„Kvartalas suprojektuotas laikantis tvarios ir darnios statybos principų. Jau pati objekto vieta mus įpareigojo ir padiktavo mums visą eilę sprendimų“, – pranešime spaudai pasakoja „Veikmės projektai“ architektas Rytis Kripas.

Pastatai išdėstyti šachmatų lentos tvarka, orientuoti taip, kad vienas kitam neužstotų saulės ir vaizdo pro langus. Pastatai sklype orientuoti pagal vyraujantį Baltupių mikrorajono aplinkinių pastatų pozicionavimą pasaulio šalių atžvilgiu. Toks pastatų išdėstymas leidžia patraukliai suformuoti tarp namų esančias vidines erdves. 43 procentai viso sklypo ploto bus skirta želdynams. Vidiniuose kiemuose atsiras vaikų žaidimo aikštelės, sporto treniruokliai, poilsio zonos, bus sutvarkytos aplinkinės erdvės. Įrengtas visiškai naujas LED gatvių apšvietimas nuo Didlaukio gatvės. Taip pat bus įrengta visiškai nauja, apšviestą dviračių tako atkarpą.

Anot architekto, didžiausias šio objekto privalumas yra vieta. Aplink žaluma, parkas ir visai čia pat miestelėnui taip reikalingi visi infrastruktūros objektai: parduotuvės, viešasis transportas, vaikų ugdymo įstaigos, sveikatos ir gydymo įstaigos, laisvalaikio praleidimo objektai.

Kadangi sklypo reljefas yra su dideliais aukščių skirtumais, sklypo teritorija suskaidyta į 3 skirtinguose lygiuose esančias terasas, maksimaliai pritaikytas žmonių su negalia ar pagyvenusių žmonių poreikiams. Iš terasų kiemų numatyti patekimai be laiptelių tiesiai į pastatų pirmų aukštų holus liftais.

Gyvenamųjų namų projektas Baltupiuose

Nauji gyvenamieji namai įsikurs viename tyliausių Vilniaus kampelių. Pagal Vilniaus miesto triukšmo žemėlapį šis sklypas patenka į mažo triukšmingumo zoną, kur dienos metu aplinkos triukšmo lygis svyruoja tarp 50-54 dBA, o nakties metu tarp 40-49 dBA.

A+ klasės kokybė ir komfortas

„Veikmės parko namai“ atitiks A+ energinio naudingumo klasę. „Energiškai efektyvūs būstai – tai ne tik mažesnės sąskaitos už šildymą, tai – visiškai naujos kokybės, naujos kartos būstas. Energiškai efektyviuose pastatuose sukuriamas komfortiškesnis mikroklimatas: čia tolygesnis temperatūrų pasiskirstymas patalpose, nėra skersvėjų, patikimesnis triukšmo ir smūgio garso izoliavimas, šviežesnis oras, sveikesnė gyvenamoji aplinka“,– pasakoja bendrovės direktorius Eugenijus Zaremba.

Statant šiuos pastatus ypatingas dėmesys skiriamas šiluminių tiltelių eliminavimo ir sandarumo užtikrinimo sprendimams. Kaip ir efektyvi garso-šilumos izoliacija ar patikima vėdinimo sistema, taip ir sandarumas yra vienas iš trijų svarbiausių energiškai efektyvaus pastato kriterijų. Projektuojamas pralaidumo orui rodiklis visiems korpusams neviršys 0,60 h-1.

Šildymui bus naudojama geoterminė energija. Visuose būstuose bus įrengtas grindinis šildymas. Šilumos siurblys gruntas/vanduo naudos energiją iš 44 geoterminių gręžinių, kurių gylis sieks 150 metrų.

Geoterminė energija yra gilesniųjų žemės sluoksnių šiluminė energija, naudojama žmogaus poreikiams. Pagrindinis tokios energijos privalumas yra toks, kad ji, palyginus su kitais energijos gavybos būdais, yra švari ir saugi. Taip pat tai atsinaujinanti energijos rūšis. Šios energijos rūšies gavybai nereikalingos ypatingos ar besikeičiančios klimatinės sąlygos, o energijos gavyba vyksta visą parą.

Vidinių kiemų ir aplinkinės teritorijos apšvietimui kvartale numatyti modernūs LED šviestuvai. Bus atnaujintas apšvietimas įvažiavimui nuo Didlaukio gatvės, erdvėse prie parko ir Baltupių gimnazijos.

Patalpų vėdinimui naujuose būstuose įrengiama vieninga sistema su centriniu oro ištraukimu. Viršutiniuose aukštuose numatyti decentralizuoti vėdinimo įrenginiai (rekuperatoriai) su elektriniais tiekiamo oro šildytuvais. Numatomas priešpriešinių oro srautų šilumokaičių (rekuperatorių) naudingumo koeficientas – ne mažesnis kaip 80 proc.

Gyvenamųjų namų projektas Baltupiuose

Nauja būsto kategorija

Projekte bus pritaikyta nemažai moderniausių pastatų automatizavimo sprendimų: šilumos punktuose vykstančių procesų ir centralizuotos apskaitos sistemos automatizavimas, anglies dvideginio dujų šalinimo iš požeminių automobilių statymo aikštelių automatizavimas, priešgaisrinio vandens ir gaisrinės signalizacijos sistemų automatizavimas, elektroninės kortelinės durų-vartų užraktų sistemos ir pan.

Automobilių statymui kvartale numatytos 259 vietos po visais pastatais ir šalia jų įrengtose atvirose automobilių stovėjimo aikštelėse. Kiekvieno namo rusyje bus įrengti nedideli, 3-5 m2 ploto sandėliukai ir atskiros saugyklos dviračiams.“

Projekto būstų kainos kol kas nėra skelbiamos. „Dar neturime galutinės kainodaros, tačiau tai tikrai nebus nei ekonominės klasės, nei, taip vadinamos, verslo klasės būstas. Sakyčiau, kad tai bus „Veikmės“ būsto klasė, kaip atskira kategorija“, – šypsosi pašnekovas.

Kvartalo statyba vyks etapais. Šiemet bus pastatyti pirmieji du daugiabučiai, o visą kvartalą numatoma baigti 2020 metais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)