Jaunimui suteikti miestų raktai

Lankytojų sprendimu, parodų ir kongresų centre „Litexpo“ vykusios parodos „Resta 2018“ įsimintiniausio stendo titulas suteiktas „Išmaniojo miesto IV“ ekspozicijai, reprezentuojančiai septynias Lietuvos savivaldybes: Kelmės, Švenčionių, Lazdijų, Radviliškio, Kėdainių, Plungės ir Tauragės. Šių savivaldybių teritorijoms šiuo metu jau rengiami techniniai pokyčių projektai, vyksta idėjų įgyvendinimo darbai. Šiais metais projekte dalyvauja 29-ios aukštųjų mokyklų (VGTU, KVK, KTU, ASU, KU, VTDK) ir net viena mokinių komandos, iš viso – 116 studentų. Tauragės savivaldybės meras Sigitas Mičiulis renginio metu kalbėjo, kad projektas „Išmanusis miestas“ puikus pavyzdys, kaip galima suartinti mokslą, verslą ir savivaldą.

Šventinio renginio atidarymo akimirką naujai paskirtas žemės ūkio ministras, buvęs Lietuvos Respublikos vidaus viceministras Giedrius Surplys kalbėjo, kad mes ir esame tie, kurie miestą turės pritaikyti savo poreikiams – gyventi, dirbti, mokytis: „Džiaugiuosi, kad projektas „Išmanusis miestas“ įtraukia būsimus specialistus, kurie netrukus bus atsakingi už šalies veido kūrimą. Konkursas įprasmina ateityje gražėsiančius mūsų miestus, miestelius, o jaunimui, kuris studijuoja dizainą, architektūrą, statybą, suteikta galimybė – raktas – juos tobulinti, kad nesinorėtų išvykti kitur ar svetur. Gražinant miestą, per maža tvarkyti pagrindines viešąsias erdves – senamiestį, svarbiausias gatves, parkus ar skverus. Svarbu atkreipti dėmesį ir į individualių, daugiabučių namų kvartalus, mokyklas, ligonines, laisvalaikio centrus. Tai skatins kurtis jaunas šeimas, plėtoti verslus, pritraukti investicijas, kurti jaukų ir sėkmingą gyvenimą mūsų krašto žmonėms.“

Studentams, jų vadovams, partneriams, projekto organizatoriui UAB „Structum projektai“ renginyje taip pat padėkojo ir Kelmės rajono savivaldybės meras Vaclovas Andrulis, Švenčionių rajono savivaldybės meras Rimantas Klipčius, Lazdijų rajono savivaldybės meras Artūras Margelis, Radviliškio rajono savivaldybės architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėjas Artūras Valuckas, Kėdainių rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Viačeslavas Čerenkovas, Plungės rajono savivaldybės vyr. architektas Tomas Jocys. Antroje renginio dalyje studentų komandos pristatė darbus ir pokyčius, kuriuos jie siūlo Lietuvos miestams.

Atiteko lankytojų simpatijos

Jungtinėmis pajėgomis sukurtas ir 80 kv. metrų plotą užimantis stendas jubiliejinės parodos „Resta 2018“ metu buvo nominuotas lankytojų simpatijų prizu. Ekspoziciją pagal UAB „Structum projektai“ vadovės Ignės Dutovos idėją sukūrė bendrovės „Ekspobalta“, „Viking Dome“ ir „Gaja Decor“.

„Išmanusis miestas“ visai komandai tapo raktine fraze, kuriant stendo dizainą. Stende, pavadintame „Chameleonu“, keletas šio gyvūno fiziologinių ypatybių perkelta į jo dizainą. Įmonės sutartinai tikino, kad konkursuose visuomet pats reikšmingiausias yra būtent žiūrovų simpatijų prizas, nes tai ne komisijos – vos keleto žmonių – įvertinimas, o apdovanojimas, kurį lemia didesnės auditorijos nuomonė. Juolab kad stendas nėra tradicinis, daugiau eksperimentinis, inovatyvus, atspindintis išmaniojo miesto koncepciją. Kūrusios jį partnerių komandos nariai pripažino – džiugu, kad žiūrovai jį suprato, pastebėjo ir įvertino. Jungtinis savivaldybių, įmonių ir jaunimo stendas tapo puikiu pavyzdžiui, kaip nutiesti teisingą kūrybinį, bendradarbiavimo, bendravimo ryšį.