Norinčių pirkti beveik nėra

Įmonės „Real data“ vadovas ir NT ekspertas Arnoldas Antanavičius sako, kad šis rajonas yra Vilniaus fenomenas, nes nepaisant itin patogios vietos netoli miesto centro bei gerai išvystytos infrastruktūros, Šeškinė jau ilgą laiką nesulaukia vystytojų dėmesio.

„Greičiausiai taip yra dėl tankiai apstatyto mikrorajono, kuriame praktiškai nėra laisvų plotų, kuriuose NT plėtotojai galėtų imtis naujų projektų. Dėl to mikrorajonas sensta, tampa mažiau patrauklus ir tai lemia, kad kuo toliau, tuo atsargiau vystytojai žiūrės į galimybę čia statyti naujus projektus, net jei tokia galimybė ir atsiras“, – teigia A. Antanavičius.

Anot specialisto, dėl laisvų plotų stokos naujų būsto projektų Šeškinėje artimiausiu metu nenusimato, išskyrus vieną projektą, kuris planuojamas ant Saltoniškių ir Šeškinės ribos – „Realco“ vystomas „Žvėryno panoramų“ projektas Siesikų gatvėje.

Pašnekovas sako, kad Šeškinė – vienas iš pačių seniausių Vilniaus mikrorajonų, kuriame butų likvidumas yra vienas prasčiausių visame Vilniuje – sandorių skaičius, tenkantis tūkstančiui šiame mikrorajone esančių butų, yra vienas mažiausių.

„Tai rodo, kad norinčių pirkti NT čia yra santykinai gerokai mažiau nei kituose mikrorajonuose. Manau, pagrindinės priežastys yra tiek mikrorajono bendras įvaizdis, tiek ir būsto pasiūla, kuri iš esmės yra tik senos statybos būstas blokiniuose namuose. Iš investicinės pusės būtų sunku rasti argumentų, kodėl reikėtų pirkti būstą būtent Šeškinėje, o ne geresniame, perspektyvesniame mikrorajone. Žinant, kad bent jau artimiausioje ateityje naujų projektų čia greičiausiai nebus vystoma, mikrorajonas nesinaujins, netaps patrauklesnis, tai pirkti būstą šiame mikrorajone investiciniais tikslais nelabai verta“, – aiškina A. Antanavičius.

Didžiąją dalį Šeškinės gyventojų sudaro vyresnio ir pensinio amžiaus žmonės. Pasak specialisto, jaunos šeimos dažniausiai dairosi naujos statybos būsto, kuris Vilniuje plėtojamas kituose mikrorajonuose. Paklaustas apie Šeškinės tolimesnes perspektyvas, A. Antanavičius atsako, kad jos, deja, yra gana liūdnos.

„Bent jau kelerių ateinančių metų perspektyvoje situacija nepanašu, kad keistųsi iš esmės. Nesimato nei valdžios, nei NT plėtotojų aktyvesnių veiksmų šiame mikrorajone. Norint, kad situacija pradėtų gerėti, reikėtų didesnio valdžios dėmesio, nes vargu ar būsto plėtotojai pavieniui pradėtų aktyviau investuoti šiame mikrorajone. Paprastai vystytojai renkasi jau patikrintas lokacijas, kur gali aiškiau susiplanuoti projektus ir patirti mažesnę riziką realizuojant naujus būstus, tai labai tikėtina, kad ir toliau jie apeis Šeškinę ir investuos kituose mikrorajonuose“, – tikina jis.

Puikus susisiekimas, bet viską gadina spūstys

NT įmonės „Inreal“ analitikas Robertas Žulpa pritaria, kad Šeškinė nepatenka tarp populiariausių vystytojų pasirinkimų – per pastaruosius kelis metus šiame rajone buvo pastatyti vos keli naujos statybos komerciniai ir gyvenamieji projektai.

„Viena pagrindinių priežasčių yra ta, jog apie pusę rajono ploto užima miškai ir Šeškinės šlaitų geomorfologinis draustinis, o likusi rajono dalis yra labai tankiai apstatyta, todėl yra vos keletas laisvų plotų, kuriuose būtų galimos statybos. Šiuo metu Šeškinėje vyksta dviejų naujų projektų statybos – verslo centro „U219“ Ukmergės gatvėje ir gyvenamojo projekto „Žvėryno panoramos“ Siesikų gatvėje“, – pasakoja R. Žulpa.

Pasak analitiko, Šeškinės seniūnija, užimdama 4,4 kvadratinių kilometrų plotą, yra gana daugialypė. Čia yra tiek individualių namų, tiek ir daugiabučių, taip pat gausu žaliųjų erdvių, draustinių, todėl vienareikšmiškai kalbėti apie visą rajoną neišeina. Ypatinga yra pietinė Šeškinės dalis, esanti arčiausiai miesto centro, turinti daugiausia žaliųjų erdvių ir išsiskirianti individualia mažaaukšte statyba. Šį rajoną tiek pagal kainą, tiek pagal tipinį gyventoją galima lyginti su Žvėrynu.

„Nuo Ozo gatvės jau prasideda vyraujantys sovietinės statybos blokiniai daugiabučiai, dėl kurių Šeškinė supanašėja su kitais miegamaisiais rajonais – Fabijoniškėm, Viršuliškėm ar Justiniškėm. Kadangi pats rajonas buvo suformuotas prieš kelias dešimtis metų, vyraujantis šių namų gyventojas – vyresnio amžiaus vilnietis“, – aiškina R. Žulpa.

