Už nuomą gali tekti sumokėti ir kelis šimtus eurų

M. Čiulados pastebėjimu, tikroji butų paieškos karštinė prasideda po Žolinės. Dabar gyvenamosios vietos, pasak pašnekovo, ieško tik pirmieji, stropiausi studentai, kurie neretai išgraibsto geriausius pasiūlymus.

„Po Žolinės tikrai bus sudėtinga, nes pasiūla nespėja pasipildyti, o paklausa tikrai auga daug greičiau, nei atsiranda variantų. Savininkai tam ruošiasi ir kaip tik stengiasi savo nuomos sutartis sudaryti taip, kad jos baigtųsi būtent rugpjūtį ar rugsėjį, kad būtų galima savo būstą tuo metu pasiūlyti“, – tvirtina M. Čiulada.

Marius Čiulada

Bene populiariausias nuomai ieškomas būstas yra dviejų kambarių butas. Vilniaus centre, Senamiestyje ar Užupyje tokio buto nuomos kaina, anot M. Čiulados, prasideda nuo 320 eurų ir gali pasiekti 400–500 eurų. Jeigu pasirenkama butą nuomotis miegamuosiuose sostinės rajonuose, kas mėnesį teks mokėti nuo 230 iki 300 eurų.

Kaune ir Klaipėdoje kainos šiek tiek mažesnės. Kaip teigia pašnekovas, Kauno centre, Senamiestyje ar Žaliakalnyje dviejų kambarių buto nuomos kaina prasideda nuo 240 eurų, miegamuosiuose rajonuose – nuo 180 eurų. Klaipėdos nuomos rinka, M. Čiulados aiškinimu, iš esmės nesiskiria nuo Kauno.

Pasirinkus nuomotis kambarį, pašnekovo pastebėjimu, nuomininkai paprastai linkę mokėti iki 100 eurų už nuomą ir komunalines paslaugas. „Brangiau retai kada būna. Paprastai tada jau nesirenka nuomos, o renkasi alternatyvą – likti bendrabutyje ir patirti studentiško gyvenimo džiaugsmą“, – sako M. Čiulada.

Jo tvirtinimu, pasitaiko ir atvejų, kai būsto ieško du žmonės. Tada dažniausiai pasirenkamas butas senos statybos name: „Idealiu atveju, jei nuomojasi du žmonės, jie ieško, kad tai būtų du atskiri kambariai ir virtuvė. Dėl to turbūt pralošia naujoji statyba, nes ten paprastai svetainė sujungta su virtuve. Taisyklės šioje vietoje nėra, būna visaip. Būna, kad keli draugai ieško trijų ar keturių kambarių buto, nes taip ir pigiau, ir smagiau.“

Pagrindiniai patarimai: perskaityti sutartį ir bendrauti su nuomotoju

M. Čiulada sutinka – nors nuomotojai nėra linkę pripažinti, yra tam tikros grupės, kurių jie nelabai nori rinktis. Pašnekovo pastebėjimu, studentai taip pat patenka į šį sąrašą.

„Studentai nėra pati geidžiamiausia nuomininkų kategorija. Visi buvome studentai ir žinome, kad tas gyvenimas būna intensyvesnis (ir vakarėlių būna, ir pan.). Tačiau tai vėlgi nėra taisyklė. Yra tikrai daug savininkų, kurie laisvai priima studentus ir nemato tame jokios problemos“, – sako M. Čiulada.

Jo teigimu, tokiais atvejais nuomotojai kartais paprašo didesnio užstato. Norint, kad procesas vyktų sparčiau ir kiltų mažiau keblumų, M. Čiulada rekomenduoja į nuomos procesą įtraukti tėvus: „Reikėtų įtraukti tėvelius kaip garantą, kad jie padėtų susitarti ir savininkai būtų nuraminti, kad nebus viskas taip jau palaida. Iš tiesų, jeigu tvarkingai ir iš anksto ieškoma, jei tam skiriama dėmesio, paieškos neatidedamos paskutinei minutei, tikrai įmanoma su savininkais susitarti.“

Nuomojantis būstą M. Čiulada taip pat pataria atkreipti dėmesį į pateikiamą informaciją, į sutarties sąlygas. Jo aiškinimu, nors dažniausiai būsto nuomai ieškoma internete, per pažįstamus ar tiesiog socialiniuose tinkluose, pasitaiko atveju, kai žmonės susimoka už neaiškias paslaugas.

„Dažnai rugpjūtį ar rugsėjį nugirstame, kad žmonės už kažkokius mistinius nuomotojų sąrašus sugeba sumokėti kelis šimtus eurų. Ne pačios geriausios valios žmonės pasinaudoja šia situacija. Tikrai tokių sąrašų niekas nepardavinėja. Nepirkite, nesinaudokite tuo. Rimtos tarpininkų bendrovės padeda surasti būstą ar padeda savininkams jį išnuomoti“, – akcentuoja M. Čiulada.

Jo pastebėjimu, tokie netikri sąrašai paprastai parduodami mažesniuose miesteliuose. Tačiau pašnekovas pabrėžia – jokių sąrašų, kuriuose būtų nurodyti potencialūs nuomotojai, nėra.

Apibendrindamas M. Čiulada tvirtina, kad bene esminis patarimas yra paprasčiausiai skaityti nuomos sutartį ir bendrauti su nuomotoju. Sutartyje turėtų būti nurodyta nuomos kaina, nuomos terminas ir pagrindiniai aspektai. M. Čiulados teigimu, taip pat turėtų būti nurodytas galimas savininko lankymasis, tvarkos priežiūra nuomojamame būste.

„Prieš nuomojantis reikėtų paprašyti įrodyti, kad tas, su kuo bendraujate, yra savininkas, kad jis turi įgaliojimus ar kitus dokumentus“, – atkreipia dėmesį pašnekovas.

Jo aiškinimu, nuomos rinkoje iš tiesų egzistuoja sezoniškumas, todėl nuo rugpjūčio vidurio iki spalio pabaigos kainos paprastai pakyla apie 5–10 proc., o prasidėjus šildymo sezonui, po Naujųjų metų jos nukrinta. Tačiau, tvirtina M. Čiulada, tai tėra geras metas derėtis dėl mokamos nuomos, o ne ieškotis būsto – paprastai tokiu metu paprasčiausiai nėra iš ko rinktis.