis metras grubiai kainuoja 600-700 eurų. Tarkim, 30 kv. metrų kainuoja 25 tūkst. eurų. Dabar lietuviai nupirko tris butus, už 90 kv. metrų jie mokėjo 42 tūkst. eurų, už 56 kv. metrus mokėjo 32 tūkst. eurų, už 36 kv. metrus mokėjo 27 tūkst. eurų. Nu va, daugmaž va tokios kainos“, – kalbėjo Ričardas.

Pasak pašnekovo, yra ir tokių rajonų, kuriuose gyvena iš Sirijos atvykę piliečiai, bet juose paprastai butų niekas neperka. Vietiniai gyventojai tai žino, todėl stengiasi parinkti tą butą, kuris tinka tiek pagal pageidavimus, tiek pagal biudžetą. Ričardo teigimu, dauguma žmonių čia perka NT investicijai.

„Atėnuose šiais metais apsilankė 35 milijonai turistų. Tai yra labai didelis srautas turistų. Manoma, kad iš mėnesio, 30 dienų, butas pilnai būna apgyvendintas 20 dienų. Jie (agentūra – aut. past.) už tai ima 30 proc., o 70 proc. atitenka buto savininkui. Jie patys ir remontą padaro, aišku, klientas apmoka“, – aiškino pašnekovas.

Sunki mokestinė našta pirkėjui

Kaip jis tvirtina, Atėnai investicijai palankūs tuo, kad čia yra net 9 mėnesių turizmo sezonas. Saugumui užtikrinti už papildomą kliento mokestį, prieš pasirašant preliminarią sutartį ir išsirinkus norimą butą, jį patikrina advokatas, kad įsitikintų, jog šis nėra įkeistas, areštuotas, ar nėra kažkokių skolų. Tuomet klientas atskrenda antrą kartą ir jau gali nusipirkti butą.

Nekilnojamojo turto mokestis dviejų kambarių butui yra nuo 105 iki 110 eurų. Pas graikus labai įdomiai, agentūrai moka ir pirkėjas, ir pardavėjas po tūkstantį eurų. Tada reikia gauti mokesčių inspekcijoje mokėtojo kodą, kuris kainuoja 150 eurų, notaras maždaug kainuoja apie 800 eurų, vertėjas kainuoja 50 eurų, nuo būsto vertės yra vienkartinis 3 proc. mokestis perkant. Pirkimo našta sudaro nuo 2500 eurų ir atitenka pirkėjui. Bet kai tu nusprendi parduoti, Graikijoje gali parduoti 3 butus per metus ir nebus jokio pelno mokesčio“, – apie mokesčius papasakojo Ričardas.

Pasak pašnekovo, pirkėjai, įsigiję butą Atėnuose, pirmiausia jį suremontuoja ir naudoja jį trumpalaikei nuomai. ilgalaikei nuomai pirkti buto neapsimoka, nes grąža iš jos yra gerokai mažesnė.

Atėnai

„Kaip pavyzdys, jeigu iš buto gali gauti 500-600 eurų už vieno kambario nuomą per mėnesį, tai už ilgalaikę nuomą gausi kokius 230-250 eurų. Pas graikus yra taip, jeigu darai trumpalaikei nuomai, tai turi būti apstatyti, o jeigu ilgalaikei nuomai, tai visi graikai keliauja su savo baldais, pas juos taip yra priimta. Ta prasme, į tuščią butą jie įsikelia ir ilgam laikui.

Pas graikus yra tokia kultūrinė politika, kad visos šeimos turi nemažai nekilnojamojo turto ir kada jiems sunku gyventi, jie neišsimoka, pardavinėja tą nekilnojamąjį turtą ir ne tai, kad investuoja pinigus į kitą nekilnojamąjį turtą, bet jie juos pravalgo“, – sakė Ričardas.

Jis išskyrė, kad vieninteliai rusai daugiausia perka NT šalia jūros, visi kiti perka ir investuoja miesto centre. Ričardo teigimu, peržiūrėjus kainas tokiose platformose kaip „Airbnb“ arba Booking.com, surasti nedidelį butą už 50-60 eurų yra sunku, nes jie akimirksniu būna išgraibstomi. O viešbučiai pačiame centre kainuoja išties labai daug.

Anot pašnekovo, pastaruoju metu NT Graikijoje vis labiau ėmė domėtis ir patys lietuviai.

„Dauguma lietuvių perka investicijai už 40 tūkst. eurų, jau įskaičiuojant ir remontą. Remontas kainuoja paprastai 7 tūkst. eurų, toks kosmetinis, nes jie kapitalinio nedaro – nudažo sienas, pakeičia virtuvę, pakeičia sanitarinį mazgą ir pastato baldus iš „Ikea“. Nupirkęs už 40 tūkst. tu gauni nuo 500 iki 600 eurų vidutiniškai per mėnesį už trumpalaikę nuomą“, – apie lietuvių NT pirkimo ypatumus pasakojo vyras.

Kainos labai skirtingos

DELFI pasidomėjo, kokios būstų kainos yra graikų pateikiamuose skelbimuose.

