Pirmauja pagal tarpukario statybos namus

Iš kitų miesto rajonų Žaliakalnį išskiria jo istorija. Intensyviai formuoti rajonas pradėtas XX a. pradžioje, Kaunui tapus laikinąja sostine. Tarpukariu Žaliakalnyje kūrėsi to meto žinomi kultūros, politikos ir mokslo atstovai, o tai lėmė – skoningą, modernumu ir įdomiais sprendimais išsiskiriančią architektūrą. Iki šių dienų čia vyrauja tam laikotarpiui būdingi 1-2 aukštų mūriniai ir mediniai namai.

Brangiausia Žaliakalnio dalimi laikoma teritorija greta Ąžuolyno parko – Perkūno alėja ir Vaižganto gatvė, iš kurios atsiveria panoraminis miesto centro vaizdas. Tiesa, prestižą išlaiko ir ruožas tarp Vydūno, K. Petrausko gatvių ir Radvilėnų plento. Iki šių dienų ji laikoma vienintele geometriškai taisyklingą sandarą turinčia teritorija visame mieste.

Remiantis Lietuvos statistikos departamento duomenimis, 1919-1945 m. pastatyti pastatai sudaro net 42 proc. visų Žaliakalnyje esančių senos statybos objektų. Pagal šį rodiklį, Žaliakalnio seniūnija pirmauja visame Kauno mieste.

Tuo tarpu pagal bendrąjį senos statybos pastatų skaičių Žaliakalnis yra antras mieste. Šiame mikrorajone yra netoli 4 tūkst., arba 16,2 proc. visų mieste esančių senos statybos objektų. Daugiau jų tik kitoje Nemuno pusėje – Aleksoto seniūnijoje.

Išlaiko didžiausias senos statybos namų kainas mieste

Nepaisant vyraujančios senos statybos objektų, Žaliakalnis išlaiko kone didžiausias gyvenamųjų namų pardavimo kainas visame mieste. Ekspertai teigia, jog Žaliakalnio istorija ir vieta rajono prestižą kuria iki šiol.

Remiantis „Capital Kaunas“ duomenimis, paskutinįjį šių metų ketvirtį, įsigydami senos statybos namą, pirkėjai Žaliakalnyje mokėjo nuo 100 iki 600 tūkst. eurų. Tai net keletą kartų brangiau, nei panašų objektą perkant greta esančiuose miegamuosiuose ar priemiesčio rajonuose.

„Žvelgiant į kainų statistiką, antrinė Žaliakalnio individualių namų rinka pirmauja visame mieste. Pastarųjų trijų mėnesių intervale namo kaina vidutiniškai siekė nuo 140 iki 360 tūkst. eurų. Tuo tarpu, palyginimui, miegamuosiuose rajonuose už nuosavą namą pirkėjai mokėjo nuo 90 iki 220 tūkst. eurų. Priemiestyje – net keletą kartų pigiau“, – sakė „NT ministerija“ brokeris Giedrius Šmigelskis.

Brokeris pažymi, jog brangesnis ne tik namo įsigijimas, bet ir išlaikymas. Žaliakalnyje nuosavą namą turintiems gyventojams santykinai daugiau kainuoja ir nekilnojamojo turto bei žemės mokesčiai. Taip pat, dėl didesnės kvadratūros ir senos statybos – namų apšildymas ir eksploatacija.

„Paklausiausi Žaliakalnyje 1-2 aukštų namai, turintys vidutiniškai apie 180-250 kvadratinių metrų gyvenamojo ploto. Gana reikšminga dalis namų parduodami ne tik su sklypu, bet ir su papildomais pastatais – garažais, pagalbinėmis ar ūkinėmis patalpomis. Vidutinis namų valdos sklypo dydis siekia apie 6-7 arus“, – sakė Giedrius Šmigelskis.

Remiantis Registrų centro duomenimis, per praėjusius metus Žaliakalnyje buvo parduota virš 20 individualių namų. Kartu su jais parduodamų žemės sklypų plotas siekė nuo 2 iki 18 arų, o namų kvadratūros – nuo 120 iki 585 kv. metrų.

Žaliakalnis

Butai miesto centrui prilygsta tiek paklausa, tiek kainomis

Nors ir garsėja kaip prestižinis nuosavų namų mikrorajonas, vis tik didžioji dalis Žaliakalnyje įgyvendinamų sandorių yra butų pardavimai. Nepaisant miesto centrui beveik prilygstančios kvadratinio metro kainos, butai Žaliakalnyje, anot G. Šmigelskio, didelį pirkėjų dėmesį išlaiko visada.

„Per paskutinius tris praėjusių metų mėnesius Žaliakalnyje įgyvendinta per pusę šimto senos ir apie 20 naujos statybos butų sandorių. Palyginimui, tai 19 proc. daugiau, nei tuo pačiu 2017 metų laikotarpiu. Galime daryti prielaidą, kad ir taip didelė Žaliakalnio butų paklausa pastaruoju metu dar auga“, – teigė G. Šmigelskis.

Bendrovės duomenimis, praėjusių metų pabaigoje kaina už kvadratinį neremontuoto senos statybos buto metrą Žaliakalnyje siekė vidutiniškai nuo 900 iki 1500 Eur. Tuo tarpu, renovuotų senos statybos butų – nuo 1400 iki 1800 Eur už kvadratinį metrą.

„Lyginant su kainomis miesto centre, kvadratinis buto metras Žaliakalnyje vidutiniškai nusileidžia vos 10-15 proc., tačiau individuali buto vertė priklauso nuo objekto būklės ir vietos. Perkūno alėjoje ar Vaižganto gatvėje butų kaina gali viršyti net ir kainas Senamiestyje“, – sakė G. Šmigelskis.

Anot brokerio, greta išskirtinės rajono istorijos, mikrorajonas pirkėjus žavi ir aplinka bei patogumu. Pirkdami būstą Žaliakalnyje kartu jie gauna ir priemiesčio ramybę, nuo miesto centro nutolusią vos per keletą minučių pėsčiomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (102)