Kaip vieną didžiausių Šeškinės privalumų pašnekovas įvardija puikų susisiekimą. Rajoną kerta vienos pagrindinių Vilniaus transporto arterijų – Ukmergės ir Ozo gatvės. Tačiau, anot jo, čia kyla ir problemų dėl intensyvaus eismo, kuris yra ir vienas pagrindinių rajono minusų – tiek rytinio, tiek vakarinio piko metu šiose gatvėse formuojasi vienos didžiausių Vilniaus spūsčių.

Robertas Žulpa

Pasak eksperto, netrukus bus pradėtos Šiaurinės gatvės statybos, kuri sujungs Šeškinę su Vakariniu Vilniaus aplinkkeliu ir, labai tikėtina, jog dalinai išspręs spūsčių problemą. Visas Šeškinės rajonas turi puikiai išvystytą infrastruktūrą, o ir lyginant su aukščiau paminėtais miegamaisiais mikrorajonais – yra arčiausiai miesto centro.

„Šeškinę renkasi pirkėjai, kurie prioritetą teikia ne naujos statybos butui toliau nuo miesto centro, bet patogumui gyventi arčiau „veiksmo“. Senieji rajono gyventojai vertina šią vietą dėl galimybės gyventi šalia gamtos, miško ir, tuo pačiu, – arti visų infrastruktūros objektų: parduotuvių, medicinos ir mokymo įstaigų“, – tvirtina R. Žulpa.

Rajoną išgelbės Šiaurinė gatvė

NT įmonės „Vilniaus turtas“ brokeris Tadas Dapkus sako, kad nors Šeškinėje jau ilgą laiką nebuvo vykdomi jokie nauji projektai, situacija po truputį keičiasi. Be jau minėtų projektų, šalia prekybos centro „Akropolis“ esančioje 22 hektarų teritorijoje ketinama vietoje dabar stūksančių betono griaučių įgyvendinti nacionalinį futbolo stadioną kartu su daugiafunkciniu kompleksu skirtu ikimokyklinio ugdymo, neformaliojo švietimo ir sveikatinimo paslaugoms teikti, kultūros, komunikacijos ir informacijos centrui, sporto muziejui, masiniams kultūros ir sporto renginiams.

T. Dapkus teigia, kad išskirtinių problemų, būdingų šiam mikrorajonui, nevertėtų išskirti. Kaip ir visuose mikrorajonuose, opi problema yra automobilių parkavimas kiemuose, nors, anot pašnekovo, yra erdvių, kuriose butų galimybė įrengti papildomas aikšteles, tačiau Vilniaus miesto savivaldybė šių problemų nesprendžia.

„Vilniaus turto“ direktorius Antanas Kudarauskas teigia, kad per paskutinius kelerius metus Šeškinėje atsirado ir buvo suformuoti keliolika naujų žemės sklypų, kuriuose pagal bendrąjį planą yra numatoma daugiaaukštė ir komercinė statyba. Anot jo, dalyje jų jau vyksta projektavimo darbai ir ruošiamasi statybos darbams, o kiti dar ieško savo pirkėjų.

Požeminė perėja Šeškinėje

„Aš Šeškinę vertinčiau kaip itin perspektyvų mikrorajoną, kuriame per ateinančius metus, jeigu nenutiks nieko blogo mūsų ekonomikai ir pasauliui, bus vykdoma daug projektų, kurie itin stipriai pakeis šio mikrorajono veidą ir požiūrį į jį. Žinoma, pats svarbiausias ir rimčiausias projektas, kuris bus pradėtas artimiausiu metu, yra Šiaurinės gatvės statybos. Tik pradėjus šios gatvės darbus suintensyvės ir kitų projektų statybos“, – aiškina A. Kudarauskas.

Eksperto manymu, įsigyti nekilnojamąjį turtą šiame rajone verta, ypač arčiau „Akropolio“ arba Šeškinės pakraštyje arčiausiai centro, kuris pasiekiamas tik nusileidus nuo kalno Ukmergės arba Geležinio Vilko gatve. Pasak pašnekovo, toks susisiekimas suteikia daugiau patrauklumo šiam rajonui.

„Mano manymu po Šiaurinės gatvės atsiradimo visas Šeškinės mikrorajonas turėtų gerokai pakilti įvaizdžio ir populiarumo prasme, žinoma ir kaina, todėl manau, kad investuoti verta. Verslas jau dabar vykdo intensyvias derybas praktiškai dėl visų sklypų besiribojančių su būsima Šiaurine gatve, todėl manau, kad ties ja tikrai iškils daug naujų ir įdomių įvairiausios paskirties komercinių objektų“, – tikina A. Kudarauskas.

Mantas Mikočiūnas, NT įmonės „Capital“ ekspertas antrina sakydamas, jog Vilniui plečiantis, Šeškinė tampa vis geresnėje strateginėje vietoje – arti prekybos centrų, sporto klubų ir kitų pramogų bei laisvalaikio zonų: „Nekilnojamojo turto likvidumui tai geri ženklai, tačiau senos statybos, blokiniai namai nepritaikyti ilgai eksploatacijai, tad juos išgelbėti gali tik renovacija. Išsprendus transporto spūsčių ir renovacijos klausimą, Šeškinės mikrorajonas turėtų didelę perspektyvą, nes yra sąlyginai arti miesto centro su puikia infrastruktūra.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (430)