Svetainėje grekodom.com pateikiami pasiūlymai verčia net suglumti, koks pigus nekilnojamasis turtas.
Pavyzdžiui, renkantis butus ir išrikiuojant juos nuo pigiausių, pats pigiausias butas, užimantis 26 kv. metrus, kainuoja vos 5 tūkst. eurų.

Kiti nedidelio ploto butai, užimantys apie 20 kv. metrų, pilnai įrengti, senos statybos, tačiau ne tragiškos būklės, kainuoja apie 10 tūkst. eurų.

Už maždaug 12 tūkst. eurų galima rasti ir erdvesnį butą, užimantį 50 kv. metrų, tačiau prastesnės būklės, kuriam reikalingas remontas.

97 kv. metrų ploto butas, prastesnės būklės ir senos kokybės kainuoja 35 tūkst. eurų ir yra nuo jūros nutolęs per 5 kilometrus. Net ir skelbime rašoma, kad iš buto nuomos per mėnesį galima uždirbti 300 eurų.

Atėnai

Visgi, ne visas nekilnojamasis turtas Atėnuose yra toks pigus. Tarp gausybės skelbimų pavyko rasti ir tokį butą, kuris yra naujos statybos arba naujai suremontuotas, užimantis 96 kv. metrus ir kainuojantis 255 tūkst. eurų. Tiesa, šis variantas yra pačioje Graikijos sostinės širdyje.

Arčiau jūros kainos didesnės, bet tai neturėtų stebinti. Pavyzdžiui, Atėnų regione 37 kv. metrų ploto butas, 2005-ųjų metų statybos kainuoja 65 tūkst. eurų. Iki jūros nuo šio buto – vos 250 metrų.

Analizuoti pateikiamus pasiūlymus ir surasti tam tikrą NT rinkos kainų tvarką ar taisykles yra labai sunku, nes panašių būstų kainos kai kur skiriasi ne tūkstančiais, o netgi kartais.

Buto kaina – kaip naudoto automobilio

Naujienų portalas greekreporter.com praneša, kad Atėnuose NT kainos yra labai nevienodos: vienuose rajonuose jos krenta, o kitose atvirkščiai – kyla. Daugiausia kainų skirtumus lemia nekilnojamojo turto mokesčiai, o kai kuriais atvejais mokesčiai netgi pranoksta turto vertę.

Žurnalistas John Smith rašo, jog nuo 2008-ųjų bent keturis metus tiek NT nuomos, tiek pardavimų, intensyviai krito. 2012-aisiais metais tie graikai, kurie turėjo daugiau nekilnojamojo turto, intensyviai jį pardavinėjo, kad turėtų bent šiek tiek pinigų.

Graikijos centrinio banko duomenimis, gyvenamojo NT kainos nuo 2008-ųjų metų nukrito 45,9 proc. Atėnų gyventojai tuo metu susidūrė su rimta problema, mat tuomet net 40 proc. savo pajamų turėjo išleisti namų išlaikymui.

Kaip teigiama portale, Graikijai, ypač Atėnams, pradėjus atsigauti po krizės, NT rinka susitraukė maždaug 65 proc.

Drastišką kainų kritimą galima įžvelgti palyginus NT kainas prieš krizę ir po jos. Pavyzdžiui, 2008-aisiais 100 kv. metrų ploto butas Pirėjo regione, Atėnų priemiestyje, kainavo apie 120 tūkst. eurų. Dabar panašus turtas kainuoja apie 40-50 tūkst. eurų.

Straipsnyje nurodoma, kad prastos būklės, remontuotini būstai centriniuose rajonuose gali kainuoti vos 3000-4000 eurų. T.y., netgi mažiau nei kainuoja panaudotas automobilis.

Įdomus kainų skirtumas pasireiškia ir tuo, kad 50 kv. metrų butas netoli Akropolio gali kainuoti 150 tūkst. eurų, o vos trimis gatvėmis toliau panašus turtas kainuoja jau tik 40-50 tūkst. eurų.

Atėnai

Lietuvių dėmesys būstui užsienyje auga

Kaip DELFI yra sakęs Audrius Šapoka, „Ober-Haus“ Būsto departamento vadovas, pastaruosius 2-3 metus lietuvių dėmesys užsienyje esančiam gyvenamajam nekilnojamajam turtui nuosaikiai augo.

Aktyviausiu ir populiariausiu būsto segmentu tapo 2–3 kambarių apartamentai pietų Europos šalyse: Ispanijoje, Graikijoje, taip pat Bulgarijoje ar Turkijoje, kur ne tik patrauklus klimatas, bet ir patogus, dažniausiai tiesioginiais skrydžiais, susisiekimas.

„Matyt, esminis užsienio kurortuose esančio turto privalumas yra geografinis pranašumas: praktiškai visus metus vyraujantis šiltas ir saulėtas oras leidžia džiaugtis tiek asmeninėmis atostogomis, tiek, be abejonės, tokį turtą lengva išnuomoti turistams“, – teigė pašnekovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (288)